15.4.2020
Kategorie: Společnost

Chaotickými a zbrklými opatřeními je nadužíváno omezování svobody

Sdílejte článek:

JIŘÍ HOJGR

Celý svět v těchto týdnech a dnech bojuje proti pandemii koronaviru, kterým jsou napadeny stovky tisíc lidí a který má na svědomí desítky až stovky úmrtí. Také v České republice se aktivně spojují lidé v postupu proti tomuto nezvanému a škodícímu „hostu“. A jak říká přísloví: „Všechno zlé je pro něco dobré.“ A to nejen pro „něco“, ale také pro „někoho“, jak je možné prezentovat na několika dále uvedených příkladech.

Česká republika má v čele vlády premiéra, kterého řeší EK pro střet zájmů v oblasti evropských dotací, fiktivního „neovládání“ skupiny 250 různých podniků pod hlavičkou Agrofertu, a také soud v České republice opakovaně má řešit premiéra pro dotační podvod. To vše je odsunuto do pozadí se snahou – „ZAPOMEŇTE!“. I když MMR má málo co k řešení s postupem proti koronaviru, ihned ministryně Dostálové žádá EK o prodloužení lhůty k vyjádření k závěrům ke střetu zájmů. Proč asi? Stejně jako fotografie, na které premiér čte „své propagandistické oslovování svých věrných“ z papíru, na jehož rubu je zřejmé, že report ministra zdravotnictví „šel“ přes Agrofert. Kauza, je smetena ze stolu řečmi premiéra o tom, že nemá tiskárnu a tiskne si přes ulici u IMOBY (Agrofert). Podobně jako řešení nabídky dané Agrofetu ministerskými úředníky.

Vláda pod vedením A. Babiše, nebo dříve s účastí jeho a ANO, systematicky potlačuje soukromé podnikání, pokud není ku prospěchu Agrofertu (rozuměj Babiše). A tak pod zástěrkou opatření proti koronaviru či jejich „rozvolňování“ jsme svědky, jak zlé může být pro někoho dobré. Mezi první otevřené provozovny patří květinářství a hobbymarkety. Vždyť Agrofert (rozuměj Babiš) má pod křídly podíl v obchodu s květinami a m.j. vyrábí hnojiva a osiva prodávaná také v hobbymarketech, proto je potřeba těmto pomoci.

V plné nahotě se ukázala neschopnost vlády se zajištěním ochranných pomůcek a dezinfekcí. O spolupráci s českými výrobci, podnikateli a soukromníky nemá vláda zájem, nebo spolupráce je brzděna státní byrokracií, zejména z resortu ministra Havlíčka. Čeští výrobci by tak mohli investovat do zaměstnanců, vybavení a rozvíjet se. Proto jsou odmítáni a vláda nakupuje předražené ochranné pomůcky v Číně (kde má zájmy nejen prezident, ale i Babiš) nebo dezinfekce přednostně od Agrofertu (PREOL). Ostatním živnostníků je nabídnuta vládou směšná, výběrová, hodně málo řešící pomoc, opět složitě byrokraticky dostupná, nebo spíše nedostupná. Zatímco pro zaměstnance, ale hlavně státní zaměstnance na ministerstvech, v administrativě a byrokracii, ošetřovné, dorovnání mzdy a další náhrady řeší neprodleně ministryně financí Schillerová a ministryně práce a sociálních věcí Maláčová

Nakonec však alespoň vidíme neschopnost premiéra a jeho odborníků ve vládě v řízení za mimořádných podmínek, zakrývanou tiskovými konferencemi a prohlášeními ministrů, která vzápětí zpochybňuje jiný ministr z druhé vládní strany, nebo sám premiér.

I když jsme svědky silné podpory soukromníků a pomoci si navzájem navzdory konání vlády, musíme být velmi ostražití. Proč? Některé kroky vlády i za nouzového stavu jsou nezákonné. Chaotickými a zbrklými opatřeními je nadužíváno omezování svobody. Pravdivé informace o skutečném stavu jsou obráceny proti dotyčnému jeho veřejným dehonestováním i ze strany ministra či jiným postihem. Lidé se vyhýbají veřejnému pravdivému a kritickému vystoupení, nebo alespoň chtějí být kamerou zabíráni za zády a se změnou hlasu.

A tak i v nejednoduché nynější době buďme zdraví, pozorní a chraňme demokracii před oligarchickým a majetnickým přivlastňováním si řízením státu a tedy i nás všech.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 3,75 out of 5)
Loading...