16.3.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Co týden dal a Hampl napsal: Evropa už nikdy nebude jako dřív

Sdílejte článek:

PETR HAMPL

hamplPondělí 9. března

Vzpomínky na T.G. Masaryka jsou takovým lakmusovým papírkem. Třeba komunisté to měli tak, že ve svých rozumných obdobích o něm mluvili s úctou, zatímco v jejich temných dobách pro něj byl jen vrahem střílejícím do dělníků (a jiní to mají podobně jako komunisté). Tenhle komunistický přístup není ojedinělý, jiné proudy to mají hodně podobně.
Touhle radikalizací prochází i “kavárna”. Ještě před časem se k Masarykovi hlásili, dnes začíná být vykreslován jako odporná zrůda. Naposledy Emma Smetana a americká neomarxistická historička Mary Heinmannová. Jejich rozhovor, který vzbudil tolik pobouření, je významný tím, že nejde o jeden z názorů ve veřejné debatě. Tak totiž média kavárny nefungují. Debata tam neexistuje, média pouze vyhlašují správný názor. Je to pokyn pro tisíce redaktorů menších médií, aktivistů neziskovek, ředitele kulturních domů a politiky korektní ředitele škol. Od nynějška je Masaryk zase zločinec. Odporný nacionalista. Fuj.

Úterý 10. března

Tetlockova a Gardnerova kniha Superprognózy se zabývá tím, proč se experti tak často mýlí (dokonce i v porovnání s neinformovanými lidmi). Všímá si následujícího:
když se někdo něčím zabývá celé roky, rostou jeho znalosti. Pochopitelně.
zároveň roste jeho sebevědomí. Oprávněně.
sebevědomí ale roste rychleji než skutečné znalosti.
rozdíl mezi sebevědomím a skutečnými znalostmi se zvyšuje.
To pak vede k tomu, že zkušený expert občas vypustí blábol, jaký by se laikovi nepřihodil. A expert je natolik sebevědomý, že si ho ani neověřuje. Pochybnosti odsune stranou, protože on je přece expert.
Což může vést k tomu, co v posledních dnech předvedli primářka Adámková nebo profesor Pirk.

Středa 11. března

Bdělí cenzoři pracují neúnavně i během karantény. Martinu Konvičkovi byl definitivně zrušen profil.

Čtvrtek 12. března

Diskuze o současné epidemii je nejlepším argumentem, proč by maturita z matematiky měla být striktně povinná. Ukazuje se totiž, že bez znalosti zdánlivě abstraktních a zbytečných matematických příkladů není možné pochopit takové věci jako šíření nemoci. V první řadě to, že u geometrických řad je momentální hodnota v zásadě bezvýznamná. Určující jsou parametry křivky (rychlost nárůstu resp. rychlost rychlosti nárůstu).

Pátek 13. března

Je jasné, že v případě krize jsme sami a nemůžeme čekat žádnou pomoc zvenčí. Je jasné, že ten úžasný otevřený svět znamená víc problémů, než byl kdo ochoten připustit. A především je jasné, že občané státu, který není schopen bleskově zavřít hranice, jsou jen lovnou zvěří. Svět je plný černých labutí, kdykoliv se může objevit cokoliv – další nemoc, proud nájezdníků, bojové stroje vymklé kontrole nebo možná něco, co si vůbec neumíme představit

Sobota 14. března

Když předseda ODS Petr Fiala horuje, že země je nepřipravena na epidemii, má pravdu v tom, že Babišova vláda nic neudělala s dostatečným předstihem. Jenže ona ty věci neudělala ani předchozí Sobotkova vlády, ani Rusnokova vláda ani vláda ODS. Kdyby kterákoliv z nich dělala svou práci dobře, mohly být dnešní problémy daleko menší (a nejspíš se nemuselo sahat k drastickým karanténám).
Petr Fiala je docela obyčejný pokrytec a okopávač kotníků.

Neděle 15. března

Z rozhovoru s Vladimírem Kapalem na Svobodném radiu:
To, co prožíváme u nás, to je jenom slabý odvar toho, co se děje ve Velké Británii, Spojených státech a jinde, kde je tisk plný článků, ve kterých se tvrdí: staří lidé vás vykořisťují, staří lidé zničili planetu, zavinili klimatickou změnu, jsou to vaši nepřátelé atd. Jenže v různých společenských vrstvách to různě rezonuje. Když je třeba někdo venkovský řemeslník a jeho syn jde stejnou cestou, tak takovou propagandu vůbec neberou vážně. Naopak tam, kde děti pracují v korporacích a rodiče měli nějaké jiné životní příběhy, tam to má velice silný účinek.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,68 out of 5)
Loading...