27.3.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Čelíme hrozbě smrti Schengenu, varoval Macron

Sdílejte článek:

RUDOLF MLÁDEK

MLADEKRMožná by bylo vhodnější slovo „ukončení“ než smrt, protože systém otevřených hranic není živý, ale pro melodramata má francouzský prezident Macron slabost. Pravdou je, že schengenský prostor byl jeden z mála skutečných přínosů Evropské unie, který byl ale až příliš rozbit migrací v roce 2015 a nakonec koronavirem.


Smrt by nemusela nastat proto jen pro schenghen, ale celou EU. Ta tušíce malér vytáhla měšec a už se peníze pro státy rozdělují. Překvapivě i Česko dostane 1,2 miliardy eur, tedy zdá se, že proporcionalita pomoci má svou logiku a to už jsme dlouho v EU neviděli. Mnozí jsme v nějakou slušnost po minulých letech už ani nevěřili. Asi všem v Bruselu, Paříži i Berlíně najednou došlo, že pád EU je doslova na krajíčku.

Urychlené zavedení „zelených pruhů“ pro kamiony na hranicích je dobrým výsledkem posledního video-summitu, stejně tak repatriace unijních občanů, a zvažované využití záchranného fondu ESM je rovněž na místě.

Jeden si musí položit otázku, proč se EU tak „náhle“ změnila a proč racionální a věcné postupy byly ještě v nedávné době vytlačovány „povinnými solidaritami“ či „zeleným údělem“. Možná to nejlépe vystihl rakouský kancléř Kurz, který řekl, že v době krize EU nezná žádnou solidaritu. Politický překlad tohoto prohlášení je totiž jasný. A dobře jej v Bruselu, Paříži a Berlíně slyšeli.

Dodejme, že mimo krizi se pojem „solidarita“ začal v EU používat na kdejaký nátlak a kdejakou lidově řečenou levárnu. Zprofanování pojmu „solidarita“ dosáhlo skutečně extrémního stupně. A i proto v časech vážných na tuto výzvu členské státy EU neslyší. Zatím. Možná, že věcný obrat v řízení EU stav změní, ale že to bude odvislé také od postupu pandemie a příp. nalezení léku je jasné asi každému.

Informace z video-summitu členských států EU byly v médiích velmi kusé na to, že trval celých pět hodin. Projet EU u mnohých občanů napříč unií nemá důvěru a jen otevřená informovanost a konkrétní reálné podpůrné kroky ji mohou alespoň zčásti obnovit. Je na politicích a médiích jak se k věci samé postaví.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...