13.10.2020
Kategorie: Společnost

Kotleba je odsouzen na čtyři roky a čtyři měsíce vězení

Sdílejte článek:

COM/HS

Samosudkyně specializovaného trestního soudu Růžena Sabová včera v kauze šeků s “extremistickou symbolikou” uznala předsedu politické strany Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a poslance parlamentu Mariana K. vinným.

Marian Kotleba, ĽSNS, soudPodle verdiktu se dopustil trestného činu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod . Za to mu uložila trest vězení v délce čtyři roky a čtyři měsíce . Verdikt zatím není pravomocný. Marian K. tak momentálně nepřijde o mandát poslance Národní rady SR . Jelikož obžalovaný podal na místě odvolání, věc projde v odvolacím řízení na Nejvyšší soud SR.

Trest by si měl Marian Kotleba odpykat v zařízení s minimálním stupněm střežení. Původní obžalobu přitom prokurátor podával pro trestný čin projevu sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení základních práv a svobod, za který se ukládá nižší trestní sazba.

Případ se týká akce, která se uskutečnila v březnu 2017 na Obchodní akademii v Banské Bystrici. Obžalovaný tehdy odevzdal před téměř 400 pozvanými hosty třem zúčastněným rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků, které byly vystaveny na částku 1 488 eur . Podle orgánů donucovacích číslo 14 v částce 1 488 představuje větu:

“We must secure the existence of our people and a future for white children” ( Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí ), jejímž autorem je americký rasista David Lane.

Věta má 14 slov a číslovka 14 se používá jako neonacistický symbol často v kombinaci s číslem 88, které v nacistické symbolice odkazuje na nacistický pozdrav “Heil Hitler”, protože písmeno H je osmým písmenem v abecedě. 

Soudkyně při vynesení rozsudku uvedla, že Marian K. se při předávání šeků přihlásil k myšlenkám nacismu a neonacismu , které popírají princip lidské rovnosti. Ten je však podle ní chráněný zákonem. Navíc na organizaci předmětné akce zneužil svou tehdejší funkci hejtmana Banskobystrického samosprávného kraje.

” Soud neměl pochybnosti, že k skutku došlo ,” řekla soudkyně s tím, soud vzal v úvahu výpověď znalce, který potvrdil domněnku obžaloby o extremistickém pozadí číselné symboliky.

“Obžalovaný veřejně uváděl tuto ideologii do povědomí společnosti,” uvedla Sabová s tím, že teatrální předání šeků byl jediný důvod, proč obžalovaný vyžadoval přítomnost obdarovaných na akcí.

Soudkyně doplnila, že akce bylo zorganizována na výročí vzniku válečné Slovenské republiky 14. března a připomínala prezidenta Jozefa Tisa, který nese odpovědnost za perzekuci etnických menšin v daném období. V neprospěch obžalovaného svědčila podle odůvodnění rozsudku například i symbolika využívaná jeho politickou stranou a některé její programové teze, partnerské organizace v zahraničí nebo pozadí kandidátů strany jako v minulosti odsouzený Milan Mazurek.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,19 out of 5)
Loading...