15.9.2021
Kategorie: Multikulturní soužití

Hamás je extremistická teroristická organizace, která chce zničit Izrael a neuznává naše právo na existenci

Sdílejte článek:

SM

Security magazín přináší rozhovor s bývalým ředitelem izraelské tajné služby Mosad generálem Danim Yatomem, který byl v červnu v Praze na návštěvě, aby se účastnil založení Národního bezpečnostního kabinetu. Co Yatom soudí o nedávném útoku palestinské organizace Hamás na Izrael, jak vnímá historické vazby Izraele s naší zemí, či jak pohlíží běžný Izraelec na Araby, to vše se dozvíte v našem exkluzivním interview.

YATOMEPane generále, ještě než začneme, řekněte mi prosím, co vás v červnu přivedlo do Prahy?

Důvodem, proč jsem do Prahy přijel, byl pan David Bohbot, místní špičkový bezpečnostní expert, kterého dobře znám. Pozval mě, abych se podíval na bezpečnostní problémy České republiky.

Nedávno jsme byli svědky dalšího konfliktu, když teroristická organizace Hamás napadla Izrael raketami. 11denní konflikt skončil příměřím. Proč se Hamás rozhodl napadnout Izrael, co útok vyvolalo?

Hamás čelí dvěma frontám – jedné s Izraelem a druhé s palestinskými úřady. Hamás by rád rád nahradil Organizaci pro osvobození Palestiny a ovládl palestinské úřady. Hamás se rozhodl na Izrael zaútočit proto, aby ukázal, že brání Palestince a Chrámovou horu před izraelskými aktivitami. Hamás však špatně odhadl, že Izrael nebude reagovat. Reakce byla naopak velmi silná.

Izraelský generálmajor Jair Golan, který měl v Praze před třemi lety přednášku, řekl, že na násilí se musí reagovat silou, protože s teroristickými organizacemi nelze vyjednávat. Myslíte si, že existuje nějaká naděje na trvalé urovnání dlouholetého konfliktu mezi Izraelem a Palestinou?

Účastnil jsem se všech kol jednání mezi Izraelem a palestinskými úřady, Sýrií a Jordánskem a soudím, že je tu možnost obnovit jednání s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem jako zástupcem Palestinců, ne však s Hamásem, což je extremistická muslimská teroristická organizace, která chce zničit Izrael a neuznává naše právo existovat jako židovský a demokratický stát. Pokud budeme pokračovat v jednáních s Abbásem spolu s Egyptem, Jordánskem a USA, budeme muset ohledně Hamásu dojít k rozumnému a spolehlivému řešení. Nejlepším výsledkem podle mého názoru bude to, že palestinská samospráva převezme kontrolu nad Pásmem Gazy a svět bude muset jednat, aby Hamásu během toho zabránil v intervenci. Kromě toho se svět bude muset ujistit, že Hamás se vzdá svých těžkých zbraní, jako jsou rakety. Těchto požadavků se my nevzdáme.

Česká republika postavila rozhodně na stranu Izraele. Jakou reputaci má jako spojenec Izraele s ohledem na historické vztahy obou zemí?

Československo stálo po boku Izraele v rozhodující době, kdy jsme se museli bránit v první arabsko-izraelské válce proti sedmi arabským armádám. My v Izraeli vysoce oceňujeme podporu, která je pevným základem našich vzájemných strategických vazeb. Izrael nikdy nezapomíná na přátele.

Nedoplatí na poslední konflikt izraelští Arabové? A jaká je vlastně jejich současná pozice, zejména ve světle předchozích prohlášení Benjamina Netanjahua, který řekl, že „Izrael je národním státem židovského lidu a jen jeho“.

Většina arabských občanů je loajálních ke státu a chápou, že jsou součástí izraelské společnosti. Bohužel je zde malá část izraelských Arabů, která je proti Izraeli a je spojená s Palestinci. Posledními příklady byly nepokoje izraelských Arabů proti izraelským židovským občanům ve smíšených městech. Podle našeho ústavního dodatku je Izrael židovským a demokratickým státem, v němž mají všichni rovná práva. Je mnoho islámských zemí, takže existuje i jeden stát pro Židy, a to se nezmění.

Je možné, že postavení izraelských Arabů se po 11denním konfliktu změní? Jak se vůbec běžný Izraelec na izraelské Araby dívá?

Izraelský občan chápe, že Arabové nezmizí a že budeme muset nadále žít spolu, židovská většina a arabská menšina v Izraeli.

V 90. letech jste byl dva roky šéfem tajné služby Mosad. Co považujete za svůj největší úspěch a naopak, jaké plány nevyšly tak, byly zamýšleny?

Mosad je tajnou organizací, proto nemohu o jejích úspěších mluvit. Jsou zde i selhání, ale je jich minimum.

Bohatá historie Mosadu je zahalena téměř do mystického hávu. Mimo Izrael provedl mnoho operací. Je v její historii nějaká operace, kterou byste nazval přinejmenším kontroverzní, nebo pro Izrael dokonce kontraproduktivní?

Mosad je tajnou zpravodajskou a operační organizací, takže o tom nemohu hovořit. Mějte na paměti, že se nemohu zmiňovat ani o úspěších Mosadu, které zůstanou navždy tajnými, mohu však zmínit operaci, za kterou Izrael převzal odpovědnost a která není kontroverzní, ba naopak. Šlo o operaci v Teheránu, odkud agenti Mosadu přivezli do Izraele velký archiv o íránském jaderném programu. Kontroverzní bylo to, že Izrael operaci odhalil a převzal za ni odpovědnost.

Při příležitosti představení Národního bezpečnostního kabinetu v červnu v Praze jste hovořil o vaší pomoci české policii a BIS. Jakou podobu by tato pomoc měla?

Sdílení našich metod a znalostí je velmi citlivou záležitostí, kterou v Izraeli nebereme na lehkou váhu. Své rozhodnutí jsem učinil na základě důvěry, kterou mám v panu Bohbotovi. Vytvoření kabinetu je jednou z mnoha věcí, o které si myslíme, že je nutná k dosažení tohoto cíle. Plánujeme zřídit centrum pro výzkum a prevenci terorismu, kde budou pod mým dohledem pracovat špičkoví poradci. Jsem připraven vést, sdílet své znalosti, zkušenosti a kontakty, abych zlepšil a posunul na vyšší úroveň vyšetřovací, zpravodajské a operační schopnosti policejních složek a BIS.

  • securitymagazin.cz
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,24 out of 5)
Loading...