23.8.2020
Kategorie: Ekonomika

O Praze a hospodářském propadu

Sdílejte článek:

MARTIN KONVIČKA

konvička-portrét-titulkaLéto pomalu končí a tak jsem se porůznu poptával, jak je na tom post-Covid hospodářství a co se bude dít dál…

Nikdo ale zatím nezná čísla za třetí čtvrtletí, a tak lze jen hádat, zda po téměř jedenáctiprocentním meziročním propadu ve čtvrtletní druhém (https://www.czso.cz/csu/czso/cri/predbezny-odhad-hdp-2-ctvrtleti-2020) dochází nebo nedochází k “návratu před Virus”. Zajímavý je určitě cestovní ruch, protože které jiné odvětví by mělo o letních prázdninách generovat příjmy. Sám jsem Republiku několikrát objel, hlavně po horských oblastech (hlavně Jeseníky, Krkonoše, Beskydy), ale i jiných oblíbených výletních cílech (nějaký ten zámek, hrad, zoologické zahrady) a dojem nějaké tragédie jsem neměl. Z hlediska návštěvníka spíš naopak – na populárních vrcholech bylo narváno, býval problém zaparkovat, hospody taky nepůsobily prázdně. Byly ovšem patrné rozdíly mezhi pracovními dny a víkendy,  o výkyvy se staralo i proměnlivé počasí.

O to víc mě zaujaly zprávy z hlavního mezinárodního cíle, Prahy. Dojmy mohou být ošidné, ale Praha působí prázdně a jeden informovaný kolega odhadl návštěvnost (a útraty) na pouhých pět procent(!) stavu z posledních let. Nevím, zda je to skutečně tak zlé. Dost zlé to jistě je.

Všimněte si, že na cizince orientovaná Praha nemůže nic vyčítat Babišovi – Prymulovi – Maďarovi, ba ani Vojtěchovi, a jak se všichni ti karanténní zloduši jmenují. Hranice jsou přece dávno otevřeny. Cizinci jednoduše nepřijeli, buď protože ve svých zemích mají onačejší starosti (1. polovina léta), nebo protože jim návštěvu stále promořenějšího Česka nedoporučily jejich vlády (2. polovina léta). V Beskydech nebo na Vysočině to prost vidět není, ale turismus v Praze se stal zombie-ekonomikou, danou nepotlačením Viru. Všude je otevřeno, všichni chodí do práce, ale…

Obávám se, že pokud je tím vším někdo vinen, jsou to pražští podnikatelé samotní – hoteliéři, restauratéři, a další. Nezvládli totiž to, co pokládají za normální v Beskydech, a sice orientaci na domácí klientelu. Pamatuji si, že jako dítko jsem si přál strávit s rodiči nějakou “dovolenou” v daleké Praze a pořádně si tam prohlédnout všechna tam muzea, kláštery, kostely a další památky, které jsem znal maximálně z televize a knížek (žili jsme na Opavsku). Před 6. třídou se mi přání splnilo a nějak nevěřím, že podobných zvídavých dítek, večírků-chtivých výrostků nebo nostalgických důchodců nejsou v zemi i dnes miliony. Stejně jako pověst, jakou si Praha vysloužila ve zbytku země. Je to pověst “města pro cizince”, kde je draho, člověka tam chtějí jen okrást, po ulicích se prohánějí úchylové a dealeři, každá pohlednější ženská je zlatokopka a když si zajdete na kávu, můžete narazit na “pražskou kavárnu”, což je skoro horší, než devítihlavá saň. Praha, přiznejme si, se té pověsti nijak zvlášť nebránila, byla přece kosmopolitní a světová, návštěvník z venkova nejednou narazil na pohrdání – nebo blahosklonnost, což je ještě horší. Sám jsem potkal lidi (typicky nižší střední třída z menších měst) pro něž byly Florencie, Řím nebo Vídeň příjemnější než Praha – neměli tam pocit domácích z maloměsta. No a letos byl vystaven účet.

Přiznejme si, že zcela selhal pražský magistrát. Národ se na dálku baví jeho dopravními experimenty, prázdnými stolečky na Smetanově nábřeží, jinými stolečky na betonu kdesi na Malvazinkách, prohibicí na Náplavce a fantasmagoriemi o Praze cyklistické. Jenže to nejsou taškařice, které chcete vidět, a nedej alláh zažít, během letního volna. A ta nepřijedete, nebo maximálně na 1 den s dětmi (Zoo, Hradčany, plavba parníkem – předpokládám, že zrovna tyto atrakce nestrádají). Nic není slyšet o slevových nabídkách hotelů (jako jsme slyšeli v případě západočeských lázní), nebo o (pří)městských táborech pro mimopražské děti, nebo o výhodných vstupenkách do památek pro mimopražské tuzemce, k dostání třeba jako bonus k hotelovému ubytování. Přitom to všechno mohl magistrát podporovat a propagovat. Prostředky by se jistě našly. Jenže co chtít od vedení města, které reglementuje i vlastní občany. Že půjde příkladem ve zpřístupnění města “venkovským buranům”? Těžko.

K zombie-ekonomice nejspíš patří i to, že zombíci nic kloudného nevymyslí.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...