20.3.2021
Kategorie: Politika

Přestaňme na Západě budovat socialismus a vraťme se zpět ke kapitalismu

Sdílejte článek:

ŠIMON MIČA

Kapitalismus začal před nějakými 250 lety. Nastoupil s rozvojem velké průmyslové revoluce. Je to systém, který dokázal dostat miliony lidí z chudoby, přinesl s sebou technologický pokrok a lepší svět. Spoustě lidí to tak ale nepřišlo, tak proti němu začala brojit. V dnešní době je nenávist ke kapitalismu opět na vzestupu.

Kapitalismus je samozřejmě nesporně spjat se západní civilizací. To ona ho vytvořila. Velká průmyslová revoluce, která začala v Británií ve druhé polovině 18. století způsobila velký přesun obyvatel z vesnic do měst. Vznikaly manufaktury, začaly se zakládat továrny, došlo k dělbě práce. Obyvatelstvo již nebylo rozděleno na šlechtice a poddané, ale na kapitalisty a dělníky. Majitelé továren, kteří přinesli kapitál, potřebovali někoho, kdo by v jejich továrnách pracoval. Začali proto najímat dělníky. Odměnou jejich práce byla mzda. Průmyslová revoluce se postupně přelila do zbytku euroatlantické civilizace a způsobila, že západní společnost získala rozhodující převahu nad zbytkem světa.

V 19. století někteří učenci začali vystupovat proti kapitalismu jako nespravedlivému systému, který způsobuje, že majitelé továren (kapitalisté) vykořisťují své dělníky a žijí pouze z jejich práce. Nejznámějšími autory byli samozřejmě Němci Karl Marx a Friedrich Engels. Jejich nejznámější dílo Komunistický manifest, vyzývá k revoluci dělnické třídy, ke vzniku beztřídní společnosti, k odstranění kapitalismu a k vybudování socialismu. Zatímco v 19. století myšlenky těchto dvou filozofů nebyly realizovány, ve století 20. už ano. Velká říjnová socialistická revoluce roku 1917 způsobila v Rusku svržení cara a uvedení myšlenek Marxe a Engelse do praxe. Druhá světová válka pak rozšířila socialismus i do dalších zemí střední a východní Evropy a na více jak 40 let způsobila rozdělení světa na Západ a na Východ. Studená válka se nesla ve znamení boje Západu v čele se Spojenými státy americkými jako zastánci kapitalismu a Východu v čele se Sovětským svazem jako zastánci socialismu (komunismu). Východní blok nakonec svůj boj prohrál, když státem řízená ekonomika selhala a zvítězil kapitalismus volného trhu. Na začátku devadesátých let se zdálo, že už kapitalismus nemůže být ohrožen. V současnosti je to ovšem jinak.

Současná Evropská unie podporuje všemožné formy socialismu, od přerozdělování, přes dotace až po přebujelý státní aparát. Na osoby samostatně výdělečně činné je pohlíženo s nedůvěrou, majitelé firem jsou už zase ti zlí vykořisťovatelé. Socialisté všech barev a odstínů se netají tím, že by lidi s nadprůměrnými příjmy nejraději zdanili vysokými daněmi. Peněz mají dost, tak ať platí ne? Stát pak může peníze získané výběrem daní vesele přerozdělovat. Nedá se nic dělat, historie se opakuje. Pokud v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny zvítězí Piráti, tak můžeme opět čekat Velkou říjnovou socialistickou revoluci. V Americe podle některých politologů jako např. Alexandera Tomského poprvé vládne plnokrevná levicová vláda. Je to o to smutnější, že paradoxně tato bašta svobodného podnikání a svobody projevu se vydala budovat socialismus. Otevřené volání po socialismu začalo před sto lety přicházet z Východu, nyní ze Západu.

Přestaňme na Západě budovat socialismus a vraťme se zpět ke kapitalismu. Podle politologa Petra Robejška se stal kapitalismus úspěšný díky kalvinistickému podnikateli, díky jeho skromnosti, spořivosti, obětavé práci a dlouhodobému plánování. Přesně takovéto podnikatele potřebujeme. Musíme vykořenit socialismus a obnovit kapitalismus. Je to naše jediná záchrana.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,53 out of 5)
Loading...