11.9.2020
Kategorie: Politika

Spojené arabské emiráty: My zrádci nejsme – palestinští lídři jsou zkorumpovaní

Sdílejte článek:

KHALED ABU TOAMEH

  • Emiráťané posílají Palestincům toto poselství: “Nikoho jsme nezradili. Máme moudrého vládce, který se rozhodl udělat to, co je prospěšné pro naši zemi, pro samotné Palestince a pro všechny Araby a muslimy. Vy Palestinci se musíte zbavit svých zkorumpovaných lídrů.”
  • “Je čas, aby si náš region užíval mír, stabilitu a rozvoj. Během posledních desetiletí zpustošila náš region řada konfliktů a bylo ztraceno mnoho příležitostí k nalezení správné cesty, která by zaručila lidem prosperitu a dala jim naději.” — Hamad Al Kaabi, redaktor deníku Al-Ittihad vydávaného v Abú Zabí, 14. srpna 2020.
  • “Byl jsem proti Izraeli, ale dnes už proti němu nejsem. Čas nám ukázal, kdo je skutečný přítel a kdo je nepřítel.” — Emiráťan na Twitteru, 17. srpna 2020.
  • Reakce Emiráťanů na palestinskou kampaň podněcování nenávisti k Spojeným arabským emirátům (SAE) je dalším znakem rostoucí deziluze mnoha lidí v Perském zálivu z palestinských lídrů a palestinské otázky všeobecně. Tyto reakce také ukazují, že Arabové dostali po mnoha letech konečně odvahu otevřeně říci, že dávají přednost míru s Izraelem. Arabové v Perském zálivu již nechtějí dále podporovat Palestince, kteří nevědí, co vlastně chtějí, a rozhodli se spojit s Íránem, Muslimským bratrstvem a ostatními nepřáteli míru a stability v regionu.

 

Zatímco palestinští lídři nadále odsuzují Spojené arabské emiráty za jejich dohodu o normalizaci vztahů s Izraelem, Emiráťané odmítli obvinění, že SAE zradily Araby, muslimy, mešitu al-Aksá, Jeruzalém a celou palestinskou otázku.

Emiráťané a ostatní občané Perského zálivu posílají Palestincům a ostatním Arabům toto poselství: “Nikoho jsme nezradili. Máme moudrého vládce, který se rozhodl udělat to, co je prospěšné pro naši zemi, pro samotné Palestince a pro všechny Araby a muslimy. Vy Palestinci se musíte zbavit svých zkorumpovaných lídrů.”

Emiráťané také obhajují rozhodnutí svého vládce podepsat normalizační dohodu s Izraelem tím, že všem připomínají, že SAE nejsou první arabskou zemí, která podepsala mírovou smlouvu s Izraelem. Emiráťané říkají, že nemohou pochopit, proč jsou ostře kritizováni mnoha Araby a muslimy, kteří pro Palestince neudělali téměř nic.

“Spojené arabské emiráty nejsou první arabskou zemí, která uzavřela mírovou dohodu s Izraelem, a rozhodně nebudou ani poslední,” napsal emirátský novinář Sami Al-Reyami.

“Mnoho [Arabů] otevřelo Izraeli své dveře a spolupracovalo s ním, aniž by dosáhlo nějakého skutečného přínosu pro palestinskou věc. To, že jsou SAE kritizovány vládami a médii zemí, které navázaly vztahy s Izraelem již před desítkami let a SAE tak o mnoho let předešly, je velmi podivné.”

Al-Reyami vysvětlil, že když se Emiráťané rozhodli navázat vztahy s Izraelem, neudělali to zčistajasna:

“SAE obdržely několik žádostí od arabských, islámských a dalších zemí, které je žádaly o intervenci při řešení dilematu způsobeného odhodláním Izraele anektovat území na Západním břehu Jordánu. Arabové, členové Evropské unie a řada dalších zemí nebyli schopni zastavit [izraelský] plán, dokud nezasáhly SAE, kterým se podařilo to, co se před nimi nepodařilo nikomu jinému. SAE si vynutily změnu a zastavily plány na připojení arabských území [k Izraeli]. Proč jsou tedy tito krátkozrací lidé teď tak naštvaní?”

Al-Reyami je přesvědčen, že skutečný problém, který Palestinci a další kritici mají, nevězí v samotné dohodě. “Problém je v jejich srdcích, které jsou plné nenávisti ke každému kroku Emirátů,” řekl.

