1.3.2015
Kategorie: Ekonomika, Společnost

Co je horší, mafie nebo stát?

Sdílejte článek:

PAVOL ANGYAL 01|03|2015

Úvodem hned řeknu, že jsem voluntarista, tedy člověk, který chce dosáhnout svobodnou společnost, a tedy zcela odstranit stát, který je přímým protikladem svobody. Samozřejmě fikce potřeby státu je u lidí natolik zakořeněná “díky” indoktrinaci státním školstvím a státní propagandou v médiích, že představa svobodné společnosti je pro lidi nepochopitelnější jako kvantová mechanika.

[ad#hornisiroka]

Při diskusích s lidmi vždy narážím na předsudky, co všechno stát dělá a proč je to podle nich nezbytné, aby to dělal stát a já vždy argumentuji, že neexistuje oblast působení, kterou by soukromý sektor neudělal lépe, případně, že je úplně zbytečná (armáda , tajná služba apod.).

Ze všech témat je však nejvíce diskutovaná otázka bezpečnosti a ochrany života, zdraví a majetku lidí. Stát ve své propagandě podsouvá názor, že policie je tu pro občany a že údajně chrání zájmy lidí. Bez závažnějších problémů tuto tezi dokážu vyvrátit, horší je to však s pochopením, jak by vlastně soukromé firmy zajišťovaly bezpečnost.

Většinou je to poměrně zdlouhavé vysvětlování, že lidé by si za relativně nízký měsíční poplatek zaplatili službu ochrany majetku a osob, přičemž v případě potřeby by bezpečnostní firma zasáhla a zjednala nápravu. Zjednání nápravy by znamenalo odškodnění oběti, což je věc, kterou státní trestný program ani nezná. V podstatě, pokud se vám stane újma na těle nebo na majetku, bezpečnostní firma vám to zaplatí a bude na ní, jak si to od viníka vymůže a efektivita by byla podstatně vyšší než v případě státu, protože privátní sektor je ve všem efektivnější.Prakticky by se tím úplně vymazala majetková trestná činnost, protože by byla většinou odhalena a viník by na to ekonomicky doplatil. V případě znásilnění žen by takto postižená žena dostala alespoň finanční odškodnění, na rozdíl od dnešního systému, kde dostane jen šikanu a ponižování. Žádné speciální psychologické poradny, ale necitlivý výslech na policii a pak soud, kde se bude advokát viníka snažit ženu zpochybnit, bude ji tam týrat a připomínat jí tento čin a žena nakonec nebude mít nic jen trauma. Soukromá bezpečnostní firma by samozřejmě viníka vypátrala a vyžádala by si peníze, které ženě jako odškodné vyplatila a násilník by musel roky pracovat na to, aby to splatil a mohl přemýšlet, proč je z něj chudák.

A takto by na základě smlouvy mezi člověkem a bezpečnostní firmou vlastně vznikla legislativa, která vymezuje, co je člověk oprávněn očekávat a co musí plnit. Například by smlouva obsahovala, že firma ho nebude chránit v případě, že něco ukradne a někdo to od něj bude vymáhat. Takový právní rámec vzniklý na bázi dohody a dobrovolnosti by byl tím nejlepším, jaký může být, protože by odrážel potřeby člověka a ne potřeby leštění si vlastního ega nějakého parazitického politika.

A tehdy přijde ta zásadní výhrada v diskusi: Ale tyto bezpečnostní agentury by dělaly dnešní mafiánské skupiny a vlastně by mafie ovládla společnost. No, tak toto je otázka nejtěžšího kalibru a tak si ji pojďme rozebrat ze dvou pohledů. Ad1, proč by se to určitě nestalo a AD2 a nazvěme to ad absurdum, kdyby se to stalo, proč by i toto bylo lepší než stát. A když si to přečtete, tak to až tak absurdní není, absurdní je, že věříme, že stát je něco dobré a nezbytné.

[ad#hornisiroka]

Proč by se tak nestalo?

Na to jsou dva důvody, ale hlavním je to, že lidé jsou v principu mírumilovní a pokud je to možné násilí se vyhýbají a vyhýbají se i lidem s násilnými sklony. Takže pokud by se dostali k informaci, že to některá z bezpečnostních firem přehání s násilím, prakticky automaticky by přešli ke konkurenci. A tak by byly násilnické firmy bez zdroje příjmů (policie ne, ta má příjmy z loupeže zajištěny nezávisle na spokojenosti klientely).

Druhým důvodem je to, že samotné násilí je velmi drahé. Lidé si za násilí nechají zaplatit z důvodu rizika obrany.Tím by se firmy používající více násilí staly předraženými a tedy méně konkurenceschopnými.

