3.2.2021
Kategorie: Ekonomika

Brexit post

Sdílejte článek:

LIBOR ČÍHAL

Británie se definitivně zbavuje evropskounijní koule na své noze, reportéři českých televizí v Británii mají sice talent uplést z ničeho meganic, aby udržovali české publikum ve stavu nevinné nevědomosti, podle reportéra ČT v Londýně, kamiony jezdí z Británie na kontinent s prázdnou, na vadě je prý britský úřední šiml.

ČT předkládá k věření něco tak nehorázného, není to evropskounijní byrokratické monstrum, jehož byrokracie má planetární pověst a byl to hlavní důvod proč se Britové rozhodli pro Brexit, ale pár londýnských úředníků, kdo brzdí dynamiku obchodu. I v období koronavirové krize, kdy se Evropská unie utápí ve vlastní nepohyblivosti a zmůže se akorát na sankce proti Rusku, na britské straně je pozorovatelná aktivita, které se přikládá velký význam. Británie podala žádost o připojení k 9 bilionovému trhu CPTPP (Trans Pacific Partnership), některé noviny to charakterizují jako úder do tváře EU. Předpokládá se, že tento prostor bude obrovskou příležitostí pro britskou ekonomiku, podle ministryně zahraničního obchodu Liz Truss je to možné právě proto, že Británie není už v zajetí EU.

Blok 11 zemí oblasti Pacifiku je oblastí velké obchodní akcelerace. Boris Johnson řekl, že půjde o velký bonus Brexitu: „Rok co jsme opustili EU, nemařili jsme čas a vykovali nová obchodní partnerství, která budou mít obrovský význam pro britskou ekonomiku. Británie je entuziastickým šampionem volného trhu.“ CPTPP zahrnuje Austrálii, Kanadu, Nový Zéland, Vietnam, Japonsko, Chile, Peru atd. Británie za poslední rok podepsala 63 obchodních dohod v rozsahu stovek miliard liber. Poslanec konzervaticů Andrew Bridgen: „Nepotřebujeme EU, Brexit nám přináší obrovské příležitosti“. Evropská unie dělala všechno proto, aby zmařila realizaci Brexitu, skryté obavy jejich lídrů se rychle stávají skutečností, Evropská unie degraduje, Británii se otvírají nové možnosti. Vstup do CPTPP se stal možným po vystoupení z EU, která nedovoluje svým členským zemím uzavírat zahraničně obchodní dohody. CPTPP je prostor svobodného trhu, jak původně měla vypadat Evropská unie, která se stačila proměnit v imperiální byrokratický ostrov.

Na rozdíl od členství v Evropské unii, kde Británie musela každý rok odvést bruselskému centru 10 miliard liber, musela přijmout zákony, které ji nekonvenovaly, nesměla kontrolovat imigraci a akceptovat soud, který v očích Britů, žádným soudem není, ale politickou slepeninou, členství v CPTPP, kromě malého správního příspěvku, k ničemu nezavazuje a otvírá potenciálně větší trh než evropský. Ministryně Truss říká, že dnes Británii nikdo nedrží zpět, země je svobodná, může se dynamicky rozvíjet a má nástroje na tvorbu pracovních příležitostí. Členství v CPTPP uvede Británii do planetárního centra moderní a dynamické ekonomiky, je téměř jisté, že Británie bude rychle přijata, téměř všichni členové CPTPP jsou pro přijetí. V komentářích se zdůrazňuje, že členství posílí a vytvoří velké příležitosti pro technologicky vyspělé sektory a malý byznys. Do CPTPP plánují vstoupit i jižní Korea a Thajsko.

  • meras.cz
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,95 out of 5)
Loading...