7.6.2021
Kategorie: Multikulturní soužití

Stop černému rasismu, skandovali lidé v Hradci. Protestovali tak proti sérii útoků cikánských násilníků

Sdílejte článek:

COM/CNNPN

Pochody demonstrantů za muže z Hradce Králové, který skončil po brutálním napadení v kómatu, by mohly pokračovat, pokud nebude policie aktivnější. Takové reakce zazněly v sobotu z úst protestujících. Reagovali na sérii brutálních napadení v centru města, které měli mít na svědomí mladí cikánští agresoři. Ty už kriminalisté v minulých dnech s pomocí veřejnosti dopadli.

Demonstranti při průvodu skandovali nejrůznější hesla: „My jsme tady doma“ nebo „Stop černému rasismu“. Muže přepadla přesila násilníků, po ranách a kopancích skončil v nemocnici v kómatu s velmi vážným poraněním hlavy. Podle posledních informací se muž z bezvědomí probral, vyhráno ale stále nemá.

Protestní akce byla namířena proti útočníkům z cikánské komunity. Dva mladé útočníky kriminalisté zadrželi díky veřejnosti a zveřejněnému kamerovému záznamu jednoho z útoků. Při něm jeden z útočníků nečekaně kopl do hlavy muže sedícího na lavičce.

[ad#article_et21]

Mladistvý útočník skončil ve vazbě, nezletilý v diagnostickém ústavu. Demonstranti se na pochod Hradcem Králové vydali k domu, kde jeden z násilníků bydlí. Tam jim těžkooděnci museli zahradit cestu. Napětí se dalo krájet. „Co se bojíte?!“ křičeli demonstranti. Na sociálních sítích se pak objevily reakce romské komunity.

Někteří chtějí také vyjít do ulic, jiní se snaží situaci zklidnit. „Je to špatný. Měli jsme jít všecky cigáni ven. I z okolních měst. Oni taky určíte nejsou hradecký,“ napsal jeden z uživatelů. Jiní se naopak ptali, co se změní, pokud půjdou s ostatními lidmi do ulic. „Pomůže nám to? Ještě zavřou nás za demonstrace a rvačky a kdo bude zase nepřizpůsobivý? Ano, my,“ napsal další.

Více než stovka demonstrantů zakončila svůj pochod městem v místě, kde se útoky staly. „Požadujeme řádné potrestání kriminálníků, není totiž možné, aby tlupa asociálů přepadala slušné lidi a cítila se naprosto beztrestně,“ uvedl jeden z demonstrujících.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (49 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...