23.6.2020
Kategorie: Politika

Nemáme snad jiné priority?

Sdílejte článek:

IVO VALENTA

Upřímně se divím a překvapuje mne, že dokonce zástupci některých pravicových stran spíše než prioritní témata, mezi které řadím např. pomoc ekonomice naší země a zvláště podnikatelskému sektoru, řeší zcela jiné, zástupné záležitosti. Mám na mysli například snahu o legislativní ukotvení chovu slepic mimo klece a podobně.

Hned v úvodu musím říci, že zásadně nesouhlasím s jakýmkoliv týráním zvířat a tam, kde k němu skutečně a prokazatelně dochází (a to myslím obecně), je na místě zasáhnout. Mám rád zvířata v přírodě a jejich přirozeném prostředí. Na druhou stranu se mi však nelíbí, že jsme na prahu dalších zákazů a diktátů. Do těchto záležitostí navíc promlouvají ti, kteří o dané problematice často nic nevědí. Nemají zkušenosti z příslušného oboru a jsou ovlivněni pouze médii. Vědí například, jak zmiňuje ředitelka pro společnou zemědělskou politiku české Agrární komory, že v opravdu velkých hejnech dochází ke klování, bitkám až úhynu drůbeže?

Každý zákazník má možnost volby, jaké vejce si koupí. Ponechme mu tuto svobodu a trh si poradí sám. Dnes přece není nejmenší problém si koupit vejce od farmáře, kde slepice běhají po dvorku. Stejně tak v obchodech poznáme dle označení, z jakého chovu vejce pocházejí.

Pokud budou zákazníci preferovat vejce od slepic z volného chovu, trh se tomu přirozeně přizpůsobí. Bude to ale přirozená regulace, nikoliv diktát.

Vážně nerozumím tomu, že v době, kdy je potřeba podnikatelům vytvářet podmínky k tomu, aby ustáli dopady krize, se pro ně vymýšlejí další regulace a zákazy.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...