23.4.2020
Kategorie: Politika

Krize po krizi

Sdílejte článek:

LIBOR ČÍHAL

Koronavirová krize vyvolá v Evropě ekonomický propad o jehož rozměru zatím nikdo nic moc neví. V jižních zemích eurozóny virus ještě prohloubí špatnou ekonomickou situaci a zatím navrhovaná záchranná opatření unijního centra moc nepřesvědčila ani ekonomy ani politiky. Ve Figaru se pomalu otvírá diskuze o konci eura jako o jediné možné cestě z krize způsobené COVID-19, publicista Jean Pierre Robin píše, že podle prognózy z přelomu evropské dluhové krize roku 2010 se odhadovalo, že opuštění eurozóny by stálo Francii 4% HDP, pozdější odhady mluvily až o 10%. Jevilo se to jako něco enormního ve srovnání s 2.9% ekonomickým propadem způsobeným krizí 2009.

Odhadované náklady na opuštění eurozóny se silně medializovaly a sloužily jako těžký propagandistický kalibr proti euroskeptikům, obzvlášť proti Národní frontě. Marine Le Pen v roce 2017 transformovala stranu do Rassemblement National a opuštění eura vyškrtla spolu s Florianem Philippot z programu strany. Dneska se situace dramaticky změnila, v důsledku COVID-19 klesne HDP víc než by způsobilo opuštění eurozóny. Evropská unie odmítla eurobondy tj. mutualizaci dluhů členských států eurozóny a ve Francii nejsou přesvědčeni, že fondy evropského stabilizačního mechanismu ESM budou stačit a nepovedou navíc k většímu zadlužení.

V Německu se domnívají, že fondy ESM kolem půl bilionu vyvedou EU z problémů, které COVID-19 přinese, Itálie se líčí jako vlastní vinou ekonomicky nejproblematičtější země, na kterou Německo doplácí, ale přesto německá politika skandalizuje italské politiky a strany, kteří propagují opuštění eurozóny. Wolfgang Munchenau napsal před pár lety ve Spiegelu: Itálie nemůže opustit eurozónu, evropský bankovní systém by zkolaboval, německý veřejný dluh by masívně narostl, protože by bylo nutné rekapitalizovat bankovní sektor, který by ztratil stovky miliard v systému plateb target 2. Přechod na liru by stál Německo mnohem víc než Itálii samotnou a nepochybně by to oslabilo německé pozice. Euro je kamuflovaná marka s cenovými výhodami pro německý export. Nevýhody nesou jižní země eurozóny.

Holanďané spolu s Němci zablokovali nejpřirozenější formu řešení ekonomických dopadů krize v rámci eurozóny – eurobondy. Holandsko přitom dlouhodobě profituje spolu s Německem z výhod společné měny na úkor jižních zemí, ale v jednoduché demagogii je bude osočovat jako dlužníky bez respektu k pravidlům. Na serveru holandské vlády se vysvětluje proč země neopustí eurozónu, z vysvětlení jasně plyne, že ty země, které tyto výhody nemají, tj. jižní okraj EU, by měly eurozónu co nejrychleji opustit. Holandské produkty by se bez eura staly příliš drahými pro ostatní země. Země by přišla o velkou část dnešního exportu a o pracovní místa. Druhý důvod spíš propagandistický, který v moderním obchodování neobstojí – podnikatelé se nemusí trápit směnným kursem. Společné euro zabrání třetí evropské zemi devalvovat, aby srovnala exportní disproporce, to by bylo pro Holandsko velmi škodlivé, vysvětluje se na serveru vlády. Italský publicista Paolo Barnard před pár lety v televizi řekl, vyškrtněme ze slovníku slovo eurozóna, zaměňte ve slově eurozóna termín euro termínem válka. Okamžitě odtud pryč.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4,55 out of 5)
Loading...