2.6.2023
Kategorie: Historie

Mýty o vyspělém socialistickém zdravotnictví

Sdílejte článek:

DIF

Jedním z mýtů doby minulé, je obraz socialistického zdravotnictví na vysoké světové úrovni. Na vysoké úrovni jsme měli zdravotnické školství vybudovaná za mocnářství a za První republiky, ale naše zdravotnická zařízení nedisponovala moderními materiály, přístroji a farmaky, která byla běžně dostupná na Západě.


Za vlády komunistů byla zdravotnická zařízení bez moderních zdravotnických přístrojů a bez moderních farmak. Dováželo se jen absolutní minimum moderních farmak ze Západu, lidé byli odkázáni na černý dovoz ze Západu přes známé či šmelináře. Nemocní často slyšeli od svého lékaře: „Léky na vaši nemoc nemáme, ale jsou na Západě, nemáte někoho, kdo by vám je mohl sehnat?“.

Nekvalitní zdravotnictví se odrazilo v jedné z největších kojeneckých úmrtností v Evropě a v nízkém věku dožití. Mnoho zastánců doby minulé je pořád mezi námi, protože se délka dožití zvýšila zhruba o 7 let. Východní blok, od 70 let minulého století, nezachytil pokroky v medicíně tak, jako to dokázal Západ. A to včetně prevence. Měli jsme velkou úmrtnost v dospělém a starším věku na nemoci oběhového systému. Hodně lidí umíralo na infarkt myokardu a mozkovou mrtvici. Když se kouknete na mapu dožití, ve odkazech pod příspěvkem, tak dodnes ve velké míře kopíruje bývalé rozdělení na východní a západní blok.

Zatímco z postkomunistických zemích se lidé mohou průměrně dožít více než 80 let jen ve Slovinsku, v bývalém západním bloku to je všude. Generace před rokem 1989 si sebou nesou i poškozené zdraví z této doby.

Zdravotnictví bylo zasaženo vysokou korupcí, úplatky se dávaly lékařům na každém kroku, dokonce na tuto skutečnost upozorňovalo dobové Rudé právo.

Studie ekonoma Martina Fassmanna s názvem „Fondy stínové ekonomiky“, zveřejněná už v roce 1988 v týdeníku Hospodářských novin uvádí, že Češi a Slováci předali za rok zdravotníkům na úplatcích částku mezi šesti a sedmi miliardami korun, což v dnešních cenách představuje zhruba 70 miliard (k datu uveřejnění článku z roku 2011). „Byl to kvalifikovaný odhad, protože vycházel z tehdejších anonymních průzkumů veřejného mínění, jejichž výsledky ale byly na rozdíl od dnešní doby tajné a sloužily pouze potřebám nomenklatury“. Rok před sametovou revolucí a pádem socialismu informace unikla cenzuře a vyvolala doslova poprask.

Komunistická propaganda se chlubila rovným přístupem pro všechny a zdravotnictvím zdarma. Zdarma ale není nic, stát takové služby platí z daňových příjmů. Nejen, že nebylo zdarma, také díky úplatkům, ale k čemu je takové zdravotnictví, když nedisponuje moderními léky, potažmo moderní léčbou?

Navíc ne všichni si byli rovni, jako to tvrdila komunistická propaganda. Nejmarkantnějším příkladem „nerovnosti“ v socialistickém zdravotnictví bylo vládní sanatorium SANOPZ v Praze, určené pro prominenty režimu a vysoce postavené komunisty. Léčily se v něm ale i některé tehdejší celebrity z uměleckého světa. Zdravotnický ústav, jehož zkratka původně znamenala Sanatorium pro poštovní zaměstnance, se mohl pochlubit na tehdejší dobu nadstandardním vybavením a přístroji, které nevlastnila žádná jiná nemocnice v republice.

FB

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 1,93 out of 5)
Loading...
47 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)