12.5.2020
Kategorie: Ekonomika

Co pomůže zvednout českou ekonomiku?

Sdílejte článek:

HANA LIPOVSKÁ

  • Odpověď na anketní otázku: „Co pomůže zvednout českou ekonomiku?“

Cestou k pozvednutí českého hospodářství je program 3D: deregulace, demonopolizace a demokratizace (skutečná, nikoli progresivistická).

Součástí programu 3D je proto i základní stavební kámen rašínovské prvorepublikové ekonomie: úspory. Dan Brown kdysi řekl, že z každých pěti stran rukopisu nechá v knize stránku jedinou. Proškrtání zbytečných slov text sice zkrátí, ale také zpřehlední a zkvalitní. Škrty jsou nepopulární, ale podstatné.

Ruku v ruce se škrtáním ve státním rozpočtu jde deregulace a dotační detox, tedy návrat od kolektivní nárokovosti k osobní odpovědnosti. Poté zbude přirozená, produktivní síla ekonomiky, která — zbavena přebytečného břemena — může růst rychle a v pravém slova smyslu spravedlivě.

Demokratizace pak znamená obnovení rovných podmínek pro všechny, kdo se účastní hospodářské soutěže, ať už se jedná o zámečníka v Chrudimi, anebo nadnárodní korporaci se sídlem v Nizozemsku.

A demonopolizace zajistí volnost pro malé a mrštné i velké a pružné namísto protekcionismu šitého na míru křehkým obrům balancujícím na hliněných nohou.

Ve zkratce: program 3D je odpoutáním Prométhea volného trhu od skalisek úřednického aparátu a rozpínavého státu — a návrat českého hospodářství zpět. Zpět nikoli před pátek 13. března 2020, nýbrž zpět do epochy svobody a odpovědnosti, do éry volného trhu.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,43 out of 5)
Loading...