A že se ani nezmínili …

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilPřed pár dny, 5. října, odeslali ministři vnitra dvanácti členských států EU společný dopis dvěma evropským komisařům – Margaritisi Schinasovi a Ylvě Johanssonové. První jmenovaný je člověkem, který má v EU na starosti „prosazování evropského způsobu života”, a ta druhá paní je komisařkou, šéfující vnitřním záležitostem Únie. A naše média se o tom vůbec nezmínila…

Přitom 12 zemí, to už je prakticky polovina členských států Evropské únie. Takže nemůže jít o nějakou podružnou nebo okrajovou záležitost. Dopis podepsali ministři vnitra Rakouska, Bulharska, Kypru, České republiky, Dánska, Estonska, Řecka, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Polska a Slovenska. Hlavní francouzskápolská, jakož i některá mimounijní média si věci povšimla. Dokonce i oficiální, unijní Euractiv se zmínil…. Ale u nás se mlčí.

Mlčí se proto, že jde o migraci. Ovšem tentokrát už žádné sluníčkové kecy. Právě naopak. Hlavní důraz a jakési těžiště dopisu je v požadavku na lepší fyzickou ochranu vnější hranice EU před pronikáním „těch nežádoucích”. Na originál dopisu (v anglické mutaci), se můžete podívat zde. A rázem pochopíte zaryté mlčení naší mediálně-kulturní scény. Uvidíte totiž čirou, krystalickou herezi. Tedy, pokud se díváte z pozic dosavadní migrační politiky a praxe EU. Ministři dvanácti zemí tu totiž zcela otevřeně a nezakrytě mluví o stavbě fyzických bariér na vnější hranici Schengenu a o jejich ostraze!

Ve článku 2 dopisu se konstatuje, že Schengenský hraniční kodex (SBC) sice počítá se situacemi, které vyžadují okamžitá opatření „v případě závažného ohrožení veřejného pořádku nebo vnitřní bezpečnosti.” Ale jediné, co v praxi umožňuje, je pouze tzv. „znovuzavedení” ochrany vnitřních hranic. Myšleno mezi jednotlivými státy Únie. Což, jak jsme si vyzkoušeli v začátcích pandemie Covid, přináší státům ekonomické potíže, a přitom problém afromuslimské migrace nijak zásadněji neřeší. Pro ochranu vnějších hranic, okolo  EU, se pak (v dosavadním znění  SBC) žádná konkrétní opatření nepředpokládají.  Navíc praxe posledních let ukázala, že samotný fakt, že je hranice střežena (Fronex) nestačí, aby zabránil pokusům o její překonání. Že by tedy bylo dobré to doplnit o „další opatření”.

Ta jsou specifikována dále v článku 6. „Fyzická bariéra se jeví jako účinné opatření na ochranu hranic, které slouží v zájmu celé EU, nikoliv pouze členským státům prvního vstupu. Toto legitimní opatření by mělo být dodatečně a přiměřeně financováno z rozpočtu EU jako prioritní záležitost.” Tedy, jinými slovy – na vnější hranici EU požadujeme (už konečně) plot. Festovní. Takovou malou, miloučkou, pietně obnovenou Železnou oponu. A chceme na to prachy od vás. Z komise. Bruseli, otřes se!

Celé je to sice zabaleno do vzletných frází o „vyhnutí se vážným důsledkům”, o hrozbě „přetížení azylových systémů” a „vyčerpání ubytovacích kapacit”, ale smysl je jasný. Konec sluníčkaření. Už ani kus! A lehce výhružná zmínka ku konci, že pokračování v dosavadním kurzu „… by v konečném důsledku negativně ovlivnilo veřejnost” naznačuje, že pod dokumentem podepsaní ministři vnitra ještě neztratili kontakt s realitou.

Je zjevné, že z tohohle mraku hned tak pršet nebude. Sluníčkové Německo, kde se právě skládá vláda se Zelenými škůdci má stále ještě dost sil, aby podobné iniciativy sabotovalo a postupně zahrálo do autu. Ale na přelomu roku se má v Bruselu jednat o revizi Schengenu. Tedy i onoho, v článku zmíněného, Schengenského hraničního kodexu (SBC). A tady už by se síla dvanácti zemí ze sedmadvaceti mohla projevit. Přinejmenším jako síla blokační. Aby si tam šílený, po islámu a multikultuře zjevně toužící Germán, neprotlačil něco skutečně zničujícího.

A to je taky důvod, proč tuto iniciativu připomínat. Zatím ještě stojíme, jak je z dopisu vidět, na dobré straně. V dobré společnosti. Ale z úporného mlčení naší umělecko-mediální fronty, surfující právě na vítězné vlně, je cítit nesouhlas až nenávistný.  Tak uvidíme…

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...