13.8.2020
Kategorie: Společnost

Odborníci varují, ruská vakcína proti koronaviru může být nebezpečná

Sdílejte článek:

JAN ZIEGLER

blogerzieKaždý normální člověk se raduje, jestliže se podaří najít účinnou vakcínu koronaviru a je jedno, kdo s ní přijde, klidně i Rusové. Jenomže je třeba zahodit ideologické předsudky a hledat pravdu.

Jedna krajnost je tvrzení, že Rusko při úrovni své vědy, není schopné objevit vakcínu proti koronaviru a co je ruské, to je špatné, druhou pro změnu zase mínění, že Rusové jsou bezchybní, dokonalí, a kdo upozorňuje na jejich chyby, je zločinec.

 

Takže je načase se věnovat racionálním argumentům a věcným námitkám proti ruské vakcíně, předčasné jásání rozhodně není na místě. Web novinky.cz přinesl zprávu ruského severu Fontanka, ve které je vůči přípravku nazvanému Sputnik 5 řada výhrad, jež nejdou odbýt mávnutím ruky. Epidemiologové tvrdí, že vznikla příliš rychle a může být nebezpečná.

Tato vakcína má mít 144 vedlejších účinků. Tolik? Je to možné? Ptal jsem na to lékařky – renomované toxikoložky z jedné pražské fakultní nemocnice. Ta odpověděla, že možné to je, vedlejší účinky mají všechny vakcíny a léky, a lidé by se divili, kolik jich může být a proto mají pečlivě číst příbalové letáky.

Problematická jsou ovem fakta, že výzkum trval jen 42 dnů a přípravek byl testován na 38 lidech, podle webu zprávy.aktualne.cz na 76 lidech. „V obou případech je to malý vzorek populace a ta doba je nenormálně krátká. Proto mám vážné obavy, že ta vakcína nemusí být bezpečná,“ řekla toxikoložka. Její slova potvrzují i odborníci, kteří míní, že Rusové nejsou dál než ostatní, akorát proces proti běžným pravidlům zkrátili a urychlili se všemi možnými riziky, které z toho vyplývají. I hlavní hygienik ČR Rastislav Maďar nedávno připustil, že Rusové žádnou funkční vakcínu nemají. Vakcína Sputnik V. také nebyla testována lidech mladších 18 a starších 60 let a rovněž na těhotných a kojících ženách.

„U testovaných osob byly po aplikaci očkovací látky zaznamenány otoky, bolest, přehřátí a svědění v místě vpichu. Častými projevy jsou tělesná slabost, malátnost, horečka, snížená chuť k jídlu, bolest hlavy, průjem, bolest v krku nebo rýma,“ píše se v dokumentu ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu, kde byla ruská látka vyvinutá. Pěkně celou situaci zhodnotil americký epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci výrokem: „Mít vakcínu a dokázat, že vakcína je bezpečná a účinná, jsou dvě odlišné věci.“

To je přesně ono. Pokud se ruská vakcína ukáže jako efektivní bez vedlejších účinků, bude jenom dobře. V boji proti koronaviru by se lidé měli spojovat. Jenomže nebezpečí, na které u poněkud rychlokvašeného ruského přípravku, upozorňují specialisté, podceňovat nelze.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 2,69 out of 5)
Loading...