24.10.2021
Kategorie: Společnost

Vidlákův příspěvek k všeobecné hysterii

Sdílejte článek:

VIDLÁK

V našich diskusích o koronaviru se totiž drží už dlouho jedna myšenková zkratka.   Že jako hysterii kolem koronavitru dělá vláda a média. Nebýt této vládní hysterie, tak bude všechno v pořádku. Promiňte mi prosím, ale to je omyl. Hysterie kolem koronaviru je totiž všeobecná. 

Kromě vládní hysterie tu máme i opoziční hysterii, máme tu hejtmanskou hysterii, máme tu hysterii ředitelů nemocnic, doktorů, sestřiček, chřipečkářů (dodnes nějací existují), antiwaxerů i příznivců očkování. Máme tu hysterii různých Šmuclerů, Flégrů, hysterii různých soudců na různé úrovni, hysterii lidí na vedoucích postech… 

I kdyby vláda nedělala vůbec nic, i kdyby se do debaty o koronaviru vůbec nezapojila, i kdyby Babiš mlčel jak Ovčáček o Zemanově hospitalizaci, vypadalo by to tu dost podobně. Ještě pořád tu nemáme žádnou tuhou cenzuru ani vlastnictví médií státem, máme internet, blogery, máme fejsbůky a jůtuby. Debata o covidu není debata Babiše a občanů. Je to poměrně nepřehledné klubko zájmů, sviňáren a názorů, které jsou neseny s různou vahou a intenzitou. Vláda se nerozhoduje podle sebe. Dokonce se nerozhoduje ani podle expertů, které si sama najala. Rozhoduje se pod tlakem z různých stran a skupin.  Babišova/Fialova změna názoru nemá na celou věc zase až tak velký vliv. 

Dovolte mi, abych vám to názorně ukázal. 

S Masterem jsme udělali apokalyptickou rubriku. Master prostě extrapoloval současné trendy růstu epidemie, vykašlal se na růst počtu nakažených a zaměřil se pouze na růst počtu pacientů v nemocnicích. První datum je den, kdy bude v nemocnicích deset tisíc covidových pacientů. Což je o něco víc než nejvyšší číslo loni. Pojmenovali jsme to “den vystřízlivění”. Druhé datum pak je den, kdy bude v nemocnicích pacientů dvacet tisíc. Což je podle mě počet, kdy naše zdravotnictví spolehlivě zkolabuje. Ano, jmenuje se to “apokalypsa”. 

zde odkaz: https://koronacek.vidlakovykydy.cz/cz/doomsday

První datum je den, kdy všem definitivně dojde, že jsme v prdeli. Druhé datum je den, kdy v té prdeli doopravdy budeme.  Všimněte si, jak blízko tyto dva dny jsou od sebe.  

Datum se každý den změní. Podle vývoje trendů. Pokud se vzdálí, epidemie zpomaluje, pokud se přiblíží, epidemie zrychluje. Pokud zmizí, epidemie se zmenšuje a k soudnému dni nedojde. 

Pro dnešek platí, že den prozření je krásnou náhodou 17. listopadu. Naprosto symptomatické datum. Den boje studentů za svobodu a demokracii dostane ještě jeden rozměr. Odpoledne už to zřejmě bude jinak. Jak se zaktualizují koronavirové statistiky, tak se extrapolace změní podle skutečného počtu pacientů pro daný den. Je neděle, datum by se mělo trochu oddálit. Ale pokud se dneska neoddálí, tak se zítra a pozítří rozhodně přiblíží. 

Pokud vydrží současné trendy růstu počtu hospitalizovaných, tak v den vystřízlivění začnou závažné problémy s voláním záchranky. A také definitivně všem dojde, že očkování žádnou tečku neudělalo. A i kdyby se podařilo do té doby doočkovat všechny neočkované důchodce, tak se vše oddálí o jeden den. 

Jsme v zajímavé situaci. Když se podíváte na všechny vládní prohlášení a podíváte se na prohlášení takřka všech majnstrýmových expertů, tak vám řeknou, že problém je jen v tom, že se lidi málo očkují. To je také argument, kterým Fiala a Válek tlučou Babiše po hlavě. Že nezařídil stoprocentní proočkovanost. Říkám rovnou, že to ničemu nepomůže. Ve zranitelných kategoriích je proočkovanost 85%, průměrný věk hospitalizovaných je skoro 70 let a stejně se nemocnice plní ostošest. 

