25.8.2020
Kategorie: Politika

Michelle Obama obvinila Trumpa, že dává zavírat děti migranty do “klecí”

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

To je samozřejmě volební podpora pro Joe Bidena. Toto obvinění přednesla Obama před několika dny na tzv. nominačním kongresu Demokratů. Prohlásila, že Donald Trump podél hranice USA s Mexikem má k dispozici zařízení podobné velkým “klecím”, kde dává nelidsky zavírat děti migrantů po tom, když byli surově odděleny od rodičů.

Řekla, že měla možnost se o tom přesvědčit na vlastní oči.

To vše o něco později ale analyzovali Fact Checker z USA- Associated Press. Výsledek jejich analýzy:

Lež a překrucování faktů od Michelle Obama

a) je sice pravdou, že podle pravidel uprchlické politiky Donalda Trumpa jsou děti na hranicích USA s Mexikem odděleny od rodičů. 

b) ale Michelle Obama zamlčela, že “klece” dal postavit její manžel, když byl prezidentem USA a byl to on a tím i Joe Biden, kdo je dali do užívání. A to za stejným účelem, jak to dělá Trump. Byly do nich přechodně zavřené děti migrantů.

Nejsou to však klece, jak tvrdí Michelle Obama a také ostatní Demokraté, ale prostory uzavřené řetězy, které se nacházejí v hraničních zařízeních a kde jsou dočasně umísťováni migranti odděleně podle pohlaví a věku. 

c) Demokraté nyní šíří v médiích a sociálních sítích snímky dětí v “klecích”, jako kdyby byly pořízeny v přítomnosti. Chtějí tak škodit Trumpovi. Přitom jsou to snímky z roku 2014. Ukazují několik z tisíců dětí, které prošly přes hranice a Obama je dal zadržet a umístit ve svých “klecích”. 

Michelle Obama na závěr své řeči zdůraznila Joe Bidena a chválila jeho zásluhy:

“Ví nejlépe co je třeba udělat, aby zachránil naši ekonomiku. Ví i to, jak porazit pandemii a jak je třeba nejlépe vést a řídit naši zemi. “

Prezident Trump reagoval na řeč někdejší First Lady USA klidně a s dávkou ironie. Napsal na twitteru:

“Prosím někoho, aby to Michelle vysvětlil, že Donnald Trump by nyní nebyl v pěkném Bílém Dome, kdyby jí muž Barack nebyl dělal takovou špatnou práci …”

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...