12.10.2020
Kategorie: Společnost

Na koronavirové hysterii mnoho věcí smrdí

Sdílejte článek:

EVA HRINDOVÁ

eva-hrindovaNa sociálních sítích sleduji některé bojovníky za drsná opatření ohledně koronavirové krize. Apelují na solidaritu a postupem času přitvrzují. Straší veřejnost budoucí apokalypsou (která nepřichází) a jejich rétorika se přitvrzuje.

 

Když by se to týkalo jen pár jednotlivců ze sociálních sítí, mohlo by nám to být jedno. Ale k těmto „šílencům“ bohužel patří i představitelé vlády včetně prezidenta. Obrnili se ve svých hrůzyplných postojích a drží pozice. Zůstali osamoceni se svým strachem a nechápou, že veřejnost už dávno pochopila, o co jde.

Některé bojovníky za dodržování opatření posiluje fakt, že jsou v menšině. Věří, že právě proto mají pravdu. Ale tak to v životě nechodí. Pravda se sice rodí v menšině, ale nezůstává v ní. Je-li to pravda, stávají se její postoje většinovými. Někdy to trvá delší dobu, jindy se z menšiny stává většina rychleji.

U koronavirové krize se postoje společnosti měnily docela rychle. Pomohlo tomu i zapojení celebrit a odborné veřejnosti. Pokroucení skutečnosti je tak velké a následky tak drtivé, že se ozývají i ti, kteří by za normální situace mlčeli. Prozření davů je tedy rychlejší.

Každou vteřinou, kterou se naši koronapanikáři odmítají podívat za zeď svého strachu, ztrácí důvěryhodnost. Čím více se dostávají do defenzívy, tím jsou útočnější a agresivnější. Překvapuje to především u premiéra, který proslul svým populismem v dobrém slova smyslu. Obava z nemoci je ale silnější. Když by se tak chovali minulí státníci, nepřežili bychom. Strach není dobrý rádce.

Strach a agresivita už dnes nejsou ničím omluvitelné. Informací je dostatek a pochází ze seriózních zdrojů. Kdo chce, najde si je. Jsou k dispozici i v běžných médiích. Není třeba prohrabávat tuny konspiračního odpadu, aby si mohl člověk udělat poučený názor. Je ale opravdu zarážející, že vyjma Tomia Okamury jsou naši politici pokrytecky naskočení na vlně koronapaniky. Hodí se jim totiž do krámu, mohou strach a paniku využít ke kritice prozatím neochvějně vítězícího Babiše.

Je mi z nich na blití. Nejde jim o pravdu, jde jim jen o sebe.

Vrcholem idiocie nebetyčného řádu je najmutí agentury, která bude bojovat s hoaxy. Za situace, kdy se vyhrožuje kolapsem zdravotnictví se budou utrácet peníze za takové blbosti? Kdyby vláda nekonala pod vlivem strachu a v těžké hysterii, lidé by se neuchylovali k šíření nesmyslů. Jinak si totiž chaotické konání vlády neumí vysvětlit.

Pravda je jasná – na koronavirové hysterii mnoho věcí smrdí a lidé to vidí. Není to sobectví ani neochota podvolit se nařízení. Je to normální skepse vůči nesmyslům. Dokazuje to, že většinové vědomí společnosti se nakonec vždy přikloní na stranu racionality a rozumu. A to je dobře!

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...