18.1.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

98 procent lidských fosilních emisí CO2 absorbuje příroda ještě tentýž rok

Sdílejte článek:

PAVEL DUDR

DUDRDnes popíšeme, jak funguje teorie Gaia, kterou vytvořil britský vědec James Lovelock : „Systém Země se chová jako jednotný samoregulační systém složený z fyzikálních, chemických, biologických a lidských komponentů.“ (1) Tuto teorii uznává mnoho vědců, mj. i známý biolog, prof. KU Jaroslav Flegr.


Americký klimatolog Dr. Ed Berry ve své knize Klimatický zázrak, neexistuje klimatická krize, příroda ovládá klima – píše, že „ oxid uhličitý protéká atmosférou jako voda protéká jezerem. Pochopíte, proč se lidský oxid uhličitý nemůže „hromadit“ v atmosféře.“ (2)

Tedy si uhlíkový cyklus můžeme představit jako nádrž, která má dva přítoky. Ten menší jsou antropogenní emise vzniklé spalováním fosilních paliv a důsledkem odlesňování, a ten větší jsou přírodní emise 210 GtC = 711 GtCO2 podle NASA (3). Nádrž má úzkou propust, která představuje zmíněnou samoregulaci: když se zvyšují emise, zvyšuje se hladina v nádrži a tím se zvýší i odtok , který představuje absorpce CO2 půdou, zvětráváním hornin, fotosyntézou i oceány. Podobné je to třeba ve skleníku, když tam budeme přidávat CO2 : Rostliny ihned zvýší svou spotřebu (absorpci), protože je to jejich potrava, a nám se zvýší výnos.

V roce 2020 byly lidské emise CO2 34 Gt CO2 a k tomu odlesňování 6 Gt CO2 dává 40 Gt CO2 , podle (4) A tedy celkové emise byly: 711 + 40 = 811 GtCO2 .

V observatoři na Mauna Loa naměřili nárůst CO2 v atmosféře 2,1 ppm = 16 GtCO2 za rok 2020. (5) A o toto množství se zvýšila hladina v nádrži. Odtok z nádrže, tedy absorpce, pak činily 811 – 16 = 795 GtCO2.

CarbonCycle

Z toho lze vypočítat, kolik procent z celkových emisí bylo za rok 2020 absorbováno:
795 / 811 * 100 = 98 %

Protože lidské i přírodní emise jsou v ovzduší docela dobře promíchány – v observatoři na Jižním pólu zhruba za rok naměří stejné střední hodnoty CO2 jako na severu Aljašky v Barow nebo na Mauna Loa v Tichomoří, a příroda nerozlišuje mezi lidskými a přírodními emisemi CO2 – můžeme klidně tvrdit, že také 98 % lidských a 98 % přírodních emisí bylo absorbováno za jeden rok. To je matematika 9. třídy ZŠ, kapitola Směsi a roztoky.

Ovšem vědci z Mezivládního panelu IPCC tvrdí něco jiného: „polovina člověkem vyprodukovaného CO2 zůstává v atmosféře (6).

Anebo ještě lépe: „Dnes vypuštěné emise CO2 vydrží v atmosféře několik tisíc let …(7)

A došli k tomu velice snadno, oni totiž do svých výpočtů přírodní emise nezahrnují. Nějakých 711 miliard tun CO2 ročně je nezajímá, oni řeší pouze lidské emise. Vyplývá to z následujícího grafu emisí (4), kde ty přírodní vůbec nejsou, asi by znehodnocovaly vědecký výzkum. Potom světle modrý nárůst CO2 v ovzduší jim vychází zhruba jako polovina lidských emisí. Nebo- li tvrdit, že příroda si své emise absorbuje, zatímco těch lidských absorbuje jen polovinu, odporuje fyzikální realitě. Stejně tak bychom potom mohli tvrdit, že všechny lidské emise CO2 příroda absorbuje, zatímco přírodních absorbuje jen 95 %.

GlobalEm1960to2020

Tento graf nám ale také umožňuje vysvětlit, co se stane se zbývajícími 2 % , když 98 % už bylo v průběhu roku absorbováno. Hromadí se v atmosféře podobně jako se pesticidy z potravin hromadí v lidském těle?

Je zde patrné, že lidské emise vytrvale narůstají a Země na to reaguje tak, že zvyšuje své absorpce, to je ta samoregulace. Tedy v roce 1970 byly fosilní emise včetně odlesnění 19,8 GtCO2 , zatímco země a oceány absorbovaly pouze 6,4 GtCO2 , když tedy pomineme přírodní emise. Ale v roce 2000 už byly absorpce 20,6 GtCO2 , takže to přírodě trvalo 30 let, než absorbovala veškeré emise z roku 1970, viz násl. tabulka. Obdobně to bylo v roce 1982, kdy byly lidské emise 23,1 GtCO2 , zatímco absorpce dosáhly hodnoty 23,2 GtCO2 až v roce 2018, tedy to trvalo už 36 let.

Tabulka

Představte si, že napouštíte rybník, který má dva přítoky, ale větší část vody necháte odtékat, aby nevyschlo koryto. A nějací univerzitní profesoři nebo RNDr. a členové Akademie věd ČR vám budou tvrdit, že všechna voda z jednoho přítoku odtéká pryč, zatímco v rybníku zůstává pouze část vody z druhého přítoku. Ale který to je z těch dvou přítoků vy nemáte šanci zjistit, to mohou pouze vědci. Co byste jim asi tak na to řekli?

 

Prameny :

(1) James Lovelock, Gaia vrací úder, str. 41
(2) Ed Berry, Climate Miracle, https://www.amazon.com/dp/B08LCD1YC3/
(3) https://earthobservatory.nasa.gov/features/CarbonCycle
(4) https://www.carbonbrief.org/global-carbon-project-coronavirus-causes-record-fall-in-fossil-fuel-emissions-in-2020
(5) https://pravyprostor.net/loni-klesly-globalni-fosilni-emise-co2-kvuli-covidu-o-236-miliardy-tun-neni-to-malo/
(6) https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolob%C4%9Bh_uhl%C3%ADku
(7) https://ci2.co.cz/sites/default/files/souboryredakce/ci2_kompenzace_uhlikove_stopy_preview_0.pdf

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...