12.1.2021
Kategorie: Politika

Vládní diktatura

Sdílejte článek:

PETR ZÁVLADSKÝ

ZAVLADSKYJá jsem přesvědčen, že současná situace nám ukazuje na naprostou škodlivost ovládání veškerých aspektů našich životů současnou přebujelou státní byrokracií. Nejde ani tak o obrovskou kvantitu a složitost současných zákonných norem, ale hlavně o neustále se posunující se vnímání občana jako viníka.

Presumpce neviny se zcela nepokrytě mění na presumpci viny a občan jako sprostý obviněný musí svoji nevinu prokazovat. Politika „…všeci kradnú…“ nás dovedla k třídní nenávisti, ve které se nedá dlouhodobě žít. Nedůvěra státu ve svoje občany a občanů ve stát. Jak chcete v situaci vzájemného obviňování řešit úspěšně nejenom krizové, ale i běžné každodenní situace?

Dalším aspektem naprosté nedůvěry vlády ve schopnosti občanů je snaha o detailní specifikování situací. Jako jeden z mnoha absurdních příkladů bych uvedl nařízení, kterým vláda specifikovala počet hráčů na smyčcové nástroje, kteří mohou hrát u jednoho notového pultíku. To, že si nikdo z vlády neuvědomuje absurditu takovýchto pokynů, je velmi nebezpečné. Vláda má určovat základní strategické cíle a opatření a jejich rozpracování do konkrétních kroků musí být na mnohem nižších článcích řízení.

Díky pandemii máme jedinečnou šanci podívat se na naše bytí jinýma očima. Musí nastat renesance základních hodnot zodpovědnosti, důvěry a svobody v rozhodování. Podnikatelské prostředí je především zapleveleno obrovskou spoustou administrativy a státní buzerace. Jak mají fungovat služby, když velkou část pracovní doby živnostníci věnují vyřizování požadavků státu. V oblasti podnikání musí nastat zásadní zjednodušení vztahu podnikatel a stát. Stát potřebuje ke své činnosti daně a podnikatel potřebuje ke své činnosti, aby ho stát zatěžoval minimálně.

  • Petr Závladský, fb
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...