“To se od nich dalo čekat a rozhodně to nezabrání SAE v pokroku a rozvoji a v strategiích a politikách, které zohledňují především jejich zájmy a zájmy jejich obyvatel. SAE jsou suverénní stát a mají lídry, kteří přesně vědí, co chtějí a jak toho dosáhnout v termínu, který si sami určí. Od svého založení postavily Spojené arabské emiráty zájem palestinského lidu na přední místo svých priorit. Palestinští lídři mohou nyní ignorovat veškerou dosavadní podporu Emirátů, ale pravda je jasná a my nemusíme nikomu nic dokazovat.”

Emirátská novinářka Dr. Moza Al Abbar poukázala na to, že takzvané arabské jaro v některých arabských zemích “negativně ovlivnilo pokrok v palestinské věci”. Al Abbar měla na mysli sérii protivládních protestů, povstání a ozbrojených povstání, které se v roce 2010 rozšířily do velké části arabského světa.

S poukazem na to, že Palestinci již zaplatili vysokou cenu za “pošetilá” rozhodnutí svých lídrů, zejména za rozhodnutí podpořit invazi Saddáma Husajna do Kuvajtu v roce 1990, Al Abbar napsala, že organizace OOP, která o sobě tvrdí, že je jediným legitimním zástupcem Palestinců, naprosto ztratila svou důvěryhodnost.

dodala: “Zahraniční politika SAE zůstává ve věci palestinské otázky pevná a jasná.”

“Zesnulý šejk Zayed bin Sultan Al Nahyan [který vládl emirátu Abú Zabí více než 30 let a založil SAE] velmi podporoval Palestince a jejich spravedlivé požadavky. Podporoval je politicky, materiálně i morálně. Spojené arabské emiráty nadále vytrvale podporují palestinskou věc, protože jejich cílem je podpora palestinského lidu jako celku, nikoliv podpora nějaké konkrétní politické strany. SAE se ve své podpoře palestinskému lidu zaměřují na důležitá odvětví rozvoje, která přímo souvisejí se životy Palestinců, s cílem zlepšit jejich životní standard a vyhlídky do budoucnosti. SAE již léta poskytují miliardy na podporu palestinské věci a zlepšování životních podmínek Palestinců. Emiráty Palestincům pořád pomáhají. SAE podepsaly dohody s Úřadem OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) na podporu vzdělávacích programů v Pásmu Gazy.”

Al Abbar napsala, že Spojené arabské emiráty jsou “zemí míru a mírového soužití, která za posledních pět desetiletí ukázala, že pomáhá palestinské věci více než takzvaní obhájci [palestinského] odporu, kteří za mnohá léta pro Palestinskou věc neudělali vůbec nic, kromě řečí, které na palestinském údělu pranic nezměnily.”

Její vzkaz “lidem, kteří nenávidí mír a toleranci,” zní: Zapomněli jste úmyslně na hnutí Hamás, které s otevřenou náručí podporuje Írán a jehož cílem je Palestince rozdělit?”

Emirátský novinář a básník Ali Obaid Al Hameli napsal, že Spojené arabské emiráty vždy podporovaly palestinský lid a jeho práva:

“SAE zůstaly věrné svému čestnému postoji k palestinské otázce, i když proběhla výměna palestinských lídrů. Někteří palestinští lídři pevné pozice SAE zpochybňují. Palestinská věc ovšem zaznamenala propad kvůli rozporům a konfliktům mezi samotnými Palestinci. Palestinská věc je ztracena a roztříštěna spory mezi kmeny, frakcemi, milicemi, politickými stranami, skupinami a zeměmi obchodujícími s Palestinskou věcí.”

Hamad Al Kaabi, redaktor deníku Al-Ittihad vydávaného v Abú Zabí, hájil dohodu mezi Izraelem a SAE a poukázal na to, že mírové dohody s Izraelem podepsali také Egypt, Jordánsko a samotní Palestinci.

“Je čas, aby si náš region užíval mír, stabilitu a rozvoj,” poznamenal Al Kaabi.

“Během posledních desetiletí zpustošila náš region řada konfliktů a bylo ztraceno mnoho příležitostí k nalezení správné cesty, která by zaručila lidem prosperitu a dala jim naději.”

Dodal, že Spojené arabské emiráty se vždy snažily zachovat mír a nadále budou podporovat práva palestinského lidu. “Diplomacie SAE je součástí společného úsilí, jehož cílem je nastolení spravedlivého a čestného míru v našem regionu. SAE do tohoto úsilí investovaly všechny své schopnosti,” napsal Al Kaabi.

