16.8.2020
Kategorie: Ekonomika

Dana Drábová: Rusy bych pro dostavbu Dukovan nezvolila

Sdílejte článek:

JAN ZIEGLER

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo varoval před Čínou a Ruskem. To se dalo čekat a je zbytečné kolem toho dělat hysterii. Nicméně, pravdu má v tom, že obě země nepůsobí jako solidní partneři. Je rovněž pravdou, že Číňané se nám snaží diktovat, kam smí nebo nesmí jezdit naši představitelé, a ruský ministr zahraničí Lavrov se nám pokoušel nařizovat, jaké máme mít sochy.

Dana DrábováMinistr Pompeo rozhodně nediktoval, že s oběma zeměmi nesmíme obchodovat, pouze nám dal doporučení. Obchodujme s každým, pokud to pro nás bude výhodné, ale nesmíme u toho být naivní. Kolega bloger Josef Nožička by nebyl proti, kdyby jadernou elektrárnu Dukovany dostavěli Rusové. V pořádku, je to jeho názor a má na něj právo. Možná je i dokonce dobrým učitelem, což mu přeji. Nicméně není odborníkem na jadernou energetiku, a tudíž jeho mínění pro není směrodatné.

Já dávám na úsudek uznávaných specialistů a lidí z oboru. Jednou z nejlepších a nejrespektovanějších odbornic na jadernou energetiku u nás je šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, a ta by Rusům dostavbu českých jaderných elektráren nesvěřila. Důvody řádně odargumentovala a já je respektuji. Koneckonců maďarské zkušenosti s Rosatomem jsou v případě výstavby dalších bloků v jaderné elektrárně Paks tristní a původní termín dokončení rok 2026 nebude dodržen v žádném případě.

U ruských a čínských státních firem je také nebezpečí, že míchají dohromady byznys s politikou. Tak Čína už vyhrožovala Velké Británii, že pokud vyřadí jejich firmu Huawei ze zakázky na 5G sítě, zastaví výstavbu jedné z tamních jaderných elektráren. Rusko zase zničehonic výrazně zvýšilo ceny plynu Litvě, poté, co tato země uzákonila zákaz komunistických symbolů. Takhle jednají neseriózní partneři. Nelze se tedy divit tomu, že Litva chce přestat odebírat ruský zemní plyn a místo něj bude dovážet zkapalněný plyn z USA, pro jehož dopravu už postavila terminál v přístavu Klajpeda.

Asi by nebylo rozumné vyloučit Rusko a Čínu z tendru na dostavbu našich jaderných elektráren, nicméně v podmínkách pro uchazeče musí být i bezpečnostní záruky, které by vyloučily možnost politického vydírání.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 2,86 out of 5)
Loading...