28.6.2021
Kategorie: Politika

Britská ponorka u Krymu

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonPodle zprávy veřejnoprávní ČT se připravují manévry ukrajinské armády a NATO v Černém moři. Rusko protestuje a ve Velké Británii se našly tajné dokumenty na autobusové zastávce, kde jinde, že?

Tajné a důvěrné materiály se našly na autobusové zastávce ve Velké Británii a šťastný nálezce je „odevzdal“. Informuje o tom BBC. Dokumenty podle ní například dokazují, že středeční střet mezi ruskou pohraniční stráží a britským torpédoborcem Defender Britové očekávali, když svou loď vyslali z ukrajinské Oděsy na trasu vedoucí i místy vzdálenými necelých 20 kilometrů od pobřeží Krymu. Oficiálně po incidentu britské ministerstvo obrany hovořilo o „pokojném proplutí ukrajinskými teritoriálními vodami“ při přesunu z Oděsy ke Gruzii.Rusko, které Krym v roce 2014 anektovalo, Brity obvinilo z narušení svých výsostných vod. K lodi Defender vyslalo vícero vlastních plavidel a také přes 20 letadel. Ruské ministerstvo obrany tehdy uvedlo, že pohraniční stráž kvůli britské lodi vypálila výstražné výstřely a že bombardér do její předpokládané trasy svrhnul bomby…..

….Středeční mise nazvaná „Op Ditroite“ byla předmětem diskusí na vysoké úrovni až v pondělí, ukazují nalezené dokumenty. Vysocí představitelé obrany v nalezených e-mailech spekulují o ruské reakci, pokud by se loď Defender plavila poblíž Krymu. O možné ruské reakci mluví jako o „uvítacím večírku“.

[ad#article_et21]

Z výše uvedeného lze odvodit, že britská armáda jednak provedla cílenou akci, která měla „prověřit“ ruskou reakci na proplutí vojenského plavidla. Je přinejmenším „podivné“, že se v souvislosti s touto akcí britské admirality objevil tajný materiál „náhodou“ na zastávce. Vypadá to, že někdo s přístupem k tajným informacím chtěl, aby se okolnosti proplutí britské ponorky u Krymu dostaly na veřejnost.

V době vrcholící eskalace napětí mezi Ukrajinou a Ruskem ještě před summitem Biden-Putin v Ženevě, oznámila média proplutí dvou amerických vojenských plavidel do Černého moře. Následně pak ale americké ministerstvo obrany oznámilo, že se žádné proplutí do Černého moře neplánuje a akce byla „zrušena“. Joe Biden potřeboval „zklidnit“ atmosféru a chtěl se zřejmě za každou cenu setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mohl to být jeden z amerických „ústupků“ před summitem.

Média komentující výsledky setkání Biden-Putin na nejvyšší úrovni navíc poznamenávala, že „nejzklamanějším“ mužem je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Biden totiž zrušil sankce proti firmám, které dokončují plynovod Nord Stream II a situace na rusko-ukrajinských hranicích nebyla zřejmě hlavním tématem jednání, stejně jako situace na Ruskem anektovaném Krymu. Nepadlo ani slovo o možném vstupu Ukrajiny do NATO.

Zprávy o chystaných manévrech ukrajinského námořnictva a vojenských plavidel NATO Moskva kritizovala. Zdá se, že „testování Ruska“ britskou ponorkou patří do „příprav“ manévrů. Západ anexi Krymu neuznává a pobřežní vody kolem Krymu tudíž považuje za ukrajinské. Pokud by se manévry Ukrajiny a NATO v Černém moři měly konat v tomto duchu, můžeme očekávat další, tentokrát plánované zvýšení napětí mezi Ruskem a NATO.

Lze tedy konstatovat, že summit USA a Ruska na nejvyšší úrovni žádné ledy neprolomil. „Testování“ Ruska manévry v Černém moři poblíž Krymu je toho jasným důkazem. Komu to pomůže – to je otázka, kterou by si měli položit zejména stratégové bruselské centrály NATO.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,44 out of 5)
Loading...