23.3.2020
Kategorie: Společnost

Češi v době krize ukazují, že jsou národ co má “koule”

Sdílejte článek:

JK/FB

My Češi jsme zvláštní národ. Dokážeme se roky a roky podceňovat, znehodnocovat, zesměšňovat. Říkáme: “No jo, to jsme my Čecháčci”). Taky říkáme: “No jo, Češi, ti se dovedou sjednotit jenom když jde o hokej!”.

JENŽE…

Najednou se ukazuje, že Češi se dovedou sjednotit vždycky, když o něco jde. S otevřenou pusou zírám už dva dny na to, kolik lidí se neptalo: “Kdy budou roušky?”, ale ženské vytáhly šicí stroje a ušily je ze starých zástěr a jiných hadrů, které našly. Navíc si i z tohohle dovedeme udělat srandu…viděl jsem třeba roušku, která pasuje ke kroji, lidi si vzájemně hodnotí vzory a nápady. A ty ženský je neušily jenom pro sebe. Začaly je šít i pro druhé. Pro širokou rodinu, pro sousedy, pro nemocnice, pro úplně cizí lidi! Hmmm…

Studenti? Studenti začali bez toho, aby je někdo organizoval, vyvěšovat výzvy pro sousedy, že jim nakoupí. Mohli se na to vykašlat. Ale nevykašlali. Spousta lidí pomáhá dobrovolnicky.

Všiml jsem si i toho, že dokonce i politici na sebe přestali štěkat (až na výjimky, které koušou a nepomáhají tím nikomu).

Ještě ani není jasný, kdy omezení skončí a na sociálních sítích už lidi vymýšlí, jak podpoří ty, kdo díky omezením budou zažívat těžké časy.

Lidi jsou na sebe milejší.

Stačilo vysvětlit, proč je nošení roušek důležité, a během dvou dnů se nošení stalo normou a kdo roušku nemá, připadá si jako blbec. Proč? Protože se většina národa rozhodla. Proč jsme se semkli, když virus není pro většinu populace tak nebezpečný? Protože nám záleží na tom, aby babičky a dědové byli fit. A protože prostě nejsme lhostejní k ostatním.

A tohle je záležitost většiny národa!

Ne, vážení. Takhle se nechová národ zbabělců, slabochů a individualistů. Takhle se chová národ, který má koule! (Sorry holky, víte, jak to myslím).

A ne, nejsem naivní…vím, že tam venku jsou výjimky. Ale poslední dny zase ukázaly, že jsou to výjimky a ne většina. 

Ne, my nejsme slabý národ. Možná jenom pod těma řečmi o čecháčkovství maskujeme naší pravou tvář. Maskujeme to, kým skutečně jsme. Lidmi, kteří mají rádi jiný lidi, mají srdce na správným místě a jsou prostě fajn, produktivní, šikovní, nápadití a nepodělaný.

A možná vlastně, že jsme národ Švejků.

Podle pana Radko Pytlíka – haškologa totiž: “Švejk je vynikající v tom, že je chytrý, a přitom to nedává najevo. Vypadá, že je hloupý, ale přitom je vlastně chytrý. I v situacích, které jsou mezní, zachovává klid, převahu a vnitřní chytrost. Dokáže prohlédnout věci na dno.”

Takže, moji milí Švejkové, jsem na vás hrdý a mám vás rád!

A moc bych si přál, abychom si zůstali vědomi toho, kým jsme i až skončí tahle nestandardní doba a budeme zase pokračovat v běžném každodenním životě. Nechme si v hlavách kousek té oprávněné hrdosti! Já si s sebou určitě ponesu ještě větší hrdost, že jsem Čech.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 4,62 out of 5)
Loading...