20.2.2021
Kategorie: Kultura a tipy

Jak na výběr loveckého nože?

Sdílejte článek:

Nože jsou pro lidi odpradávna důležitou pomůckou. Dnes je nejčastěji používáme v kuchyni a domácnosti, poptávka je však také po loveckých nožích. Na co je třeba si dát pozor při jejich výběru?

Základní dělení loveckých nožů

Pokud si chcete pořídit nový lovecký nůž, pak je v první řadě nutné si rozmyslet, jaký typ pro vás bude lepší. Častější volbou jsou klasické nože s pevnou čepelí, druhou možnost pak představují zavírací nože, u nichž je čepel při nepoužívání skryta rukojeti.

Ostří a rukojeť

Zásadní záležitostí, jež platí obecně pro všechny nože, pro lovecké však zvlášť, je kvalita a preciznost provedení ostří. U prodejce si vždy všímejte, z jak kvalitní oceli je vyrobené. Možností je hned několik.

V současnosti se pro lovecké nože používají hlavně uhlíková a nerezová ocel. První varianta je prakticky bezúdržbová, dá se velmi snadno nabrousit, aniž byste museli být nějakými specialisty. U nerezové oceli je ostření přeci jen náročnější, proto se doporučuje zajít k odborníkovi, pokud dojde ke ztupení hrany.

Další prvek, na nějž je dobré se při nákupu loveckého nože soustředit, představuje rukojeť. V přírodních podmínkách je obzvláště důležité, aby se nesmýkala z ruky. Proto se dnes derou do popředí hlavně nože, které mají rukojeť z umělých, nesmýkavých materiálů, mezi něž se řadí třeba nylon apod. Naopak klasické kostěné či dřevěné rukojeti nejsou příliš praktické, ve vlhku v ruce tak dobře nedrží.

Cena za lovecké nože a jejich nákup

Lovecké nože se v obchodech a eshopech dají zakoupit v širokém cenovém pásmu. Nejlevnější modely mohou vyjít na pár set korun, za špičkové a profesionální nože si pak notně připlatíte. Nákupem v eshopech se ale dá v porovnání s klasickými kamennými obchody dosti výrazně ušetřit, jen je třeba si dát o to větší pozor na parametry, abyste ze svého nového loveckého nože následně nebyli zklamaní.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...