8.7.2020
Kategorie: Společnost

Vzhůru do podzemí!

Sdílejte článek:

VÁCLAV HUSÁK

vaclav-husak53659552_0Je-li jakákoli lidská aktivita vystavena enormnímu tlaku státních orgánů, či zprostředkovaně různých institucí a podnikatelských subjektů donucených státem pod kuratelou obrovských pokut tuto aktivitu ohlašovat či přímo potlačovat, je čas na stažení se do „podzemí“.

Tím je myšleno pokračování v činnosti, včetně šíření státu nepohodlných názorů, neveřejně, skrytě. Klasickým případem tohoto procesu byl například protifašistický odboj. Tam šlo jeho účastníkům o život. Nám začíná jít, zatím, jen o možnost veřejně vyjádřit své názory – tedy o svobodu slova.

Ve francouzském Národním shromáždění se začal projednávat zákon proti kyberšikaně. Jeho tváří se stala poslankyně Laetitia Avia, jejíž rodiče pocházejí z afrického Toga. Cílem zá­kona má být mazání a tvrdý postih takzvaných nenávistných příspěvků. Provozovatelé sociál­ních sítí budou povinni do čtyřiadvaceti hodin od zveřejnění texty s takovýmto obsahem z webu smazat, jinak se vystaví sankční pokutě v likvidační výši několika miliónů eur.

Co bude považováno za nenávistný projev, určí dohlížecí cenzurní orgán. Já to vidím asi takto, ale abych nemohl být považován za předpojatého, převedu raději příklad do říše zvířat:

„Kukačky jsou ptáci, jejichž samičky snášejí svá vejce do hnízd ptáků jiných druhů. Vylíhlá kukaččata vyházejí z hnízda vajíčka hostitele, čímž je zabijí, a pak se až do dospělosti nechají živit párečkem oklamaných jedinců.“

Takovýto doslova zrůdný příspěvek by byl přímo odstrašujícím příkladem. Autor jím totiž vyvolává nenávist ke všem kukačkám, jako živočišnému druhu. Kritizuje jejich ži­votní styl a kulturu. Zprostředkovaně vyzývá širokou veřejnost k boji proti nemorálně ži­jícím kukačkám. S autory podobných článků je nutné se tvrdě vypořádat a znemožnit jim šíření jejich nenávistných názorů.   

Asi takto by to v relativně dohledné době mohlo vypadat po celé EU. Německo již podobný zákon má, v ostatních zemích se na podobných pracuje. Podnikatelé v oblasti inter­netových médií, by se v obavách před ekonomickým postihem staly „papežštější než papež“. A kde by­chom asi za podobných okolností byli? No, nebuďme sprostí! Přece zpět v sociali­zmu.

„Mýdlo končí, ručník končí !!!“ Svoboda slova nám končí, a to už není taková sranda, jako ve filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“. Kde bude prostor pro otevřenou společenskou diskusi, když bude v podstatě povolen jen jeden „správný“ názor?

Že bychom byli okolnostmi znovu donuceni k vytvoření neoficiálních, „podzemních“ struktur umožňující otevřenou výměnu názorů, či dokonce k návratu „samizdatu“? Anebo se vzhledem k možnosti kontrolovat tiskárny a s pomocí tajných kódů určit jejich vlastníky vrátíme až k rozšiřování informací s pomocí Cyklostylu?

Takhle přece pokrok nevypadá, že?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...