4.1.2022
Kategorie: Historie

Ani ne tak užitečný jako spíše nebezpečný idiot

Sdílejte článek:

TOMÁŠ GUTTMANN

guttmanV obdivné vzpomínce na trockistu Petra Uhla soudí anonymní autor Reflexu (49/2021, zde), že dělení na pravicový svět svobody a levicový svět útlaku je „studenoválečnické“, a dále že „diskreditace levice patří k další odpornosti bolševické diktatury“. Hodnoty jako jsou volný trh staví obdivovatel Uhla vedle zločinného „zabetonování krajiny“, kterému údajně mohou zabránit právě jen buřiči typu Petra Uhla, který údajně říkával, že „je marxista, a proto do KSČ nevstoupil“.

Fakt je, že Petr Uhl považoval KSČ před rokem 1968 za málo revoluční a komunisté, na něž se v té době obracel se svými připomínkami, ho ohodnotili jako nepochopitelného exota s nálepkou „Uhl je vůl“. Vždyť Uhl se již v 60. letech v Paříži zúčastnil násilných protestů proti válce ve Vietnamu. V symbolickém roce 1984 vstoupil do trockistické Čtvrté internacionály. Chlubil se, že nevstoupil do komunistické strany, ale po roce 1989 pracoval pro komunistické noviny Rudé Právo – přejmenované na Právo, a v roce 2002 vstoupil do ještě radikálnější a destruktivnější strany než byli v té době komunisté, do Strany zelených. Důležité veřejné funkce, například v ČTK a v ČT, mu v šíření extrémních názorů pomáhaly.

Uhlova kritičnost k českým komunistům za normalizace nijak Rusku neuškodila. Paralelní kritika Západu a Východu byla vždy důležitým motivem ruské dezinformační války, protože jednoznačná chvála Ruska má často menší šance na získání sympatií než předstíraná neutralita a symetrie. Opozice proti demokracii a kapitalismu z trockistických pozic byla pro komunisty vždy výhodná: podporovala oficiální kritiku Západu a dále dala možnost nebezpečným bláznům se někde angažovat. I v Putinovském Rusku jsou jedinými povolenými opozičními stranami různá ultralevicová seskupení.

Ať již psychologické důvody Uhla byly jakékoli, jeho postoj po celý jeho život odpovídal zájmům Sovětského svazu a později Ruska. Svůj protiamerický a proruský postoj nikdy neopustil, a dokonce jako jeden z mála schvaloval ruskou okupaci Krymu (zde). Systematicky kritizoval vše prozápadní a demokratické a schvaloval vše totalitní a socialistické. Uhl například systematicky vystupoval jako obhájce Palestinců, a v roce 2015 dokonce protestoval proti dnům Jeruzaléma v Plzni, protože stát Izrael byl podle něho rasistický.

Pro jeho ochotu se nechat zavřít ocenili Uhla mnozí jako člověka statečného a zásadového. Nasbíral mnoho různých medailí z mnoha zemí od měšťáků, co si nedovedou představit, že by se v rámci svého teoretického boje za pokrok přesunuli z kavárny do vězení. Marxismus a trockismus však vytvořily mnoho takových statečných lidí, co pro své bludy obětovali sebe i své bližní. Vybavují se nám tisíce Rusů, co s křikem „hurá za Stalina“ vbíhali do minových polí vytvořených bývalými německými spojenci.

Technický, společenský a etický rozvoj však bohužel nevyžaduje jen lidi vykazující osobní statečnost nebo odhodlání být za každou cenu vidět, ale také lidi s analytickými schopnostmi. Marxistům všech odstínů, od nejrudějších po nejzelenější, však chybí schopnost analyzovat fakta z vnějšího světa a oddělit je od svých představ. Progresivisté označují 60 miliónů mrtvých z marxistického Sovětského svazu a 100 miliónů mrtvých z trockistické Číny za „šrámy minulosti“. Obrovský technologický rozvoj a nesmírné bohatství v západní společnosti nepovažují tito lidé za výsledek svobodného trhu, ale za zcela náhodný jev.

Nespravedlivý kapitalismus je podle marxistů třeba zničit, spolu se všemi „studenoválečnickými“ informacemi o těch „šrámech“ z doby socialismu, tzn. o bídě v socialismu a o všech těch mrtvých. O likvidaci těchto rušivých informací nyní usiluje i Putin, když dal pokyn nejvyššímu soudu rozpustit organizaci Memoriál, známou odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v SSSR (zde). Pár dní po Uhlově smrti byly tak v Rusku učiněny důležité kroky k rehabilitaci Josifa Stalina – k čemuž Uhlův „statečný život“ přispěl. Petr Uhl jistě nebyl to, čemu říkal Lenin „užitečný idiot“. Spíš mě napadá výraz „nebezpečný zločinec“, ale vzhledem k jeho nedávné smrti to změkčím na „nebezpečný idiot“.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,46 out of 5)
Loading...