3.6.2023
Kategorie: Multikulturní soužití

Toxická Istanbulská úmluva je hrozbou pro demokracii v České republice

Sdílejte článek:

ALEŠ BOROVAN

Co je levicovými aktivisty a neomarxistickými extremisty popisováno jako snaha ochránit ženy před násilím, je ve skutečnosti zjevným pokusem o postupnou destrukci rodiny a snahou o oslabení demokratickým principů a mechanismů v Česku.

Je to jak bumerang nebo spíše nepříjemný odpadek, který hodíte do koše, on se vám nějakým nešťastným řízením osudu znova připlete do cesty. O toxicitě a nebezpečnosti Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, zkráceně Istanbulské úmluvě, byly napsány tuny článků. Ale stejně se vždy najde dostatečný počet naivních idealistů či zaťatých fanatiků, kteří škodlivou a nadbytečnou Úmluvu zkouší vrátit do hry.

Proč je Istanbulská úmluva pro levicové aktivisty všeho druhu tak důležitá: ve skutečnosti je trojským koněm, kterým se do právního systému České republiky dostanou prvky kontroverzní ideologie. Ta používá pojmy a termíny, v českém právu doposud neznámé, například gender. V anglické verzi úmluvy, která je pro signatáře závazné, je tento termín použit hned šestnáctkrát. Nehorázný je rovněž zjevný záměr úmluvy vymýtit zvyky a tradice, které jsou založeny na „stereotypním pojímání rolí žen a mužů“. To již s ochranou žen nemá nic společného, je to zjevně další kapitola v rozdmýchávání kulturních válek a v nenávistných útocích na tradiční rodinu.

A hlavně: díky Istanbulské úmluvě dochází k erozi demokratickým mechanismů, kdy vládu vykonávají organizaci, jedinci či instituci s nějakým demokratickým mandátem. Dohled nad dodržování úmluvy v jednotlivých státech má totiž přebrat podivně konstituovaný nadnárodní orgán GREVIO, který si dle všeho bude agresivně vynucovat ideologický pohled na svět, související hlavně s nepřátelským pohledem na rodinu.

Jak to trefně popsal právník Jakub Kříž ve svém nedávném vystoupení v Senátu ČR: „Ve vztahu k Polsku (GREVIO, pozn. aut.) upozorňuje, že soudy zachovávají respekt k rodině jako základní jednotce společnosti, namísto aby bojovaly s genderovými stereotypy.“ V případě Itálie je GREVIO „obzvláště znepokojeno objevujícími se náznaky tendence reinterpretovat a přeorientovat politiku rovnosti žen a mužů na politiku rodiny a mateřství“. U více zemí naznačuje, že „vnitrostátní média by měla přijmout autoregulační normy, kterými se zavážou k nestereotypnímu zobrazování žen“ (celý text zde). To je jasný útok na demokracii a snaha vnutit nedemokratickým způsobem určitou ideologii (mimochodem velmi nesnášenlivou) lidem, kteří s ní nesouhlasí.

Takže, všichni příznivci demokratického systému by toxickou Istanbulskou úmluvu měli rozhodně odmítnout a zmenšit tak prostor pro všechny podporovatele oslabování demokracie a autokratických způsobů vlády. Doufejme, že se to v zájmu uchování a posílení demokracie v Česku podaří.

 

blogosvet.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
9 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)