2.6.2020
Kategorie: Ekonomika

Masivní obchodní nerovnováha s Čínou: Provaz, na kterém nás pověsí

Sdílejte článek:

LAWRENCE KADISH

  • Čínské komunistické vedení si rychle uvědomilo, že pokud budou USA vyžadovat ekonomickou reciprocitu, tak by Čína mohla ve zbývajících desetiletích 21. století snadno ztratit svoji schopnost dosáhnout postavení jediné světové supervelmoci.
  • Čína tak “náhodou” našla biologickou a ekonomickou zbraň, která má potenciál přiblížit ji k jejímu jedinečnému strategickému cíli: k odstranění silného mezinárodního konkurenta – Spojených států amerických.
  • Vladimír Iljič Lenin, otec sovětského státu, prý výsměšně řekl: “Kapitalisté nám sami prodají provaz, na kterém je my pověsíme.” Čínští vůdci byli dlouho přesvědčeni, že tímto provazem je neudržitelná obchodní nerovnováha, kterou Amerika s Čínou má. Přidejme globální pandemii, kterou Čína vypustila do světa, a Peking je bez jediného výstřelu blízko vítězství.
  • Rýsuje se nové prozření těch, kteří se dlouho vyhýbali pravdě – teď jim spadnou klapky z očí. Toto prozření vytvoří sjednocené, angažované a rozhodné mezinárodní společenství připravené čelit pekingskému programu globální dominance.

Čínští lídři jsou chytří studenti historie, a zatímco pracují na svém programu, který má za cíl globální dominanci, aplikují každý den její lekce.

Například: Čínští lídři vědí, že úpadek a pád Sovětského svazu nebyl způsoben vojenskou mocí nebo rozlohou území, které kontroloval. Sovětský svaz se nakonec zhroutil sám, protože Západ, konkrétně Spojené státy, využíval svobodu myšlení, kapitalismus a obrovské síly volného trhu k tomu, aby ho marginalizoval, oslabil a dovedl ho ke zhroucení. Sovětský svaz nemohl Západu konkurovat na žádné úrovni. Od technologie až po kvalitu života svého obyvatelstva se Sovětský svaz stal zemí bez budoucnosti. Naštěstí to skončilo spíše unaveným povzdechem než jadernou válkou.

Další lekcí pro čínské lídry byl chaos v Rusku po zhroucení komunistického režimu. Čínské vedení bylo svědkem toho, jak byl dlouhodobý a hluboce zavedený komunistický režim nahrazen bez prolití kapky krve. Tato zkušenost vedla čínské lídry k tomu, aby uvalili na své občany bezprecedentní omezení a zavedli svou verzi státního kapitalismu. Výsledkem je jedna z nejmocnějších diktatur v historii, která v sobě ďábelsky spojuje kontrolu myšlení občanů s miliardami v mezinárodním obchodu, jež potom financují rostoucí a silnou armádu vyzbrojenou jadernými zbraněmi.

Čínskému vedení to však stále nestačí. Spojené státy si i v 21. století nadále udržují světovou dominanci, a zatímco předchozí vlády Spojených států používaly politiku “appeasementu”, aby nemusely řešit obrovskou obchodní nerovnováhu s Čínou, tato politika za vlády prezidenta Trumpa skončila. A to vyvolalo v Pekingu zděšení, poplach a nemálo hněvu, protože Peking neočekával, že by se Amerika kdy vzepřela tomu, aby stovky miliard investic, výroba, pracovní místa a celé továrny opustily Spojené státy a přesunuly se do Číny.

Čínské komunistické vedení si rychle uvědomilo, že pokud budou USA vyžadovat ekonomickou reciprocitu, tak by Čína mohla ve zbývajících desetiletích 21. století snadno ztratit svoji schopnost dosáhnout postavení jediné světové supervelmoci.

A pak se něco stalo ve Wu-chanu. Ať už to bylo z laboratoře nebo z netopýra, ať už to byla nehoda nebo úmysl, ať už to bylo na začátku zamlčené nebo urychlené, COVID-19 se stal pro Čínu strategickým prostředkem, který změnil pravidla hry.

Čína zavedla nad svou populací bezprecedentní kontrolu, umlčela nebo nechala “zmizet” lékaře “whistleblowery” a absorbovala všechny náklady a lidské ztráty. Čína tak “náhodou” našla biologickou a ekonomickou zbraň, která má potenciál přiblížit ji k jejímu jedinečnému strategickému cíli: k odstranění silného mezinárodního konkurenta – Spojených států amerických.

Čínské vedení má určitě velkou radost z toho, že Amerika musí v současné době nakupovat za vyděračské ceny zdravotnický materiál – který Čína nahromadila a který je nyní nutně potřebný k boji proti tomuto moru – ze země, kde tento mor vznikl. Je to to samé, jako kdyby svého času Spojené státy potřebovaly nakoupit v císařském Japonsku hedvábí, na zabalení těl svých námořníků padlých v Pearl Harboru. Gauneři a vyděrači v současné době prodávají vadné čínské respirátory, lékařské pláště a další zdravotnický materiál za přemrštěné ceny, zatímco americká ekonomika je paralyzovaná bez možnosti rychle reagovat. Toto je ponaučení, které s námi v USA zůstane nadlouho, po celé příští generace.

Spojené státy musí pochopit skutečnou hrozbu vyplývající z COVID-19. Samozřejmě, že truchlíme nad všemi americkými obětmi na životech, ale musíme mít na paměti, že mnohem nebezpečnější hrozba pro naši budoucnost pochází od komunistického režimu, který věří tomu co Vladimír Iljič Lenin, otec sovětského státu, prý výsměšně řekl: “Kapitalisté nám sami prodají provaz, na kterém je my pověsíme.” Čínští vůdci byli dlouho přesvědčeni, že tímto provazem je neudržitelná obchodní nerovnováha, kterou Amerika s Čínou má. Přidejme globální pandemii, kterou Čína vypustila do světa, a Peking je bez jediného výstřelu blízko vítězství.

Historie nám stále připomíná, že Spojené státy se z nečekaného úderu vždycky vzchopí. Ve Spojených státech jsou proti šíření pandemie zavedena obranná opatření a celý americký lékařský výzkumný průmysl pracuje bez oddechu na tom, aby vyvinul efektivní léčbu a očkování proti onemocnění COVID-19. Američané si nyní velmi dobře uvědomují, kde tato pandemie vypukla a proč. COVID-19 může ve skutečnosti ve světě pořádně zamíchat kartami. Ovšem ne tak, jak si to Čína přeje.

Amerika se musí poučit ze svých chyb a až tato pandemie skončí, tak doufejme, že USA budou mnohem moudřejší. Hra, kterou Čína hraje, je během na dlouhou trať a jejím cílem je globální dominance. Ve své hře Čína používá všechny prostředky kromě války, tak jak ji tradičně chápeme.

Stejný význam bude mít postoj dalších 183 zemí, které byly napadeny pandemií onemocnění COVID-19. Tyto země teď vidí na vlastní oči, čeho je čínský komunistický režim schopný, jak ohrožuje jejich společnosti a jak by jim chtěl Peking diktovat budoucnost. Rýsuje se nové prozření těch, kteří se dlouho vyhýbali pravdě – teď jim spadnou klapky z očí. Toto prozření vytvoří sjednocené, angažované a rozhodné mezinárodní společenství připravené čelit pekingskému programu globální dominance.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 3,59 out of 5)
Loading...