18.3.2020
Kategorie: Multikulturní soužití

Vše zlé je pro něco dobré: Neziskovky kvůli koronaviru nemohou dovážet migranty do Itálie

Sdílejte článek:

SAMUEL GDOVIN

I když to může znít cynicky, Italové mohou paradoxně “poděkovat” koronaviru za to, že se zastavil příliv nelegálních migrantů na jejich území. Lodě nevládních organizaci totiž kvůli karanténním opatřením nemohou vyplout na moře a tudíž nemohou ani přivážet migranty do Italských přístavů. Migrace Afričanů do Evropy přes Itálii se tak až na pár výjimek prakticky zastavila.

Po odstavení Mattea Salviniho od moci se vyformovala v Itálii nová liberální vláda, která opět dovolila nevládním organizacím dovážet migranty do italských přístavů.

Kvůli pandemii koronaviru Covid-19, která je hned po Číně nejvíce rozšířená právě v Itálii, však musela tato sluníčkářská vláda přijmout karanténní opatření, kterými znemožnila lodím nevládních organizací vyplout na moře a dovážet migranty.

Poslední “záchranná” (nebo spíše pašerácká) akce neziskovek se uskutečnila koncem února, kdy loď Sea Watch 3 dovezla do Itálie 194 migrantů. Informuje italský deník Il Giornale .

Dosud byli totiž zřejmě zvyklí, že po pár kilometrech od Líbyjského pobřeží je už čekaly lodě nevládních organizací a ty je přes celé Středozemní moře převážely do italských přístavů. Nyní, když už vědí, že je nikdo nepřevezme, tak se o to už raději ani nepokoušejí.

Našlo se však pár výjimek a italská média informovala o pár desítkách migrantů, kteří se dostali na ostrov Lampedusa. Oproti každodennímu přílivu migrantů před přísných opatření v Itálii v souvislosti s koronavirem jsou to však zanedbatelná čísla. 

Nevládní organizace proto adresovaly otevřený dopis italské vládě, v němž si stěžují, že platná opatření jim omezují činnost a také se obávají toho, že je zahraniční dárci přestanou financovat.

Jak se říká, “všechno zlé je pro něco dobré.” I když nový koronavirus Covid-19 přináší několik lidských tragédií, ukázal nám i to, jak se dá řešit zastavení migrace. Stačí jednoduše zakázat nevládním pašerákům vyplout z přístavů a ​​dovážet migranty.

Kromě toho nám koronavirus ukázal, že Evropská unie je v kritických situacích prakticky k ničemu a národní státy se musí spoléhat sami na sebe. Ukázalo se také, že přehnaný globalizmus představuje v takových situacích velké nebezpečí. Ponaučením je to, že je třeba posilovat národní státy, které musí být více soběstačné než dosud.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...