13.11.2020
Kategorie: Politika

Ticho po pěšině

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

KULHAVÝAmerické prezidentské volby se dostaly do zajímavé fáze. Médii vyhlášenému prezidentovi a těm, kteří mu pomáhali k ,,úspěchu“, hrozí velmi vážné problémy možná končící dokonce obžalobou. Zároveň celebritám a politikům, pro které bylo vše jasné a blahopřáli Bidenovi k vítězství, obrovská ostuda. Jejich netrpělivost se může dokonce obrátit proti státům, které zastupují. Krátkozrakost se prostě nevyplácí, a i když média mají nesmírnou moc, vyhlásit amerického prezidenta i přes veškerou snahu právo nemají.

Několikadenní masáž na českých televizních stanicích a v rádiích vedená proti dosavadnímu šéfovi Bílého domu pomalu odeznívá a s novou fází sčítání hlasů voličů začíná být ticho po pěšině. Už v prvním dni voleb, kdy ještě vedl Trump a korespondenční hlasy se teprve připravovaly k vybalení z pytlů a beden, bylo zjevné, že není něco v pořádku. Noční přestávka v řadě států přinesla obrat, který poukázal na machinace. Demokraté, kteří s nimi přišli, se nezastavili před ničím a naprosto svým přístupem degradovali poctivost voleb v zemi, která se právě poctivostí, demokracií a spravedlností velkohubě ohání již desítky let. Trump a jeho exekutiva byli však připraveni a okamžitě po mediálních oslavách Bidena začali konat. Někde padly první žaloby, jinde se začalo přepočítávat i bez nich. Například v Georgii. Prodemokratičtí příznivci se sice snaží bránit, nicméně ke stejnému scénáři dojde i v dalších státech. Důkazů o zvěrstvech páchaných volebními komisemi je mnoho. Jen zaslepení příznivci liberální levicové ideologie představované Obamou, Sörösem a momentálně zastoupené Bidenem a Harrisovou stále nechtějí uvěřit, že podvodem se moc nad polovinou světa získávat nemůže.

Plejáda zkorumpovaných novinářů a politologů si stěžuje na neochotu Donalda Trumpa přijmout porážku. Pokud by volby skončily jasným vítězstvím Bidena, aniž by mohlo vzniknout podezření, že došlo k manipulaci vedoucí k těsnému výsledku ve prospěch protikandidáta, Trump by porážku jistě uznal. Ovšem za stávající situace a po zkušenostech z minulého souboje s Clintonovou a nečistou její hrou, bylo vcelku logické, že se nynější prezident vzepřel způsobu, kterým chtěli Demokraté převzít moc. To je odvaha a zodpovědnost, nikoliv zbabělost. Pro liberály jde o neočekávanou komplikaci jejich světovému rozmachu, pro neomarxisty dosud nepředstavitelná míra odporu k jejich vlastním zájmům. Pro většinu médií se Trump stal lovnou zvěří. Tím spíše, že i v této vypjaté chvíli vyměnil jednoho z klíčových ministrů a na post ministra obrany dosadil dosavadního šéfa protiteroristických jednotek, tedy praktika se zkušenostmi v pouličním boji a maximální míry zákeřnosti. Očekává agresivní nepokoje v ulicích a ví, že bude nutné se s nimi vypořádat.

Částečné utišení agresivní kampaně naznačuje, že probidenovsky ladění ztrácí pevnou půdu pod nohama a tuší, že se jmenováním Bidena americkým prezidentem to není až tak jisté. Občasný výkřik do tmy je ještě jakýmsi záchvěvem naděje, že Trump to vzdá. Zajímavé je, že se opět a zcela najednou zvyšují počty covidem napadených Američanů a ukazuje se, že Demokratům dochází argumenty a zkouší se chytit koronaviru. Bude zajímavé sledovat dlouhé a zmatené obličeje všech těch, kteří vůbec nedomysleli možné následky své neschopnosti zůstat diplomaticky zdrženlivými, pokud Trump výsledky voleb obrátí. Taková Pekarová-Adamová se excelentně ztrapnila a nutno konstatovat, že zdaleka není jediná. Stejným troubou je i staronový předseda Senátu ČR či prezident Zeman. No a nám ostatním svitla naděje a rozsvítilo se světlo na konci tunelu. Dojdeme li k němu, to budeme vědět až po inauguraci nového amerického prezidenta. Kdo to bude? Nechme se překvapit.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...