6.11.2021
Kategorie: Ekonomika

Spravedlivé důchody?

Sdílejte článek:

OTO KADĚRKA

kaderkaBuďme k sobě pravdiví – spravedlivá je jen smrt. Nicméně očekávaná vládní garnitura již začala hašteřit zbraněmi před dalšími volbami a přes důchody – to jak odpozorovali od ANO, je zaručené.

Zkusím se na to podívat z té druhé strany, tedy ne toho co důchod (zatím) nepobírá, ale jej tvoří.

Dvacet devět let jsem podnikal jako fyzická osoba a celou dobu i jako zaměstnavatel. Celkem jsem dával práci dohromady až dvaceti lidem a všichni co u mne pracovali nikdy nešli ode mne na pracák, ale buď si našli a nebo já jsem jim našel další zaměstnání v kterém až na výjimky byli či jsou úspěšní, takže jsem byl asi i dobrý učitel. Za všechny jsem vždy odvedl všechny státem nárokované dávky a nikdy jsem nic nedlužil. Za ty roky to jsou spíše miliony než statisíce. I všechny kontroly včetně z finančního úřadu byly vždy bez výhrad. Tedy de facto i de jure jsem korektní k nastavenému systému. Dokonce jsem i takový „blázen“, že jsem si koupil registrační pokladnu už za Vlády Sobotky, který to chtěl zavést a nakonec to neprošlo.

V indiánské řeči mé jméno je „ten od ODS vpravo“ tedy patřím mezi ty, kteří nenadávali na EET z pohledu systému, ale jen z pohledu slídění. Systém, který nastavuje všem stejné zrcadlo jejich podnikání je pro ty co nechtějí obcházet systém konkurenční výhodou a vede zejména v obchodě k tomu, že vyhrává kvalita a ne cena. Tolik odbočka k tomu jak vnímám způsob obživy.

No zítra mi bude padesát osum a tak jsem už i požádal o výpis z důchodového účtu. Pominu-li to, že jsem musel doložit dva roky, které jim v systému za mne chyběly a doložil jsem to tak, že v ty roky jsem byl zaměstnavatel jako fyzická osoba a že je z podstaty systému a jejich pravidelných kontrol nemožné, že bych nepodal daňové přiznání a tedy neplatil zákonné pojištění, tak jsem se dozvěděl, že důchod mi vychází 12.500 Kč.

Podle systému, který zde máme je důchod jistě správně vypočítán. Někdy bylo lépe a někdy bylo za těch 29 let hůře. Vždy ale lidé co u mě pracovali dostali mzdu a stát z jejich mzdy a i za mou firmu i odvody., Systém podnikání jako fyzické osoby je nastaven tak, že od všech příjmů se odečtou všechny náklady, kterými jistě jsou i mzdy zaměstnanců, no a co nakonec zbude je příjmem (mzdou) toho zaměstnavatele. Ne, že bych byl překvapen, ale ve své podstatě všichni moji zaměstnanci na tom budou s důchodem lépe, jelikož oni se z podstaty nikdy ve mzdě nemohli dostat do ztráty. Ne to nebyla žádná výjimečnost mne jako zaměstnavatele. To je výsada zaměstnanců, že jsou vždy v plusu – jinak by do práce nechodili.

Co chci sdělit ? Opakovaně jsem to vykládal nejednomu zákonodárci, že je nelogické, že zaměstnavatel , tedy člověk, který vytváří podmínky pro práci druhých je takto systémově znevýhodněn oproti , nejen svým zaměstnancům, ale vlastně všem, kteří nikomu prostředí pro práci nevytváří. Nikdy jsem nebyl vyslyšen, možná i proto, že velice málo zákonodárců kdy vytvářelo pracovní místa pro druhé, pokud za to nebudeme považovat místo asistenta poslance, kterého ale stejně neplatí poslanec, ale úřad s Poslaneckou sněmovnou spojený.

Nepředpokládám , že by snad se nyní – rádoby- středopravicová Sněmovna a Vláda vyslyšela můj argument a snažila se pochopit podstatu tvorby hodnot, ale třeba se najde někde v prostředí někdo kdo bude slovo SPRAVEDLIVÉ si vysvětlovat i v mnou popsané optice.

Jak se říká u nás na Hané „ Dokud déchám dófám“ a nebo jak říká Jéňa Kopka: „ Nevěřte na zázraky spoléhejte na ně „

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,74 out of 5)
Loading...