9.12.2020
Kategorie: Politika

Život do čísel nesvážeš … aneb starého psa novým kouskům nenaučíš!

Sdílejte článek:

MAREK ZEMAN

PES je teoreticky na čtyřce již tři dny….a zase nám vyhrožují! Inu ukazuje se, že epidemiologie není exaktní vědou a nelze ji ani přírodu svázat do nějaké tabulky nazývající se “PES”. Starý pes nám nevyhovuje, pořiďme si nového.

Vláda bude zvažovat další znovuzavedení restriktivních opatření a to v souvislosti s nárůstem hodnot indexu “PSA” na 64 bodů , což odpovídá stupni 4. I když zatím ve čtyřce nejsme (naštěstí) již nyní přichází přísnější restrikce- celoplošné, opětovné omezení provozu restaurací a další opatření ve stylu my “makáme”, víme, jak na to. Konstruce metodiky PSA (PES= protiepidemiologický systém) se tváří velmi sofistikovaně: vychází z tzv.reprodukčního čísla, které vyjadřuje poměr přenosu infekce od nakažených k dosud nenakaženým, dále počet nově infikovaných seniorů (65+) na 100 tisíc těchto seniorů,% podíl pozitivních PCR testů k celkovém počtu PCR testů a počet nově infikovaných na 100 tis.obyvatel. V tabulce to jistě působí velmi vědecky a také je to přehledné. Ale život ani virus se tabulkami neřídí. Například podíl všech PCR testů vůči pozitivním PCR testům je poněkud zavádějící. Například, když budeme hodně chodit na testy, bude podíl nižší a obráceně. Navíc výsledky jsou nějak bodově ohodnoceny, nicméně jednotlivé “váhové kategorie” jen těžko mohou odpovídat dlouhodobým sledováním, protože na to ještě nebyl čas. Tj. výsledek hodnoty indexu PSA (ke včerejšku 64 bodů) sice trendově něco vypovídá, ale sotva může být vodítkem, jak “nakládat” s životy a majetky 10,5 miliónů obyvatel ČR. Navíc “starý pes” (byť je mu ve skutečnosti jen několik málo týdnů) již přestává ve světle antigenních testů na svůj úkol stačit, budeme si tedy muset pořídit “nového psa”. To vnese do situace ještě více nedůvěry a zmatku. Antigenní testy mají být pro širokou veřejnost, tj. poměr pozitivních ku provedeným testům se velmi změní. Jak bude do výsledku zavzata větší chybovost antigenních testů- to nevím…

Lze říci, že naše vláda (nejen ona) si s problematikou Covidové infekce neví rady a opatření jdou doslova ode zdi ke zdi. Zavřeme…otevřeme…zavřeme….otevřeme, atd. Kdy si konečně přiznáme, že Covid -19 tu s námi bude a my musíme svůj život přizpůsobit jemu tak, jako jsme se naučili žít s virem chřipky? A že naše opatření musí být daleko více promyšlená a hlavně udržitelná? Mám na mysli již dříve zavedená opatření, jakým je přímá pomoc seniorům- donáška nákupů domů, vyhrazené hodiny v obchodech nebo také vyhrazené části dopravních prostředků (to zatím nebylo). Obecně více spojů, abychom ve špičce nemuseli jezdit hlava na hlavě, nekrácení otevírací doby obchodů či neubírání plochy na 1 nakupujícího tak, aby nebyly před obchody fronty, o úřadech ani nemluvím. Vždyť jaký má smysl mít ve fitku roušku ? Žádný! Jistě nám pomůže vakcína, ale jak moc, to zatím nevíme….

A samozřejmě nejde jen o infekci covidem, co ty statisíce z nás se zhoršenou psychikou ? Nebo jinak poškozeným zdravím? Nebo rozpadající se rodiny ? To není nic? A ještě si nechat nadávat: nejste zodpovědní..nedodržujete nařízení… můžete za další zhoršení epidemiologické situace..! Zasloužíme si to ?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...