3.6.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Ze světa

Na východní frontě, podivný neklid

Sdílejte článek:

MARTIN KAVKA

Zelenský v Kišiněvu řekl, že pokud Moldavsko požádá Ukrajinu o osvobození Podněstří, tak Ukrajina tuto část “Moldavska” osvobodí. Co neřekl, ale co psal ukrajinský tisk, tak v Podněstří čeká na osvobození 61% Ukrajinců.

Že by plán na otevření druhé fronty?

Nicméně na dotaz novinářů, zda Moldávie požádala, spíše na několik dotazů, odpověděl, že zatím ne.

Přesto Zelenský vyhlásil nový formát pro dialog namísto současného 5+2, kde je Ukrajina, Moldavsko, Podněstří , Rusko OBSE a USA a EU.
Nový formát bude bez Ruska, kde hlavní slovo bude mít Ukrajina jako silný, vítězný stát. Možná pozvou Rumunsko a spřátelené země. Ale není si jistý, zda budou potřeba jiné země, protože Ukrajina je silný stát. Pokud bude návrh na jiný formát, tak jedině se souhlasem Ukrajiny.

Škoda, že ještě nemluvil o situaci v Gagauzsku, které není daleko od vyhlášení samostatnosti na Moldavsku, což mu ústava umožňuje, zvláště po té, co Kišiněv neuznal volby v Gagauzsku, kde vyhrála strana, kterou si Kišiněv nepřál.

Tady by to mohlo být zajímavé, protože tato zatím autonomní oblast je pod ochranou Ruska, protože většina obyvatel jsou pravoslavní a Turecka, protože většina obyvatel je turkického původu.

Kličko je pod palbou Bankovu. V noci trosky raket zabily v Kyjevě tři lidi, kteří se snažili dostat do zamčeného protiletadlového krytu. Vypadá to, že kryt byl zavřený schválně, aby v Bankově ulici měli munici na Klička. Zvláště po jeho nedávné kritice kyjevské vlády.

Tak v našich médiích psali, že Rusové vyhodili do povětří silnici na křižovatce tří států, která vedla z Ukrajiny do Ruska. Prý kvůli tomu, že Rusko má obavy, aby tuto silnici Ukrajinci nepoužili pro svojí ofenzívu do Ruska. Před několika dny ruský tisk psal, že tuto silnici vyhodili do vzduchu Ukrajinci ze strachu, aby jí Rusové nepoužili pro obchvat a přístup pro ruská vojska z Ruska a Běloruska.

Podle ruského tisku Ukrajinci zaútočili drony na velení ruských kosmických a raketových sil v Belgorodské oblasti, kde je jedno ze řídících center pro rakety s jadernými nosiči. Podle Rusů, kteří se odvolávají na mezinárodní dohody o jaderných zbraních, Ukrajina tyto dohody porušila a Rusko má právo použít jaderné zbraně na Ukrajině.

Rusové asi nevyhrožují. Už před měsícem Putin podepsal rozkaz k přesunu taktických jaderných zbraní na linii kontaktu. Podle Západu Putin blafuje. Možná ano, možná ne. I když Američané si to nemyslí, když se všemožně snaží, aby konflikt na Ukrajině nepřerostl v globální a jaderný. Ovšem o tom, že USA pohrozilo Ukrajině co se týká útoků na ruské území, v našich médiích ani zmínka. Když jsem dal na iDnes odkaz na americké noviny, kde citovali Kirbyho, tak jsem dostal dva milionů minusů.

No a něco veselejšího. Ukrajinci vybrali 20 miliónů hřiven na drony a vysocí armádní důstojníci je použili. Například na spodní prádlo pro svoje milenky. Ukrajinou hýbe také další skandál týkající se dětí, spíše tedy synů, vysokých ukrajinských úředníků, například Melnyka, ale to je jen špička ledovce, kteří místo aby byli na frontě, tak jsou v cizině, kam dostali výjimku pro výjezd, zatímco ostatní mladý muži jsou naháněni jako zvěř. I když dnes už je trestné tyto zásahy filmovat.

No a další jazykový problém. Ukrajinský poslanec Maxim Buzhanskij odmítl mluvit ukrajinsky a mluvil rusky. Odvolával se na článek ústavy, kdy “Podle článku 10 Ústavy je státním jazykem ukrajinština a stát zaručuje svobodu a rozvoj dalších jazyků”

Navíc na slova “Sláva Ukrajině” odpověděl necitlivě Ach ano, Sláva Ukrajině.

Samozřejmě hned bylo byl zveřejněn průzkum, že ukrajinsky za poslední čtyři roky mluví o osm procent více lidí než před čtyřmi roky a počet ukrajinsky mluvících je na na celé Ukrajině 58 procent. Kolik z těchto lidí používá ukrajinštinu aby neměli problémy už řečeno nebylo.

Konec vysílání pro dezoláty.

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
52 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)