27.7.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Mediální parní válec

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

 Začátkem letošního července zveřejnil Evropský parlament seznam médií a organizací, které od něj v minulém roce obdržely finanční dotace. Přesněji a natvrdo řečeno, v Bruselu vydali soupis spolků, ke kterým přesměrovali vaše peníze. Katalog organizací, kterým darovali část Vašich daní, odvodů a poplatků. Protože žádné vlastní prostředky nemají.

Je to velice zajímavý seznam. Obsahuje hlavně veliké mediální podniky a provozovatele, zhusta „veřejnoprávní”, z nejrůznějších zemí Únie. Jedno však mají společné. Hlásají dobro z Brusele, stále těsnější Únii a plédují za předávání dalších pravomoci ve směru od států k moudrému Centru.  Za naši republiku jsou v tomto seznamu uvedeni tři příjemci Europarlamentní štědrosti: Česká tisková kancelář, vydavatelství Economia a Media marketing service a.s.

Pokud jde o ČTK, je důvod nasnadě. Jde totiž o hlavní mediální „vstupní filtr” České republiky, který zpracovává „syrové” informace od světových agentur jako Reuters, AFP, AP, TASS, DPA a dalších. „Četkou” předžvýkané zprávy pak čtenářům a divákům až pod nos servírují ostatní média. Nejde tu jen o to, co „Četka”  propustí dál, k distribuci. I když tady se dá také vhodně čarovat a pootočit úhel pohledu. Mnohem důležitější je to, co zamlčí. Protože to jako by nebylo. Málokdo z běžných lidí má totiž čas a možnost, prohrabávat se tisíci a tisíci zpráv ze světa, jestli mu ti mediální kujóni zas něco nevhodného nezatajili.

Nakladatelství Economia je vydavatelem deníku Hospodářské noviny a týdeníků Respekt a Ekonom. K tomu provozuje také zpravodajské servery iHned, Aktuálně a Centrum. K jejich zaměření asi není třeba nic dodávat. Člověk si jen řekne, jaké má ten Bakala v životě štěstí! Nejen, že se vypracoval z prostého vyučeného krejčíka na miliardáře. Ale ještě mu Evropské únie sanuje ztráty jeho notoricky prodělečných, propagandistických projektů. I když, upřímně, tomu štěstíčku je třeba jít taky aktivně a cílevědomě naproti. Což ovšem hlavnímu mecenáši Knihovny Václava  Havla a Aspen intitute Prague není třeba připomínat…

Poslední z oceněných spolků je o něco méně známý, než oba předchozí. Jde o agenturu, zaměřující se na rozhlas. Na svých stránkách nabízí zájemcům reklamní prostor na 51 rozhlasových stanicích, které týdně osloví 3,5 milionů lidí. Tedy také slušný, propagandistický potenciál.

Samozřejmě, že v seznamu uvedené částky jsou v podstatě drobné. Jde tu jen o názorný, modelový příklad. O náhodně vybranou, ukázkovou kapku, v moři podpory „proevropských médií”. Další praménky peněz vyvěrají z Eurokomise, z Norských fondů, od určitých západních ambasád a také, bohužel, velice hojně prosakují z nejrůznějších, netěsnících rozpočtů ministerstev, kde je pod nic neříkající názvy kapitol skrývají aktivističtí úředníci. Kapka ke kapce, pramének k praménku a potůčky peněz se postupně slévají v řeku, v mohutný, nedohledný proud stamilionů na financování pro-unijní propagandy.

Proti nám, běžným občanům ČR a proti našim zájmům, se tak valí obří, zdánlivě nezastavitelný parní válec profesionální a skvěle finančně promazané propagandy. A my mu čelíme jen s amatérskou, doma stlučenou dětskou tříkolkou sociálních sítí, řetězových mailů, diskusních fór a hrstkou „desinformačních webů”, které ještě nezničili.

V přímém střetu nemáme šanci. Tak, jako ta tříkolka proti parnímu válci.  Ale naše trumfy jsou ve vynalézavosti a v rozptýleném množství. V nápadech, úskocích a vzájemné podpoře. Šikovně kličkující tříkolka může parní válec vymanévrovat, navést do slepé uličky či na hranu jámy… Nebo jen prostě uštvat a vyčerpat.

K tomu ovšem potřebuje zdroje. Aspoň nějaké. Je sice úsporná a vystačí s málem, ale náš nepřítel dělá, co může, aby i poslední zbývající prostředky vyschly. Prostřednictvím účelových a ze zahraničí řízených neziskovek, jako třeba Nelež, nebo organizací, zevnitř aktivisty obsazených, jako například Asociace komunikačních agentur, vyvíjí tvrdý, systematický nátlak na firmy, aby neinzerovaly na tak zvaných „konspiračních webech” a „fórech šířících nenávist”. Cílem je vyhladovění alternativy a uzavření i těch posledních skulin, kterými by do veřejného prostoru mohla pronikat fakta, informace a názory, neladící s jednotným hlasem bruselského mainstreamu.

Poslat proto jakýkoli, byť malý finanční příspěvek těm tak zvaným „desinformačním platformám” a „konspiračním webům” je tím nejmenším, co může člověk pro svou zemi a národ udělat. Dokud ještě je koho podporovat…

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...