11.6.2020
Kategorie: Společnost

Pokrokový londýnský starosta Khan slibuje, jak odstraní všechny ty monumenty Churchillů, Nelsonů aj. bílých zpátečníků a nahradí to sochami barevných a LGBTQ osobností

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Londýnský starosta Sadiq Khan navazující na tradici Kulturní revoluce v maoistické Číně oznámil, že zreviduje všechny dominanty v britské metropoli, aby určil, zda jsou v souladu s hodnotami ‚diverzity‘ tohoto města, kdy naznačuje, že ty údajně rasistické monumenty nahradí pomníky LGBTQ a osobností z rasových menšin.

S tím, jak se v britských městech po smrti amerického občana George Floyda rozpoutalo vandalství aktivistů – Na černých životech záleží – a Antifa, tak londýnský starosta řekl, že v tomto městě, které on předvádí jako „jedno z nejvíce diverzifikovaných“ na světě, pověřil Komisi pro diverzitu ve veřejném prostoru, aby revidovala status všech monumentů včetně soch, pomníků, pouličního umění, názvů ulic a veřejných nástěnných maleb.

„Diverzita naší metropole je naší největší silou, avšak naše sochy, jména našich bulvárů a veřejných prostor odráží tu zašlou éru. Je nepohodlnou pravdou, že náš národ a město vděčí za značnou část svého bohatství své roli v obchodu s otroky a zatímco toto se odráží v našem veřejném prostoru, tak příspěvek mnohých ke komunitnímu životu v naší metropoli se úmyslně ignoruje,“ řekl Khan.

K jeho oznámení došlo poté, kdy radikálové z hnutí – Na černých životech záleží – strhli sochu poslance parlamentu a filantropa Edwarda Colstona v Bristolu kvůli bohatství, které získal z obchodu s otroky. Aktivisté během víkendu rovněž zohavili sochy Abrahama Lincolna a sira Winstona Churchilla v Londýně. Protestující se rovněž pokusili spálit britskou vlajku na národním válečném memoriálu Cenotaphu.

Jeden z protestujících – Na černých životech záleží -, kteří zohavili sochu sira Winstona Churchilla, řekl: „Označil jsem Churchilla na této soše jako rasistu, protože on je potvrzeným rasistou. On s nacisty nebojoval za Commonwealth nebo pro kohokoliv jiného nebo za svobodu jakéhokoliv člověka.“

„Bojoval s nacisty čistě, aby ochránil Commonwealth proti invazi cizích sil. Nedělal to pro černochy nebo pro barevné nebo vůbec pro lidi. Dělal to čistě pro kolonialismus,“ dodal podle Mirror tento radikál.

Starosta Londýna řekl: „Protestující – Na černých životech záleží – mají právo obrátit pozornost veřejnosti k tomu, je ale důležité, abychom přijali ty správné kroky a k dosažení změny vzájemně spolupracovali a zajistili tak, že pak budeme na veřejná prostranství hrdi všichni.“

Khan v interview se Sky News dodal: „Tím, co ta komise bude dělat, bude úsilí o diverzitu ve veřejném prostoru kvůli nedostatku černochů mezi sochami nebo mezi jmény ulic, a zrovna tak i příslušníků LGBTQ komunity, žen a invalidů a bude se pokoušet o to, aby město lépe odráželo Londýn takový, jaký ho máme, a jeho hodnoty.

Starostova kancelář údajně uvažuje o přejmenování uměleckého muzea Tate a Guyovy nemocnice v Londýně, jejichž zakladatelé měli vazby na obchod s otroky. Khan však uvedl, že komise uváží, zda takový krok poslouží „k očištění reputace“ těchto institucí.

Po rozbití sochy Edwarda Colstona v Bristolu přirovnal vůdce Strany Brexitu Nigel Farage levicovou agendu hnutí – Na černých životech záleží – v Británii k Talibanu v Afghánistánu. Po převzetí Afghánistánu v roce 1996 uvalil Taliban na veškerou kulturu v zemi přísné islámské předpisy, takže ničil památky na před-islámskou minulost této země.

„Dnes se v Británii zrodila nová forma Talibanu. Pokud rychle nezískáme morální vedení, tak se naše města rychle změní, takže už v nich nebude hezké žít,“ řekl v neděli Farage.

LONDON, UNITED KINGDOM – JUNE 06: Demonstranti se 06. června 2020 v Londýně střetávají s policií během protestů – Na černých životech záleží. Smrt Afro-Američana George Floyda zadrženého policií v Minneapolis vyvolala protesty po celých Spojených státech stejně jako demonstrace solidarity v mnoha zemích světa. 

Další srovnávali ničení soch v Británii s Kulturní revolucí v Mao Ce Tungově Číně, v níž mládežnické militantní skupiny zmobilizované tímto komunistickým vůdcem zaplavily celou zemi a ničili historické památky.

Skupina známá jako Rudé gardy se pustila do ničení toho, co označovali za „Čtyři přežitky“ (staré zvyky, starou kulturu, staré obyčeje a staré myšlenky), takže pálili knihy a umělecká díla, vyrabovali muzea a chrámy a přejmenovávali ulice jmény komunistických revolucionářských postav.

Joel Pollac z Breitbart News, když srovnával – hnutí Na černých životech záleží – v Americe s Kulturní revolucí v Číně, tak uvedl: „Nejvíce do očí bijící podobností mezi těmito dvěma hnutími je rituální pokořování lidí, na které se pohlíží jako na zástupce ‚systému‘. Davy demonstrantů pochodovaly proti policii a požadovaly, aby před nimi padali na kolena. Řada policistů ve snaze uvolnit napětí se tomu podvolila.“

„Dnes vidíme podobné kultovní scény s bílými občany kajícími se za svou rasu a přiznávajícími své hříchy ‚bílého privilegia‘ a na kolenou skládají přísahy poslušnosti k novému hnutí,“ dodal Pollack.

 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...