Mafie jako zločinecká organizace, tedy jak ji známe dnes, je schopna provádět násilí díky velkým zdrojů příjmů z nezákonné činnosti. Všechny ty zákazy drog, alkoholu, prostituce, gamblerství, sázení a co já vím čeho ještě způsobují jediný efekt. A to, že tyto činnosti budou vykonávat lidé ochotni pravidla porušovat. Díky tomu, že lidé, co neporušují pravidla, tuto činnost nevykonávají, nevzniká konkurence a malá nabídka znamená vysoké ceny a tedy vysoké zisky. A jen z těchto vysokých zisků jsou schopni financovat násilí. Ve svobodné společnosti bez zákazů, kde by mohl drogy prodávat kdokoliv, by jejich cena klesla a prodávaly by se v lékárnách nebo kdekoliv. Mafie by nebyla schopna likvidovat konkurenci, protože by jí bylo tak mnoho, přišla by o příjmy a tedy i o možnost provádět násilí. Velmi pěkně toto téma rozebral pan Milton Friedman. Proto státní zákaz zlozvyků vede pouze k ziskům mafie a zvětšování její moci. Mafie je dítětem státu.

00mafie2

Proč je stát horší než mafie?

Mafie má alespoň nějaký smysl pro čest. Pokud řeknou, že něco udělají, tak to udělají. Máte pocit, že nějaký politik dodrží své slovo? Pokud si koupíte od mafie ochranu, tak vám ji poskytne. Máte pocit, že vás policie před něčím ochrání?

Pravidla mafie jsou jednoduchá a jednoznačná. Žádná dvojsmyslná či nejasná ustanovení a žádné díry v zákonech. Já jsem si kdysi myslel, že zákony jsou jako ementál, tedy že účelem zákona je ten sýr a ta díra je jen nežádoucí vedlejší efekt, ale přišel jsem na to, že zákony jsou jako síto, tedy že jejich účelem právě ta díra, kterou to má propadnout.

Ochrana ze strany mafie je podstatně levnější než ze strany státu. Znáte někdo případ, že by mafie někomu brala 50% jeho příjmů?
Na rozdíl od státu, je zájmem mafie, aby váš byznys prosperoval. Vědí, že zruinování vašeho byznysu je připraví o příjmy za “ochranu”. Mafie neomezuje a ani nereguluje váš byznys, nedává vám hloupé a zbytečné povinnosti, které vás připravují o váš čas a peníze. Mafie vás nebude nutit vypisovat stohy papírů a sebe-udávajících daňových dokladů.

Mafie nezakazuje lidem žádné zlozvyky. Pokud se někdo rozhodne ničit si zdraví alkoholem či drogami, manželství prostitutkami nebo cokoli jiného, ​​tak mu to v případě zájmu i dodá. Mafie nezakazuje držení zbraní na ochranu vás a vaší rodiny. Stát chce, abyste byli bezbranní a mohl si s vámi dělat co chce, mafie bude raději, pokud se ochráníte sami, aby se ona nemusela unavovat. Mafie se na rozdíl od státu nestará o to, co děláte ve svém soukromí. 

Mafiánské rodiny se snaží nevést války, protože je to špatné pro byznys. Na rozdíl od toho je v případě státu válka zdrojem obrovských příjmů pro lidi, kteří na státu vydělávají, tedy politiků a zbrojařské lobby.

Když už i mafie vedou války, tak cílem jsou právě jen hlavy soupeřících rodin a ne bombardování celých čtvrtí pod kontrolou nepřítele. V mafiánských válkách neexistuje bombardování Londýna, Drážďan, Nagasaki, Afghánistánu, Jemenu nebo si vyberte kteroukoli lokalitu. “Collateral damage”, tedy vyvražďování tisíců nevinných lidí jako vedlejší ztráty se objevuje pouze ve válkách vedených státy.

[ad#velkadolni]

A když mafie vedou válku, tak si to vyřizují přímo mafiáni mezi sebou, tedy neverbují tisíce (miliony) lidí ze své čtvrti, aby vraždili lidi z jiné čtvrti. Naproti tomu stát unese mladého člověka a postaví ho před kulomet jiného mladého člověka a dokonce ho přesvědčí, že je to jeho nepřítel. Největší hloupost je uvěřit právě tomuto, ale tento fenomén ztotožnění se se státem se rozmohl až po zavedení povinné školní docházky státního školství.Umíte si představit, že by státy vedly války jako mafie? Za státy by bojovali členové vlády, parlamentu, vysocí státní úředníci, soudci prokurátoři, sponzoři politických stran a žádní civilisté by do toho nebyli zainteresovaní. No nebyla by to paráda? Do posledního muže. A asi bychom neplakali i kdyby “naši” prohráli.

ZDROJ: Pavol Angyal

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,17 out of 5)
Loading...