9.7.2020
Kategorie: Ekonomika

Předpověď hluboké evropské recese na rok 2020

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Evropská komise ve své včera publikované předpovědi snížila svoji vlastní předchozí letošní projekci a předjímá pro ekonomiku EU v roce 2020 ještě chmurnější výhled. Původně očekávaný propad o -7,4 procenta byl přehodnocen na -8,3 procenta.

Na Statista, odkud pochází náš náhledový obrázek k tomu najdete spoustu infografiky.

KrizeEU

Uvedeno to bylo v následujícím kontextu v tiskovém prohlášení Evropské komise:

„Ekonomika EU letos kvůli koronavirové pandemii zažije hlubokou recesi, a to i přes širokou a důkladnou politickou reakci jak na úrovni EU, tak na národních úrovních. Protože probíhající rušení karanténních opatření mají daleko postupnější tempo, než se předpokládalo v naší jarní předpovědi, tak budou dopady na ekonomickou aktivitu v roce 2020 daleko významnější, než se očekávalo.“

A nečekejte, že pomohou evropské banky, jak nedávno uvedl Daniel Lacalle, banky asi narazí na tsunami problémů, neboť dojde k souběhu tří faktorů: vzestup nesplácených dluhů, deflační tlak v důsledku vleklé krize a centrální banky budou pokračovat s negativními úrokovými sazbami, které zničí ziskovost bank. Odhadujeme vzestup čistého dluhu v ukazateli EBITDA u největších korporací, kdy ukazatel Stoxx 600 vyroste 3x ze současného 1,8násobného vzestupu. To znamená, že banky asi narazí na překážky v delikvenci a slabé solventnosti a likvidity ve velké většině svých aktiv (tj. pohledávek za svými dlužníky) a to zrovna, když ekonomiku postihne deflační tlak, růst zeslábne a centrální banka realizuje ještě agresivnější, ale ještě marnější opatření ke zvýšení likvidity a ještě škodlivější snižování úrokových sazeb.

Tato kombinace tří souběžných problémů může vygenerovat riziko finanční krize vytvořené masivním využíváním bankovních rozvah k řešení výkupu z dluhů ve všech možných sektorech. To může zrušit veškerá vylepšení v rozvaze, kterých finanční společnosti pomalu a bolestivě dosáhly v uplynulém desetiletí, a zničit je během pár měsíců.

Oslabení rozvah bank a skrytí větších rizik s nižšími úrokovými sazbami v jejich rozvahách může být dlouhodobě extrémně nebezpečnou politikou.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4,45 out of 5)
Loading...