Vidlácky bych si myslel, že všichni tihle MESSES experti, všichni ti imunologové, Maďarové, Smejkalové a další budou v příštích dnech dál tvrdošíjně zdůrazňovat, že očkování všechno vyřeší. Že stačí doočkovat a bude všechno v pořádku. S tímto názorem se samozřejmě ztotožní i politici, takže budeme svědky hysterického nahánění lidí na pigáro (a zřejmě se bude znova očkovat po desítkách tisíc lidí denně), ale zároveň se nemocnice budou stále více plnit. 

Oni tomu nebudou chtít věřit. Čím více to bude v háji, tím více budou rajtovat na svých pozicích. Do očkování se dalo příliš mnoho peněz i příliš mnoho odborných pověstí, dalo se do toho příliš marketingu a propagace. Stejně jako si loni nedovedli představit, jak vypadá exponenciální funkce, stejně tak letos si zase dlouho nebudou ochotní připustit, že očkování jaksi věc nevyřeší. 

Myslel bych si proto, že v příštích dnech budeme svědky různých kosmetických opatření. Bude se zvolna přitvrzovat, bude se různě zakazovat chodit tam a onde, budou se zakazovat masové akce, ale samozřejmě  jen pro neočkované. Ve výsledku bude trvat ještě dlouho, než si všichni připustí, že se něco děje. A skoro bych řekl, že si to připustí až někdy kolem toho 17. listopadu. To bych čekal nějaké zásadní prohlášení, že jsme v háji. 

A o týden později v háji skutečně budeme. 

Pokud trendy budou trvat, měl bych tu pár doporučení: 

1. Chřipečkáři by si měli vybrat, jestli epidemie neexistuje nebo jestli očkování nefunguje. Doporučil bych jim zaměřit se na to druhé. Kdyby totiž tvrdili obojí dohromady, tak je to logický nesmysl. Není možné zjistit nefungující očkování, když není epidemie. Pokud epidemie neexistuje, tak funguje očkování. Pokud očkování nefunguje, tak proto tu máme znovu epidemii. Nedělám si iluze, že tuto triviální úvahu pochopí. Spíš si myslím, že budou dál tvrdit obojí dohromady a znemožní se ještě více než to dokázal Lubomír Volný. 

2. Smejkalovi a těm ostatním, co tvrdili, že očkování za vším udělá tečku a tvrdí to ještě i teď, tak bych doporučil sbalit kufr, natankovat auto a připravit si aplikaci tečka a cestovní pas. Pokud se zdravotnictví sesype, tak bude zapotřebí najít viníka. S každým novým pacientem v nemocnici je totiž pořád zřejmější, že účinnost očkování není valná. Kdo prosazoval očkování? Kdo tvrdil, že proočkování věc vyřeší? Na koho to politici svedou, až půjde o jejich kariéry a prebendy? 

3. Fialovi bych doporučil vyvolat roztržku se Starosty a Vítka Rakušana za zavřenými dveřmi obvinit z něčeho absurdního, vynadat mu do debilů volů, imbecilů – to je jedno co, prostě ho naštvat – a pak ho poslat za Babišem do prdele. Ideální totiž teď bude sedět dál v opozici, tvrdit, že by to dělali líp, nechat Starosty udělat vládu s Babišem a zbavit se záhy obou. A pokud by na to Rakušan nebo Babiš Fialovi neskočili, tak vyvolat roztržku s Pekarovou – třeba nějakou sexistickou narážkou. Fiala by teď měl udělat cokoliv, aby nevládl. Oni ho totiž budou srovnávat s Babišem. Velmi rychle se ukáže, že Fiala je mnohem horší.  

4. Babišovi bych doporučil nedělat žádné problémy a donutit Zemana, aby premiérem jmenoval Fialu. Pak by mu měl rychle předat agendu a odjet na svůj francouzský zámeček. Předpokládám, že kupce na Agrofert už má, takže by si měli s Bayerem potřást rukou a podepsat kupní smlouvu. Pokud to teď u nás vezme celé na sebe, tak na to jen doplatí. I on byl jednou z těch tváří, že očkování udělá za vším tečku. a snad si ještě pamatuje, jak to schytával loni… má to zapotřebí? 

5. Pokud má SPD trochu rozumu, měli by začít mluvit o naší vlastní národní vakcíně ze staré školy. Měli by mluvit o tom, že mladší ročníky mají normálně chodit do školy a do práce a starší a ohrožení že mají mít svoje vyčleněné hodiny na nakupování s vyšší hygienou. A že všichni ohrožení v produktivním věku mají zůstat doma, pracovat z domova a stát jim zaplatí mzdu. O očkování nemusejí mluvit vůbec, to všem za pár dní dojde samo. Jestli se budou snažit tvrdit, že se nic neděje a budou bagatelizovat situaci, dopadnou stejně jako Volný blok a Trikolóra. 

