18.5.2020
Kategorie: Ekonomika

OSVČ, po kterém chce stát vrátit “pětadvacítku” i s úroky: Z čeho mám teda teď žít?

Sdílejte článek:

MIREK KOSÍK

Tak přátelé, další věc o kterou bych se s Vámi rád podělil. Kdo mě nezná … jsem profesionální tanečník tudíž OSVČ. Když začal tady ten blázinec a vyhlásilo se jako první opatření “zákaz shromažďování osob nad 1OO lidí” přišli jsme umělci o práci jako první. Z plného kalendáře bylo najednou x týdnů/měsíců/kdo ví na jak dlouho úplné volno samozřejmě bez příjmu.

Už je to přes 2 měsíce co nemůžeme vykonávat svoji práci a nemáme kde si vydělat na jídlo, nájmy, splátky atd. Když jsem byl ten den po vyhlášení nakoupit jídlo v supermarketu a viděl to šílenství v obchodech … upocené lidi, fronty přes celé obchody a nestíhající prodavačky na které si všichni vylívají zlost … řekl sem si, že tohle není normální a prodavaček a prodavačů mi bylo v tu chvíli hrozně líto.

Nezáhálel jsem a při vědomí, že stejně nebudu mít momentálně práci, jsem večer sedl k PC a odeslal životopisy do supermarketů, abych jim v tomhle období aspoň trochu pomohl, protože jak jsem viděl, hodí se každá ruka. A tak jsem po cca týdnu hned do jednoho nastoupil jako výpomoc na dobu určitou do 30.4.

Po pár týdnech se vláda rozhodla o pomoci pro OSVČ a to kompenzačním bonusem 25 tis., o který jsem si zažádal, protože příjmy, které jsem měl mít, by byli několikrát vyšší. Kompenzační bonus jsem dostal.

Dnes mi volala paní z finančního úřadu a oznámila mi, že na 100% budu muset těch 25tis. Kč vrátit, jelikož za mě zaměstnavatel v tu dobu odváděl nemocenské pojištění (o tom jsem ani nevěděl) a k tomu ještě úroky z prodlení za každý den co jsem ty peníze měl. V tu chvíli jsem se na místě zastavil … málem padl na kolena a měl slzy v očích …

V supermarketu jsem nebyl tak často (moc zaměstnanců – snížení tržeb) takže výplata byla asi 1/3 průměrného platu. Celkově jsem tam byl asi měsíc a půl, takže si dokážete spočítat kolik jsem asi dostal.

Každopádně dost o penězích. Když jsem si to celé shrnul … ihned po tom co jsem ztratil práci jsem riskoval svoje zdraví a šel do první linie v té nejhorší a nejrozšířenější době koronaviru, abych pomohl nějak a přiložil ruku k dílu tam, kde je potřeba … a teď po mě chce stát abych mu vrátil peníze, které jsem si podle mě zasloužil, protože supermarket nebyla moje hlavní činnost a ani jsem nepřerušil svoji živnost. Chce abych mu je vrátil a ještě k tomu dal navíc úroky… takže takhle se dámy a pánové vydělává na lidech i v téhle neskutečně těžké době pro nás všechny. Nejsem člověk co si za každou cenu potřebuje nahrabat peníze všude možně, ale z čeho mám teda teď žít? Místo pomoci jsem mohl doma sedět s nohama na stole a měl bych se líp… Shrnul bych to do jedné známé věty: ZA DOBROTU NA ŽEBROTU.

Tímto děkuji za pozornost těm co to dočetli až sem. Za sdílení budu rád. Přeju všem pevné zdraví a hlavně nervy.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...