30.10.2014
Kategorie: Společnost

Režisér Němec vrátil Zemanovi vyznamenání, dobře udělal!

Sdílejte článek:

JAN ZIEGLER 30|10|2014

Letošní 28. říjen na Pražském Hradě vypadal jako hodně špatný vtip. Vyznamenat současně oběti komunistické zvůle, jakou byl bolševickou StB brutálně ubitý kněz Josef Toufar a zároveň aktivního normalizátora a komunistu Zdeňka Klanici je chucpe. Nedivím, že Hrad a hlavně prezident Miloš Zeman se za nepovedený slavnostní večer ocitli pod palbou kritiky.

 

[ad#hornisiroka]

 

Na Pražský Hrad odmítli přijít večer o státním svátku někteří politici a hlavně rektoři vysokých škol, kteří byli solidární se svými nepozvanými kolegy. Miloše Zemana právem ostře zkritizovali i přátelé ruské disidentky Natalije Gorbaněvské, podle nichž český prezident podporou ruské agrese na Ukrajině znevážil hodnoty, za které tato statečná ruská básnířka bojovala.

 

Nejhorší ovšem je, že Medaili Za zásluhy dostal aktivní komunista a normalizátor na brněnské univerzitě Zdeněk Klanica. Tento člověk otevřeně hájil komunistické zločiny a na filozofické fakultě působil za dob tuhé normalizace v sedmdesátých a osmdesátých letech až do roku 1989, kdy ho listopadová revoluce smetla a on se musel z fakulty poroučet. Nebyl rozhodně zase tak skvělý archeolog, aby si tuto poctu zasloužil. Na škole se držel spíše jako vlastník rudé knížky, než jako odborník.

 

Německá fotografka a režisérka Leni Riefenstahlová byla ve svém oboru světovou extratřídou, to Klanica nikoliv. Na nacistických zločinech proti lidskosti se přímo nepodílela, nicméně propagandisticky podporovala Hitlerův režim. Své řemeslo však ovládala dokonale, jelikož se však zapletla se zločinným režimem, tak žádné vyznamenání v poválečné Spolkové republice Německo logicky nedostala.

 

Klanica schvaloval ruskou komunistickou agresi proti Československu v roce 1968, vstup sovětských vojsk byl podle něj jedinou šancí, jak zastavit kontrarevoluci. Prezident Zeman mu dal vyznamenání. Stejné vyznamenání Medaili Za zásluhy dal i Nataliji Gorbaněvské, jedné z osmi odvážných, kteří v Moskvě na Rudém náměstí protestovali v srpnu 1968 proti okupaci Československa. To samé ocenění se dostalo i na Boženu Fukovou, poslankyni tehdejšího Národního shromáždění, jež jako jedna ze čtyř nehlasovala pro smlouvu o dočasném pobytu sovětských vojsk na území Československa po srpnu 1968. A do třetice, Medaili Za zásluhy dostal i komunistickou StB bestiálně umučený katolický kněz Josef Toufar.

 

REZ

 

To je výsměch a plivanec do očí těmto statečným lidem, když stejné vyznamenaní jako oni, dostal i člověk, který oddaně sloužil zločinnému komunistickému režimu, jenž jim tolik ublížil. Nedivím se tedy tomu, že slavný český režisér Jan Němec vrátil na Hradě rovněž Medaili Za zásluhy, právě kvůli výběru některých vyznamenaných.

 

A tak je možná dobře, že se rektoři vysokých škol tohoto úterního večera nezúčastnili.
 
ZDROJ: Jan Ziegler

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...