6. Totéž platí pro KSČM. Kdyby vyhrál Skála, měl by okamžitě začít mluvit o radikální změně. Ohrožení ať jsou doma za státní peníze a ti mladší ať jsou v rachotě. Jestli chtějí hospodští mít otevřeno, tak si seženou za pingly mladé kluky a ne pětapadesátileté cukrovkáře. Kdo je ohrožený, tak může okamžitě zůstat doma. Žádná státní pomoc podnikatelům. Žádný příspěvek na mzdy. Stát bude platit přímo lidem. Po dobu epidemie jim bude platit místo jejich zaměstnavatele. Jste cukrovkář nebo něco podobného? Zajděte za obvoďákem, ten vám vystaví papír a s tím přijdete za zaměstnavatelem, který vás okamžitě nechá doma, kde vás bude platit stát. Budete samozřejmě jako na nemocenské – nebudete si chodit po hospodách. Nechcete být doma? Nebojíte se covidu? Choďte do práce a i kamkoliv jinam jak je libo. Při trošce Boží přízně bude brzy státní úplně všechno, protože pokud se covid fakt rozjede, tak se bude muset všechno znárodnit a všechny ceny určit shora. Jenže ona vyhrála Konečná, takže z toho nic nebude. Ale Josef Skála se možná objeví v nějakém novém projektu. 

7. Všichni ti, co neviděli smysl v lockdownech a dodnes nechápou, proč je vláda zaváděla, těm doporučuji zpozornět. Letos nebude žádná velká chuť zavírat republiku a omezovat celá odvětví. Zároveň je tu mnohem více víry v očkování. K tomu je po volbách, jedni jsou na odchodu a druzí ještě nepřišli. Brzy zjistíme, jestli minule počet případů poklesl samovolně nebo jestli zabralo omezení volného pohybu. To je totiž jediná naděje – že epidemie samovolně dojde ke svému vrcholu a pak to poklesne i když se žádný lockdown nezavede. Ale pokud to bude stoupat až do toho 17.listopadu a dál, tak bude nade vší pochybnost zřejmé, že loňské lockdowny zabránily mnohem horší katastrofě. 

8. Pirátům bych doporučil, aby se pokusili znovu nabýt dávno ztracené renomé anarchistů a bojovníků za volné kopírování.  Mohli by začít mluvit o tom, že zimní koronavirové vlny jsou danost a je dost možné, že nikdy nezmizí. Ale v létě je všechno v pohodě. Takže prázdniny by neměly být v létě, ale v zimě. Jinak rozdělené, aby to omezilo šíření viru. Nevím jestli s tím uspějí, aby bylo by to takové pirátské řešení. Když k tomu přidají nějaký důraz na distanční výuku, počítač pro každé dítě do každé rodiny, vysokorychlostní internet zdarma a podobné serepetičky, určitě dopadnou v příštích volbách líp než teď. 

9. Starostům bych doporučil, aby zalezli a mlčeli. Na tomhle si mohou jedině vylámat zuby. 

Já osobně tipuju, ze ještě minimálně týden se bude všechno bagatelizovat, budou se neproplácet testy a možná se v tomto ještě přitvrdí.  Pak se bude chystat schůze sněmovny, tak na to nebude čas. Pak se bude předávat moc a akorát toho 17. listopadu vystoupí Fiala a oznámí národu, že se nedá nic dělat a musíme se opět zavřít. Samozřejmě mu soudy půjdou na ruku, vše bude řádně zdůvodněné… ale bude už pozdě. O týden později už nebude v nemocnicích žádný volný doktor, který by měl čas na další nové pacienty. 

Samozřejmě stále platí, že každá epidemie má svůj přirozený vrchol. Největší tma je těsně před svítáním. Pokud se čísla nákaz sama zlomí, nic se nestane. Ale pokud současný trend vydrží ještě tři týdny, tak to bude horší než loni…  exponenciální číselná řada je prostě sviňa. Doufejme, že kolísání epidemie je její přirozená vlastnost a že se projeví dřív než za tři týdny. 

Vidlák jakožto apoštol apokalypsy už má vypočítané datum konce světa…  Ještě měsíc…  

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 1,94 out of 5)
Loading...