“Egypt podepsal mírovou smlouvu s Izraelem v roce 1979. Palestinští a jordánští bratři uzavřeli s Izraelem dvě dohody v letech 1993 a 1994 a také další arabské a islámské země navázaly s Izraelem částečné nebo úplné vztahy. SAE považují za základ cesty k míru s Izraelem dvoustátní řešení. SAE věří, že mírové dividendy nelze srovnávat se ztrátami v konfliktech. V dnešním světě neexistuje alternativa k vědecké spolupráci mezi zeměmi v boji proti epidemiím, rizikům změny klimatu a dalším katastrofám, kterým lidstvo čelí. Mír ve vizi SAE pramení z moudrosti, umírněnosti a racionality; zaručuje práva národů a naplňuje jejich zájmy.”

Emirátský deník Al-Bayan rovněž poznamenal, že Spojené arabské emiráty podporují palestinské cíle na všech politických a diplomatických úrovních v rámci svého závazku, který má přispět k dosažení spravedlivého a komplexního míru:

“Spojené arabské emiráty považují mír za základní pilíř stability a udržitelného rozvoje a doufají, že v mezinárodních vztazích budou přijaty nové postupy k dosažení spravedlnosti, spravedlivého soužití a tolerance, v nichž si budou všichni užívat prosperity a bezpečnosti… Spojené arabské emiráty se snaží šířit kulturu bezpečnosti, míru a služby lidstvu a budování komunikace s různými civilizacemi a národy.”

Bezpečnostní odborník ze SAE Yaqoub Al Rayssi ve videu zveřejněném na Twitteru uvedl, že nevidí důvod, proč by Arabové měli cokoliv obětovat pro řešení palestinské otázky, když jsou samotní Palestinci rozhádaní a bojují mezi sebou. “Proč bychom měli prosazovat cíle Palestinců na úkor naší bezpečnosti, ideologie a politiky?”, ptá se Al Rayssi. “Je nám jedno, jestli nám Palestinci nadávají do zrádců. [Korunní princ Spojených arabských emirátů] Mohammed bin Zayed dělá to, co je dobré pro jeho zemi, a urážky Palestinců nás nezajímají.”

V reakci na Palestince, kteří odsoudili mírovou dohodu mezi Izraelem a SAE, poznamenalo několik Emiráťanů v sociálních médiích, že palestinští vůdci nepřinesli svým lidem nic jiného než utrpení a korupci.

“[Bývalý vůdce OOP] Jásir Arafat vedl palestinský boj proti Izraeli po mnoho let,” napsal jeden Emiráťan. “Výsledkem bylo, že jeho žena a dcera zdědily osm miliard dolarů.” Jiný Emiráťan na Twitterunapsal: “Byl jsem proti Izraeli, ale dnes už proti němu nejsem. Čas nám ukázal, kdo je skutečný přítel a kdo je nepřítel.” a “Skutečná zrada je, když s palestinskou kauzou v politice kšeftujete a ne, když normalizujete vztahy s Izraelem.”

Emirátský bezpečnostní analytik Abdullah Al Mazroui ve svém komentáři k pálení vlajek SAE a fotografií korunního prince Mohammeda bin Zayeda na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy napsal:

“Pokud by skupina občanů ve Spojených arabských emirátech nebo Saúdské Arábii spálila palestinskou vlajku nebo fotografii [prezidenta Palestinské samosprávy] Mahmúda Abbáse, mlčela by naše vláda? Takoví výtržníci by byli okamžitě postaveni před soud a dostali by přísné tresty. Proč je palestinská vláda zticha, když jsou jí na očích páleny naše vlajky a symboly?”

Reakce Emiráťanů na palestinskou kampaň podněcování nenávisti k SAE je dalším znakem rostoucí deziluze mnoha lidí v Perském zálivu z palestinských lídrů a palestinské otázky všeobecně. Tyto reakce také ukazují, že Arabové dostali po mnoha letech konečně odvahu otevřeně říci, že dávají přednost míru s Izraelem. Arabové v Perském zálivu již nechtějí dále podporovat Palestince, kteří nevědí, co vlastně chtějí, a rozhodli se spojit s Íránem, Muslimským bratrstvem a ostatními nepřáteli míru a stability v regionu.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,08 out of 5)
Loading...