31.5.2023
Kategorie: Společnost

Platit za něco, co nedostanu. Na Českou televizi chystám sérii trestních oznámení pro bezdůvodné obohacování

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Nikdy jsem neplatil koncesionářské poplatky České televizi ani Českému rozhlasu. Už jen proto, že televizi ani rozhlas nemám a kdybych měl, tak je vyhodím z okna. Nyní se chystá i na nás, neplatiče, bič. Má-li člověk počítač nebo chytrý telefon, platit nejspíš od nového roku bude muset. I řekl jsem si – echt co, kouknu, co nám dávají na ČT2. Filmy na druhém programu České televize mě kdysi bavily. Zapnul jsem tedy živé vysílání. Dávali první film Stevena Spielberga Sugarlandský expres. Co nenakouknout.

Jaké bylo mé překvapení. Běhala tam v televizní smyčce smečka psů, honila se za balónkem a skotačila ve vodě. To je ten legendární Spielberg? Tak to se divím, že se vůbec prosadil. Patnáct vteřin dokolečka se opakující scény. U jeho majstrštyku bylo napsáno lakonické slovo přestávka. A psi běhali a běhali a běhali, v jedné nekonečné smyčce stále dokola. Bylo deset večer, majitelé televizí už trnuli hrůzou u Spielbergova filmu, já stále smutně koukal na dovádějící psy. A u toho mě napadlo, že se zavedením koncesionářských poplatků pro všechny se mohu začít konečně cítit jako oběť.

Proč? Česká televize totiž nemá vysílací práva pro online promítání Spielbergova filmu (a tisíců dalších filmů a pořadů, které zakoupila a zakoupí v zahraničí nebo od konkurence či soukromých subjektů). Znovuoživení přestávky ČT provedla v roce 2012 právě u iVysílání u pořadů, na která nemá vysílací práva pro online prostředí (zjistil jsem to letos 28. května, z čehož jde odvodit, že mi program ČT byl plných dvanáct let zcela ukradený a neujídal jsem jim bez placení poplatků přes internetové připojení). Z toho plyne, že ač, jak plánuje vláda, budu muset platit plnou cenu koncesionářských poplatků, nebudu dostávat všechnu tu televizní zábavu, kterou mi Česká televize naplánovala. Tedy mně nic nenaplánovala. Mně ne, majitelům televizí.

A tak stojím před dilematem. Tiše platit službu, kterou vlastně nemohu využívat v celé její šíři? Nebo se prostě zaseknout a oznámit České televizi, že když mi není schopná zprostředkovat přes internetové připojení veškerý obsah svého televizního vysílání, nemá tedy ani nárok po mně chtít plnou výši koncesionářských poplatků? Troufám si tvrdit, že zvolím druhou možnost. Protože je absurdní, aby zvítězila zvůle České televizi služných poslanců a ministrů, kteří povinným zpoplatněním vytvoří nerovný přístup ke službám. A budou tím diskriminovat ty, kteří televizi nemají a ani neplánují její nákup.

A tak, jakmile poslanci odhlasují povinné placení koncesionářských poplatků i lidem, kteří nemají televizi, a uvedou to do praxe, začnu se učit podávat trestní oznámení pro bezdůvodné obohacování. Předmětem trestního oznámení bude každý jednotlivý pořad, který mi Česká televize nezprostředkuje přes internetové připojení a místo něj mi pustí skotačící pejsky.

Chápu snahu České televize i poslanců nahrnout do televize víc peněz. Ale nemůžou to dělat na úkor skupiny lidí, kteří tím budou fakticky diskriminovaní.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
23 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)