5.4.2021
Kategorie: Politika

Rychetský : „Problém“ s Řádem TGM a politikou vlády

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonPavel Rychetský obvinil českou vládu, že v boji s pandemií dělá snadné kroky. Neudělení řádu TGM mu nevadí, protože s tím „měl problém“.

Bylo by ode mne troufalé, ale i naprosto nevhodné hodnotit, jestli byly politické kroky namístě. Výsledek ale hodnotit mohu a je skutečně tristní a mrzí mě to, protože ostatní země si dokázaly se situací poradit mnohem lépe, vyrovnat se s tím, my jsme najednou v situaci, jako je Mexiko nebo některé africké země, což je velmi smutné,“ řekl Rychetský v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Podle Rychetského je za současnou situaci odpovědná vláda, která dělá při svém rozhodování snadné kroky a těžkým se vyhýbá.

Vláda dělá kroky, které jsou lehké a pohodlné. Kroky, které takové nejsou, těm se vyhýbá. Například zavřít školy v uvozovkách nic nestojí, i když škody budou podle mého na mladé generace nevyčíslitelné. Zavřít továrny si však netroufla. Přitom do továren jezdí tisíce lidí každý den prostředky hromadné dopravy. A ač nejsem epidemiolog a jde o můj subjektivní pocit, je ve fabrikách největší riziko,“ řekl Rychetský.

[ad#pp-up-respo]

Troufám si na výtky Pavla Rychetského vůči vládním rozhodnutím reagovat. Nejprve k tomu, zda Rychetský může reagovat na „politické kroky“. Považuje to údajně za „naprosto nevhodné“, aby vzápětí na vládu zaútočil, že dělá či dělala „snadné kroky a těžkým se vyhýbá“. Jako „snadný krok“ je dle něho zavření škol, zatímco „fabriky zůstaly otevřené“. A vyloženě „skromně“ dodává, že „i když není epidemiolog, právě ve „fabrikách je největší riziko“.

Rychetský patří k těm lidem, kteří prostřednictvím covidu dělají tu nejšpinavější politiku. Možná, že má na Ústavním soudu tolik práce, že snad ani netuší, co se ve světě děje a že všechny vlády světa ony údajně „snadné kroky“ dělají tu dříve, tu později. A navážet se do vlády za mrtvé – slovy „výsledek je tristní“ – je rovněž hyenismus nejhoršího zrna. Takže porovnávejme porovnatelné.

Tvrzení č. 1 : Ostatní země si dokázaly se situací poradit mnohem lépe

Existuji státy, které si skutečně poradily lépe než Západ, jmenovitě Čína, Japonsko, Tchaj-wan, Vietnam, velmi dobře zvládla situaci Austrálie. Úspěch Číny je jistě dán povahou komunistického režimu, který nasadil všechny páky, aby na počátku epidemie omezil pohyby lidí na minimum a dokázal si omezení pohybu vynutit. Otázkou je, zda v provincii Wu-chan nebyly zašvindlovány statistiky úmrtí, jak uváděla zpravodajka ČT v Číně. Austrálie těžila z relativní odlehlosti a v podstatě umrtvila cestování do Austrálie. Výhodou je samozřejmě i velmi nízká hustota obyvatelstva. Japonsko a Tchaj-wan jsou státy s tradičně disciplinovaným obyvatelstvem, a navíc jsou to také ostrovní státy, které omezily výrazně volný pohyb se světem. Všechny evropské státy jsou na tom přibližně stejně co do počtu infikovaných a smrtnosti, rovněž tak USA. Kanada opět těží a těžila z nízké hustoty obyvatel. To vše lze nalézt například na Coronavirus Pandemic (COVID-19) – Statistics and Research – Our World in Data. Počet zemřelých v Česku dnes dosahuje bezmála 27000 osob, Slovensko překročilo 10000 osob zemřelých s nemocí covid-19 (má také poloviční počet obyvatel než Česko) a tak bychom mohli pokračovat. Evropa a speciálně EU je nejpostiženější část světa pandemií a má horší data než USA, kde média dlouhodobě vytvářela na konci mandátu Donalda Trumpa propagandu o tom, že USA jsou nejhorší. Rychetský neříká pravdu (dle mého soudu Rychetský přímo a evidentně lže) a z pozice předsedy Ústavního soudu hraje hru pro tak zvanou demokratickou opozici.

Tvrzení č. 2: Vláda dělá snadné kroky a těžkým se vyhýbá

Rychetský tvrdí, že snadný krok je zavření škol, zatímco k zavření továren vláda nesáhla. Faktem je, že vláda výrobní firmy nikdy nezavřela a některé velké firmy zavřely samy o své vůli, protože neměly komponenty do výroby – zejména na jaře 2020. I tak to státní rozpočet v roce 2020 zatížilo obrovským deficitem, a i letošní rok bude z hlediska deficitu rekordní. Uzavřít na několik týdnů či měsíců i výrobní firmy by ekonomiku ještě více podlomilo a tomu se vláda chtěla vyhnout. Není mi rovněž známo nic o tom, že by se výroba masivně zavírala jinde v zemích EU. Na jaře byla vytvořena kapacita v nemocnicích pro zvládnutí pandemie a průběh pandemie od počátku letošního roku zatížil náš zdravotní systém až do krajnosti. Žádný kolaps se ale nekonal a české nemocnice situaci zvládly. Neobešlo se to bez vysokého počtu obětí na životech, ale podobně na tom jsou a byly všechny státy EU. Uzavření škol je v Česku unikátní zejména kvůli délce a lze oprávněně poukazovat na státy, které k tomuto kroku nesáhly a výuku ve školách omezily na krátkou dobu nebo vůbec.

A ještě k Rychetského „fabrikám“. Již několik týdnů probíhá v českých firmách masivní testování s tím, že procento pozitivních výsledků testů je vesměs pod jedním procentem. Podobné výsledky byly i ve školách, které začaly testovat ze své vlastní vůle.

Pokud si situace v EU zaslouží nějakou zásadní a tvrdou kritiku, pak je to selhání EU v zajištění vakcín pro své občany. Tomu se ovšem proevropský Rychetský velkým obloukem vyhnul. V rozhovoru pak Rychetský okomentoval i to, že prezident Zeman stáhl jeho ocenění řádem TGM. Udělal tak v reakci na to, že Ústavní soud zrušil podstatné pasáže volebního zákona, tj. způsob přepočtu hlasů na mandáty. Rychetský prohlásil, že s udělením Řádu TGM „měl problém“ a že mu nevadí, že toto ocenění od Zemana neobdrží. Mnohem více bych Rychetskému věřil, pokud by Zemanovi poté, co oznámil jeho ocenění Řádem TGM v říjnu 2020 řekl, že ocenění nepřijímá. Dnes je to již situace známá jako „z nouze ctnost“ a Rychetskému jeho pózu nevěřím.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,53 out of 5)
Loading...