24.8.2021
Kategorie: Společnost

Turecko za naprostého nezájmu světových médií bombarduje Rojavu i jezídský Shengal

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

DAVIDCituji web Al Monitor: „Čtyři příslušníci syrských kurdských sil (SDF)byli zabiti ve čtvrtek při tureckém leteckém útoku na město Tal Tamer. SDF uvedla, že k útoku došlo v 18 hodin. místního času a že se zaměřil na velitelství vojenské rady Tal Tamer. Mezi oběťmi byla i Sosin Ahmedová (na obr.), prominentní velitelka ženských ochranných jednotek (YPJ), která byla široce oslavována za svou statečnost v boji proti Islámskému státu. Americká autorka Elizabeth Flocková, které poskytla Ahmedová rozhovor k připravované knize, sdílela na Twitteru fotografii zabité bojovnice a napsala: „Není bohužel divu, že Turecko využilo pro tento útok situaci v Afghánistánu a nevíme, kolik neznámých úmrtí ještě může být spojeno s destabilizací situace.”


Ankara trvá na tom, že Kurdové bojující v řadách SDF představují pro Turecko existenční hrozbu kvůli jejich napojení na Stranu kurdských pracujících (PKK), která bojuje za samosprávu v Turecku. Povstání, které bylo zahájeno v roce 1984, původně kvůli kurdské nezávislosti, si vyžádalo nejméně 40 000 obětí, z nichž většina byli rebelové.

Nejvyšší velitel SDF Mazlum Kobane opakovaně prohlásil, že chce mírové vztahy s Tureckem. Turecko však Kobaneho nazývá „teroristou“ a na jeho hlavu vypsalo odměnu. Tal Tamer, který leží na strategické dálnici M4 spojující východní část země se západem, je teoreticky pod ruskou ochranou podle podmínek příměří zprostředkovaného Moskvou. Dohoda byla zpečetěna po vpádu Turecka v říjnu 2019 do oblasti. Tento vpád umožnil tehdejší americký prezident Donald Trump stažením amerických sil. Navzdory této dohodě jsou Tel Tamer a sousední Ain Issa často napadány Turky a jejich spojenci, tedy džihádisty Syrské národní armády, protože Turecko prosazuje kontrolu nad oběma městy.

Tal Tamer leží mimo oblast, kterou má Turecko pod kontrolou, podle americké zprostředkované dohody o příměří, která byla v té době také podepsána, jak poznamenala Amy Austin Holmesová, pracovnice pro veřejnou politiku ve Wilson Center. “V předchozí analýze jsem zjistila, že Turecko porušilo dohodu více než 800krát v prvním roce po jejím podpisu. Na Tal Tamer byl útok každý měsíc,” řekla Holmesová pro Al-Monitor. „Zdá se, že jde o pokus rozšířit územní kontrolu Turecka a případně změnit demografii historicky asyrské oblasti podél řeky Khabur,“ dodala.

V úterý došlo k útoku tureckých a syrských ozbrojených sil na vesnici Tawila poblíž Tal Tamar. Čtyřleté dítě a žena zahynuli a dalších 15 civilistů bylo při tomto útoku zraněno. Obrázky z místa činu zveřejněné tiskovou agenturou Hawar ukázaly několik zhroucených domů. Jen několik hodin před čtvrtečním úderem dronu se místní obyvatelé shromáždili před ruskou základnou v těsné blízkosti budovy, na niž byl veden útok, aby protestovali proti vnímané ruské spoluúčasti na útoku na Tawilu, jak řekl Al Salih Muslim, vysoký představitel kurdské administrativy na severovýchodě Sýrie pro Al Monitor. “Rusové věděli, co Turci plánují,” řekl. Obecně se předpokládá, že Rusko zavírá oči, protože chce, aby syrští Kurdové zrušili spojenectví se Spojenými státy a uzavřeli dohodu se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Asad ale neprojevil zájem o poskytnutí práv kurdské menšině v Sýrii, práv, která v současné době požívají v oblastech mimo jeho dosah, včetně místní samosprávy a vzdělávání ve svém mateřském jazyce.

“V současné době neexistuje žádný dialog se syrským režimem.” Je tu určitá koordinace, řešení praktických problémů, protože na severovýchodě Sýrie jsou vojáci Asadova režimu. … Kromě toho neexistuje žádný jiný dialog, “řekla Ilham Ahmedová, vedoucí Syrské demokratické rady, která je politickou frakcí SDF. V rozhovoru s Rojavským informačním centrem, místním výzkumným útvarem monitorujícím politický a ekonomický vývoj v kurdském prostoru, dodala: „Na hranicích jsou také režimní síly, probíhají diskuse na toto téma, ale ne kvůli politickému řešení. To se neděje. Syrský režim zaujímá nespolupracující pozici. “

Sálih Muslim také řekl, že by očekával, že Bidenova vláda „ukočíruje“ svého spojence v NATO. “Pokud vím, NATO je organizace založená na demokratických hodnotách a principech.” Odpovídá bombardování nemocnic těmto hodnotám? Vyhovuje zabíjení civilistů, žen a kojenců těmto zásadám? Jak to, že Turecku, údajnému členovi NATO, je umožněno provádět takové akce zcela bez následků? “ zeptal se. Americké ministerstvo zahraničí na žádost Al-Monitoru o vyjádření nereagovalo.“ Tolik web Al Monitor.
Kurdský aktivista žijící v Německu Kerem Schamberger uvedl na svém facebooku, že turecké útoky se neomezily jen na oblast Rojavy, tedy severovýchodní Sýrie, ale že Turci bombardovali i jezídskou oblast Shengal v Iráku a jižní Kurdistán, kde se snaží zničit důležité velitele jezídských sil YBŞ. Turecká dělostřelecká palba včera v Duhoku v autonomním Kurdistánu zabila dva irácké turisty( na obr. jejich auto). Inu, Turci zřejmě něco špatně vyhodnotili a vznikly „kolaterální škody“. Před třemi dny prý zemřeli při tureckém bombovém útoku na jezídskou nemocnici v Shengalu lékaři, sestry i pacienti.
To se nám to bombarduje, když se nikdo nedívá… ale nemylme se. Takto bude Turecko postupovat vůči komukoli. Vůči Kurdům je to jen mimořádně snadné, toto etnikum, které neslo jednu z největších zátěží boje proti Islámskému státu, bylo ponecháno svému osudu. Mrtvé kurdské a jezídské děti z Tal Tamer a Shengalu nikde na předních stránkách světových agentur neuvidíme.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...