16.3.2020
Kategorie: Společnost

Další ukázka rozdělení společnosti

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Česká společnost je dlouhodobě rozdělena na dvě zásadní poloviny. Samozřejmě v některých názorech se prolínající, nicméně tu ta hranice mezi nimi je vnímatelná. Není to Miloš Zeman, kdo by občany České republiky rozděloval, jak se nám snaží Kavárna a Česká televize neustále podstrkovat. To dělení je úplně jiné a stále více hmatatelné.

Epidemie koronaviru je další ukázkou toho, co vše se u nás a v EU děje. Připomeňme si možné spekulace o vzniku celé této globální situace. Můžeme si myslet cokoliv, jisté je, že koronavirus nevzniknul v přírodě, byl již v roce 2003 patentován ve Spojených státech a v roce 2018 stejným procesem údajně prošla i vakcína proti němu ve Velké Británii. Je li to pravda, to nemůžeme doložit, takže to berte prosím jako jednu z možností. Také vznik epidemie v lidnaté a velmi zahraničními návštěvníky frekventované čínské provincii je podezřelý. To i přes rozdílné hygienické návyky a přítomnost netopýrů a hadů v Evropě se nevyskytujících. Vezmeme li to střízlivě, pak to vypadá na solidně rozsáhlý test lidstva a jejich schopnosti ustát rozšíření viru stojícího na 4.stupni nebezpečnosti v tabulce biologických zbraní. I to je tvrzení na hranici spekulace, nicméně realita tomu nasvědčuje. Následné skupování levných akcií bohatými lidmi a Čínou je už jen pouze ukázka pružnosti, dostatečných finančních prostředků a ekonomické vzdělanosti. Na podobných krizích vždy prodělají chudí a vydělají ti nejbohatší. Ti mezi tím, kteří jsou sice movití, ale přijdou o vše, jsou pouze epizodní dítka štěstěny, kterým se přestalo dařit.

Návrat do Čech znamená uvědomit si, v jakém žijeme prostředí. Jaká je realita? Vláda zasáhla poměrně razantně do běhu našich životů. V něčem naprosto správně a v jiném lehce amatérsky, protože se v krizovém období ocitla poprvé a učí se. Vše relativně v pořádku, jen vázne distribuce zdravotnických potřeb, přičemž jich je logicky nedostatek. Snaha o nápravu tu je, takže do tří dnů budou všude i roušky. Velkou chybou je nezrušení MHD, které by ukázalo, jací idioti vládnou Praze a dalším městům, když neustále snižují jejich průjezdnost. V hromadné dopravě je to s rozptylem viru horší, než na sportovním utkání v ochozech. Takže toto lze vládě vytknout. Samozřejmě si uvědomujeme, že celá situace bude stát miliardy korun, to se však Andeji Babišovi hodí, protože se skryje horší hospodaření. Nicméně podobný dopad na národní rozpočty přijde i v dalších zemích.

Ve stejné době, v jaké řádí epidemie, se snaží hordy propuštěných delikventů, bojovníků IS, Pákistánců a Afgánců prorazit řecké hranice. Na pomoc hrdinným Řekům vyrazili polští a maďarští policisté, také Rakušané a Italové se přidali. Bulhaři na přání řecké vlády zvýšili odtok z přehrady zajišťující nepřekročitelnost hraniční řeky. Desetitisíce migrantů podporovaných tureckým prezidentem Erdoganem a jeho vojáky tak útočí na hranice Schengenského prostoru, aniž by v Bruselu někoho napadla, že Řekové potřebují pomoc. Naopak loď Frontexu sabotuje snahu místních rybářů pomoci vojenským plavidlům odrážet invazi a vykládá ,,zachráněné“ migranty na řeckých ostrovech, na které mimochodem Erdogan vznesl nárok. Pokud toto není počátek války, pak už za něj lze považovat co? Brusel nereaguje na závažnost situace v Řecku a ani na průšvih v podobě epidemie. O bezpečnost občanů se starají národní vlády, každá jinak. Nepotřebnost EU se stala prvním pozitivním zjištěním z právě probíhající krize.

V této situaci se u nás dá vnímat následující. Většina lidí vcelku vnímá potřebnost opatření vlády vedoucí sice k jistým omezením a osobním finančním ztrátám, nicméně dodržování nařízení je vcelku plošné. Lze chápat obavy z následků především u podnikatelů, ale žádat náhrady od vlády v této krizi je pouze nepochopením vážnosti situace a zároveň to ukazuje, kolik lidí žije od výplaty k výplatě. To i včetně podnikatelů. Takže to svědčí i jisté ekonomické negramotnosti jedněch a životu na hraně chudoby u druhých. Ani jedno není pozitivní. Přesto se lze domnívat, že přežít 10 dní mimořádného stavu by neměl být pro nikoho tak zásadní problém, byť dojde ke ztrátám. Restauratéři ohrožení zkažením svých zásob již vše řeší okénkovým výdejem, za což je třeba je pochválit, nu a ostatní, třeba květináři a jim podobní bohužel budou řešit větší škody. V kontextu se zdravím občanů však jde sice o osobní, ale jinak celospolečensky akceptovatelné ztráty. Zábavní průmysl je posledním, kdo má právo si stěžovat. V něm se nic nekazí, nevyhazuje, zkoušet umělci mohou, takže pokud jim snad dochází peníze, tak se v ničem neliší od ostatních. Přesto Kavárna opět nejvíce křičí.

Rozdělení lze tedy vnímat takto. Kritici vlády většinou pochází z Kavárenských povalečů, lidí ovlivněným neziskovým sektorem a jsou mezi nimi věčně reptající a většinou nic nedělající opoziční politici. A paradoxně stejná skupina našich spoluobčanů volá i nyní po podpoře uprchlíků na řeckých hranicích a jejich přijímání, přestože jde o invazní dobyvatele. Lékaři bez hranic v této době upozorňují na špatnou situaci v řeckých táborech, ale v ulicích je pomáhat nevidíte. Tito šmejdi schovaní za honosným názvem, kolaborující s tureckým prezidentem, jsou ukázkou koncentrovaného zla stejně, jako u nás momentálně nečinný Člověk v tísni. Lze jmenovat i jednotlivce. Už tu byly slyšet názory Moláčka, Hrušínského, Hřebejka, jejich statusy na sociálních sítích jsou drzostí. Také někteří novináři spříznění s liberály tepou vládu v době, kdy je třeba jí poskytnout čas. A pokud se něco nepovede, může být volána k zodpovědnosti ve chvíli, kdy se její ńeschopnost prokáže. Můžeme mít Babiše neradi, ale momentálně se snaží dělat vše proto, aby v kritické situaci zachoval klid. Malou úlitbou sobě samotnému je asi povolení vlastní laboratoři provádět testy na koronavirus, ale to lze vytáhnout v době, kdy bude klid. Nejvíce vše ekonomicky odnesou podnikatelé a lidé, pro které je každé finanční zhoupnutí problémem. Těch je u nás hodně. Přesto právě ti se se vším budou muset poprat nejvíce. Ale věřme, že to vše překonáme.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,19 out of 5)
Loading...