26.12.2020
Kategorie: Společnost

Covid nesmí zvítězit nad poselstvím vánoc – držme pospolu

Sdílejte článek:

PETR MACHOVSKÝ

Vánoce by jistě neměly být jen obdobím, kdy se přejídáme a utrácíme peníze. Vánoce jsou přece něco víc. Mají svůj duchovní symboliku pro věříci a máme je spojené se setkáváním s přáteli a rodinou. Je to čas rozjímání.

Jenže letos nám je doporučováno se veškerých kontaktů vystříhat a i ty vánoční bohoslužby jsou přísně omezené. A těžko můžete rozjímat, když se vám hroutí vaše existence.

Když máte to štěstí, že vám zbyly nějaké peníze, zbývají vám aspoň ty obchody . Obejít jich co nejvíce, naplnit vrchovatě košíky nejrůznějším pochutinami, sehnat manželce nejdražší parfém, dětem nejnovější mobilní telefon atd. Však to sami znáte.

Už celou řadu měsíců nežijeme své vlastní životy, ale životy, které nám narýsoval covid a vládní opatření. Celkem jedno, jestli žijete v České republice, v Německu nebo ve Velké Británii. A to vše ve stylu „brzda, plyn, brzda, plyn“. Na chvíli povolíme a už za tři dny je všechno jinak. Místo nejvíce ohrožených skupin obyvatelstva vláda (i proti jejich vůli) „chrání“ všechny. Je zřejmé, že nějaká opatření být musí. Ovšem ne taková, která společně s covidem udusí veškerý život.

Nedivím se, že stále víc lidí takový život žít nechce.

Nedivím se tomu, že strašení a prosby národních vlád i nadnárodních organizací zabírají stále méně, jak se píše v titulku jednoho tuzemského serveru.

Nedivím se ani tomu, že lidé berou útokem obchodní centra a dělají to, na co jsou zvyklí.

Přeji jim to. Znamená to, že chtějí normálně žít a v neposlední řadě to znamená, že ještě stále mají za co utrácet.

Jenže kvůli často nešetrným, nesmyslným a kontraproduktivním krokům vlády mezi námi žijí stovky podnikatelů i drobných živnostníků a jejich zaměstnanců, kteří letos obchodní centra útokem nevezmou. Jednoduše proto, že jim došly peníze. Vánoce v jejich rodinách budou skromné a tedy takové, jaké podle některých mají být.

Jenže ta změna přišla jaksi vynuceně. Museli zavřít své restaurace, hospody, hotely a další provozy a propustit zaměstnance. Žádná vánoční lyžovačka na horách, žádný parfém pro manželku, žádný mobilní telefon nebo nové lyže pro děti. Navíc s vidinou, že příští rok je dle všeho nečeká žádná velká změna k lepšímu. Vykročíme do něj totiž podle 5. stupne PSA. Žádné světlo na konci tunelu. Žádná naděje.

Bezvýchodná situace? Jen zdánlivě.

Vždy jde něco dělat. Vždy je možné něco změnit.

S kolegou advokátem jsme tak založili projekt, v rámci kterého poskytujeme zdarma právní a ekonomické poradenství podnikatelům a živnostníkům postiženými tzv. proticovidovými opatřeními.

Cítíme morální povinnost jim všem být v této nelehké době oporou a pomocí, pokud tak nečiní stát a většina naší politické reprezentace.

Každoročně jsou vánoční svátky příležitosti, kdy ve zvýšené míře pomáháme ostatním. Obvykle jsou to děti v dětských domovech, senioři, lidé se zdravotním hendikepem atd. Letos je to ale jiné. Pomoc potřebují i ti, kteří jinak drží náš stát nad vodou. Jeho současní představitelé se k nim ale postavili zády. Pevně věřím, že to pomocí lidí, kterým není lhostejný osud ostatních, dokážeme tuto nespravedlnost napravit.

Přeji poklidné vánoční svátky všem čtenářům a doufám, že se co nejdříve vrátíme k normálnímu životu. Je nejvyšší čas.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...