16.1.2022
Kategorie: Ze světa

Djokovic: Konec nadějím … musí opustit Austrálii (aktualizováno)

Sdílejte článek:

COM

Je rozhodnuto. Srbský tenista Novak Djokovič neuspěl s odvoláním proti zrušení víz. Nyní nemá žádné australské vízum, a proto bude muset v brzké době zemi opustit. Nebude se tak účastnit Australian Open, kde měl usilovat o své desáté prvenství. Trio soudců rozhodlo v případě odvolání jednomyslně. 

Pro samotného tenistu je rozhodnutí „velkým zklamáním“, které nicméně respektuje. „Budu s relevantními úřady spolupracovat ohledně mého odjezdu ze země,“ uvedl v prohlášení. Momentálně tak opět setrvává v detenčním hotelu, kde byl držen ihned po příjezdu.

Pro aktuálně nejlepšího tenisového hráče světa nastaly komplikace ihned po příjezdu do země (6. ledna). Srbský tenista, který proti covidu-19 není očkovaný, si pro australské tenisové klání vyjednal výjimku. Pohraniční stráž nicméně tehdy zjistila, že se Djokovič snažil dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje. O čtyři dny později ale australský soud shledal rozhodnutí o jeho zrušení víza jako bezdůvodné.

Soudce Anthony Kelly hájil rozhodnutí například skutečností, že Djokovič nedostal prostor komunikovat s pořadateli soutěže a právníky, aby tak mohl plně vypovídat poté, co mu bylo oznámeno, že se mu vízum ruší. Djokovič tak byl propuštěn a mohl se připravovat na tenisové klání, kde měl bojovat o svůj 21. grandslamový titul.

Následně ale přišel zvrat. „Dnes jsem využil své pravomoci podle paragrafu 133C(3) migračního zákona a zrušil jsem vízum pana Novaka Djokoviče ze zdravotních důvodů a na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl v pátek tamní ministr pro imigraci Alex Hawke. „Při tomto rozhodnutí jsem pečlivě zvážil informace, které mi poskytlo ministerstvo vnitra, australská pohraniční služba a pan Djokovič. Vláda Scotta Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií covidu-19,“ řekl dále.

Kroky ministra pro imigraci mezitím podpořil premiér Scott Morrison. „Beru na vědomí rozhodnutí ministra pro imigraci ve vztahu k vízu pana Novaka Djokoviče. Chápu, že po pečlivém zvážení ministr podnikl kroky ke zrušení víza pana Djokoviče, které bylo uděleno ze zdravotních důvodů, a to na základě toho, že to bylo ve veřejném zájmu,“ řekl premiér.

Srbský hráč se prostřednictvím právníků rozhodl opětovné odebrání víza opět soudně napadnout, byť nakonec neúspěšně.

Celý incident má i politickou dohru. Na kobereček si po prvním odebrání víza, kdy byl Djokovič držen v detenčním hotelu, který je proslavený špatnými životními podmínkami, zavolal australského velvyslance v Srbsku tamní prezident Aleksandar Vučić. Ke kauze Djokoviče se vyjádřil i v pátek na svém Instagramu. „Nikdy jste nám nemohli vzít naše srdce a důstojnost,“ řekl. Dodal, že útoky a nátlak na Djokoviče z neznámých důvodů nabývají takových rozměrů, že nebylo možné se k tomu nevyjádřit.

Rozhořčení vyjadřuje od začátku i Djokovičova rodina. „Dnes v noci ho mohou zavřít do vězení, zítra ho mohou spoutat řetězy. Pravdou je, že on je jako voda, a ta si razí svou vlastní cestu. Novak je Spartakus nového světa, který nebude tolerovat nespravedlnost, kolonialismus a pokrytectví,“ uvedl pro srbská média 6. ledna Djokovičův otec Srdjan.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...