15.1.2021
Kategorie: Ekonomika

Hmyz a produkty z něj se již brzy objeví v evropských supermarketech

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Hmyz se v Evropě začíná prosazovat zejména proto, že v rámci plánů Agendy 2030, ale i plánů samotné EU, má postupně dojít k výraznému potlačení živočišné výroby a živočišných produktů, to vše samozřejmě ve jménu „uhlíkové neutrality“. Maso bude luxus a budete-li poptávat živočišné bílkoviny, budete muset pro „flákotu“ sáhnout hodně hluboko do kapsy, či si jako náhražku dopřát hmyz, který se má velmi brzy stát zcela běžnou součástí nabídky nejen supermarketů, ale postupně i restaurací.

Evropané jsou o krok blíže k nalezení všech možných druhů hmyzu v nabídce, protože Agentura EU pro bezpečnost potravin (EFSA) oficiálně považuje první takový druh – žlutého moučného červa – za bezpečného ke konzumaci.

To znamená, že lidé, kteří budou nakupovat těstoviny, hamburgery a dokonce i sušenky v obchodě kdekoli v Evropě, mohou brzy zjistit, že jídlo, které koupili, je vyrobeno z moučných červů, důkladně usušených a rozemletých na prášek, zatímco dobrodružnější povahy si mohou koupit červa celého – či časem i jiný sušený hmyz – jako svačinu.

K plošné nabídce hmyzu a výrobků z něj dojde na základě rozhodnutí evropského hlídacího psa pro bezpečnost potravin. Panel EFSA dospěl k závěru, že sušení žlutí mouční červi jsou bezpeční ke konzumaci a jsou i výživní, jak uvedla agentura v tom, co nazvala prvním dokončeným hodnocením navrhovaného potravinářského výrobku z hmyzu.

EFSA oceňuje i vysoký obsah bílkovin v potravinách z moučných červů. Nicméně, přesto nemusí být červi vhodným občerstvením pro každého, agentura varuje, že ti, kdo trpí alergiemi na korýše a roztoče, by mohli po pozření trpět nežádoucími účinky.

Toto rozhodnutí představuje další krok EU k tomu, aby se nabídky založené na hmyzu staly v celém bloku realitou. V roce 2018 unie aktualizovala své právní předpisy, aby usnadnila všem druhům „inovativních“ firem vstup na evropský trh získáním souhlasu regulačního orgánu EU.

Každá společnost, která splňuje podmínky a požadavky na označování stanovené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin, může nyní prodávat autorizovaný výrobek. A zdá se, že nebylo nouze o ty, kteří jsou ochotni naplnit evropské regály nejrůznějšími poněkud neobvyklými hmyzími výrobky.

Od ledna 2018 obdržela EFSA 156 žádostí oproti pouhým 90 žádostem v letech 2003 až 2017. Seznam obsahuje neortodoxní produkty od řas, houbového prášku a některých „zázračných bobulí“ ze západní Afriky až po různé druhy hmyzu.

Někteří odborníci, citovaní úřadem EFSA, považují posun směrem k potravinám na bázi hmyzu za pozitivní krok pro lidstvo – finanční i environmentální.

„Existují jasné environmentální a ekonomické přínosy, pokud nahradíte tradiční zdroje živočišných bílkovin těmi, které vyžadují méně krmiva, produkují méně odpadu a vedou k nižším emisím skleníkových plynů,“ prohlásil Mario Mazzocchi, ekonomický statistik a profesor na univerzitě v Bologni.

Samozřejmě se počítá s tím, že nejprve nebude o hmyzí produkty velký zájem, neboť Evropané nejsou na běžnou konzumaci hmyzu zvyklí. Nicméně také se očekává, že si časem většina lidí na tyto produkty zvykne.

Pokud bude maso velkou vzácností tak, jak se už nyní slibuje, pak lze samozřejmě podobným predikcím věřit. Jen by mne zajímalo, jak to budou řešit u muslimů ve stále více islamizované Evropě. To si budou halal podřezávat třeba moučného červa nebo švába??? Jak by se taková „halal porážka červa“ prováděla??

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...