14.1.2022
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Jak dopadá zahraniční politika, založená na „hodnotách”

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilLitva má problém. Její export do Číny se na přelomu roku náhle a tragicky propadl. Prakticky až k  nule. Ze dne na den…  Důvodem je ekonomická pomsta Pekingu. Provedená formou nevyhlášené, ale o to účinnější blokády litevského zboží čínskými úřady. Vedení „Země středu”, jak se Číňané sami nazývají, totiž velice rozzuřilo loňské otevření zastupitelského úřadu Tchajwanu ve Vilniusu, hlavním městě Litvy.

Příčinou problémů Litvy je, že tam mají, mezi vrcholovými politiky, také jednoho „Tchajwance”.  Ten jejich se jmenuje Gabrielius Landsbergis, je ministrem zahraničí a razí politiku, založenou na hodnotách. Jak sám rád a často říká. No a v rámci těch „hodnot” dohodl s Tchajwanem, že si může v jeho zemi otevřít oficiální ambasádu. První na území EU. Ostatní země Únie totiž, aby příliš nedráždili východního tygra,  označují zastupitelství Tchajwanu jako „reprezentativní kancelář Taipei.”

Čína zareagovala bleskově. Vyškrtla Litvu z celních seznamů. Následkem toho kontejnery s litevským zbožím končí na hranicích, v přístavech a na letištích. Čínští celníci jen krčí rameny. Vás tady nemáme. Nejste v databázi. Není jak vás proclít. Odvezte si to, do země bez proclení nemůžete… Litva si stěžuje obchodnímu oddělení Evropské komise, které by to mělo posoudit z právního hlediska. Ale stejně už ví, že tahá za kratší konec. A že si ani celá slavná Únie  své vlastní vztahy s Čínou kazit nebude. Zrovna kvůli maličké Litvě…

Na celé cause je proto nejzajímavější nedávný průzkum, který si litevská vláda nechala udělat, o podpoře své zahraniční politiky, ve směru k Číně a Tchjwanu. Dopadl tristně. Litevskou politiku “založenou na hodnotách” vůči Číně tam stupněm „velmi pozitivně” hodnotí celé 1% respondentů! Pozitivně ji pak hodnotí dalších 12%. Takže celkem tu máme, kladných hodnocení, nádherných 13%… Pak už to jde z kopce. Negativně hodnotí politiku litevského ministerstva 37% a velmi negativně dalších 21%.

Tak to dopadá, když někdo na sílu prosazuje „hodnoty”, aniž by si ověřil, zda je kromě něho sdílí ještě někdo další. Například občané jeho státu. Z tohoto pohledu je velmi poučný jeden starší průzkum. Tentokrát z našich luhů a hájů. Výzkumníci v něm zjišťovali, jaké hodnoty preferují Češi. Došli k závěru, že „Zdaleka nejčastěji lidé považují za důležité žít ve spokojené rodině, pomáhat především svým blízkým, mít děti, chápavé přátele, vlastní pěkné bydlení, žít ve zdravém prostředí a mít zajímavou a užitečnou práci. Za nejméně důležité Češi považují žít podle náboženských zásad nebo prosazovat politiku své strany.  Netouží ani dosáhnout významného postavení ve společnosti.” Konkrétněji – mít spokojenou rodinu si přálo 70% respondentů. Dosáhnout významného společenského postavení 13% a prosazovat politiku své strany pouhých 7% občanů ČR.

Ano, výzkumníci tehdy nesledovali a nerozebírali tzv. politické hodnoty nějak zvlášť dopodrobna. Takže nevíme, jak si u našich občanů stojí třeba práva čínského Ujgura, ochrana Barmského Rohinga, důstojnost muslimského uprchlíka či svoboda Běloruského disidenta. Ale dá se důvodně předpokládat, že se nacházejí až kdesi daleko za „prosazováním politiky své strany”, oceněným pěknými 7%.  Na úplném chvostu seznamu hodnot.

Takže s velikou pravděpodobností nejde ani tak o „politiku hodnot”, jako spíše o politiku zájmů. Myšleno cizích zájmů. Se syrovou otevřeností to vyjádřil jeden zahraniční server, který současnou litevskou zahraniční politiku shrnul slovy: „V očích Washingtonu je Litva pěšákem v jeho strategické hře s Čínou.”

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...