8.6.2023
Kategorie: Společnost

Respondenti CVVM vyslali (na rozdíl od Forum24) Fialově vládě jasný signál

Sdílejte článek:

JOSEF NOŽIČKA

V průzkumu agentury CVVM ohledně důvěry českých občanů v politiky mnozí členové Fialovy vlády zcela propadli.

Při pročítání některých dnešních médií si občas vzpomenu na jeden vtip z doby před rokem 1989. Zněl zhruba takhle:
„V atletickém závodě na 100 metrů se na startu objeví pouze dvě závodnice: jedna sovětská a jedna americká. Do cíle doběhne s jasným náskokem jako první americká sprinterka. Tisková agentura TASS vydá následující den zprávu tohoto znění: V závodě na 100 metrů doběhla americká závodnice předposlední.“

V tomto „objektivním“ duchu totiž občas informují čtenáře i některá dnešní média, veřejnoprávní Českou televizi nevyjímaje. Ovšem největším a bezkonkurenčním „přeborníkem“ je podle mého názoru již dlouhou dobu internetový deník Forum24, založený jeho šéfredaktorem Pavlem Šafrem. Znovu o tom přesvědčil i v tomto týdnu – způsobem, jakým interpretoval výsledky průzkumu agentury CVVM ohledně důvěryhodnosti současných českých politiků.

Podle výsledků tohoto průzkumu, který se uskutečnil na přelomu dubna a května, lidé nejvíce důvěřují prezidentu Petru Pavlovi: má důvěru 59 % respondentů, 35 % hlasujících mu naopak nedůvěřuje. Druhým nejdůvěryhodnějším politikem je předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš (44 %), třetím pak předseda opoziční SPD Tomio Okamura (35 %). Z politiků stran současné vládní koalice dopadl nejlépe předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, který skončil čtvrtý s 32 % hlasů. Vládní politici naopak jasně dominovali v pořadí osob s nejvyšší nedůvěrou: zde „zvítězila“ předsedkyně Poslanecké sněmovny i TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, které nedůvěřuje 69 % lidí, jen o jedno procento méně má pak premiér a předseda ODS Petr Fiala, třetím nejhorším politikem je pak s 62 % předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan (viz odkaz na oficiální stránky CVVM zde).

Byl jsem proto zvědavý, jaké závěry z těchto výsledků odvodí redaktoři deníku Forum24 či týdeníku Forum, kteří jsou k současné Fialově vládě kritičtí jen zcela výjimečně (s mírnou nadsázkou lze říci, že asi tak často, jak bývalo předlistopadové Rudé právo kritické k vrcholným představitelům KSČ). A na Forum24 skutečně nezklamali: včera se tam totiž objevil článek s výmluvným titulkem: Prezident je nejdůvěryhodnější politik. Nejvíce si pohoršil Okamura.

Nevím, z jakého zdroje autor článku na Forum24 vycházel, ale dle tabulky na oficiálních stránkách CVVM si sice Tomio Okamura pohoršil v otázce důvěry o 8 %, ovšem stejné číslo je uvedeno i u Víta Rakušana, a u Mariana Jurečky, coby místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí, je pak v příslušném sloupci uveden údaj -9 %. A především jde o to, že předseda SPD má i přes pokles preferencí oproti předchozímu průzkumu stále důvěru 35 % respondentů, zatímco premiér Fiala má jen 28 %, místopředsedové vlády Rakušan a Jurečka 24 %, respektive 22 %, ministr financí Stanjura pouze 15 % apod.

Opravdu nepřijde redaktorům Forum24 i některým dalším zastáncům stávající vládní koalice tristní, když i takový politik jako Tomio Okamura má v otázce důvěry či nedůvěry u respondentů lepší výsledky, než zmiňovaní členové Fialova kabinetu? Nemělo by to pro ně být signálem (to slovo pan premiér rád používá…), že asi dělají spoustu věcí špatně?

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
32 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)