1.6.2023
Kategorie: Ze světa

Nejstřeženější ukrajinské tajemství

Sdílejte článek:

PETR VLK

Shodou náhod  jsem zakopl o francouzský politický web valeursactuelles.com. A kupodivu , na rozdíl od naprosté většiny  podobných francouzských portálů není pod paywallem.  Což  bylo moc  dobře protože  vám mohu  nabídnout  tamní  článek:

Les ravages de la “guerre d’attrition”

popisující, lépe  řečeno – odhalující  největší tajemství  Kyjeva v této válce, totiž   ukrajinské vojenské ztráty. Ne , nepodařilo se  jeho novinářům  vyslechnout nějaký tajný  rozhovor  mezi Zelenským a  Zalužným nebo do jejich  blízkosti umístit  špeha. Své závěry  činí na  základě  nepřímých, ale  řekl bych, že  velmi spolehlivých důkazů. Je  čas se do něj pustit.

Zpustošení „opotřebovací války“

Bilance ruských a ukrajinských ztrát je jedním z nejlépe střežených tajemství této války, jehož je hlavním parametrem. Otázka jejich „přijatelnosti“ v obou společnostech je stejně důležitá.
40 až 60 % prvních ukrajinských vojáků, které jsme v roce 2022 vycvičili na francouzské půdě, již nereaguje , říká náš spolehlivý  zdroj„Myslíme si, že většina z nich mlčí, protože už zemřeli v bojích“ . Francouzští instrruktoři, kteří navázali spojení se svými ukrajinskými studenty, se omezili jen na dohady Protože jakýkoliv  dotaz vojenských úřadů v Kyjevě na toto téma okamžitě vyvolá jejich hněv, říkají ti, kteří to riskli. Počet obětí na Ukrajině zůstává nejlépe střeženým tajemstvím prezidenta Volodymyra Zelenského, ačkoli podle všech dostupných periferních ukazatelů není pochyb o tom, že počet mrtvých a zraněných od konce léta raketově vzrostl. Právě jsme se například dozvěděli, že počet studentů během několika měsíců vyskočil o 82 %, protože tento stav umožňuje uniknout mobilizacím, které spolu souvisí.

Během deseti povolávacích  výzev ve jménu modré a žluté vlajky, uskutečněných od začátku války stavy výrazně poklesly. Přes posily a doplnění  řady jednotek prořídly. Devět brigád rekonstruovaných s pomocí NATO pro budoucí jarní ofenzivní sestavu má mezi 2 500 a 3 000 muži, když standardy NATO kolísají mezi 5 000 a 8 000. Když jsou daleko od novinářů a komunikátorů, ukrajinský operační štáb nakreslí pro své zahraničními partnery obraz, který je více v souladu se syrovými informacemi přicházejícími zepředu než s prvky jazyka rozšiřovaného bez smysluplných nuancí západními zpravodajskými kanály. Potvrzují, že na Donbasu se jejich muži během zimy dostali pod ruský tlak. Jednotky v kontaktu byly trvale ve „slabé až silné“ pozici kvůli „absolutní převaze ruské  palby“ .

Třikrát více ruského dělostřelectva

Tato svědectví odpovídají výpočtům poměru sil francouzských vojáků. Podle nich mají na Donbasu Rusové asi třikrát více hlavní  dělostřelectva než Ukrajinci. Která navíc trpí dalším handicapem  dnes už veřejné proslulým: zásoby munice  jejich spojenců se rozpustily a jejich průmyslová kapacita jen pomalu narůstá. V současnosti, kdy ruští útočníci vystřelí v průměru 15 000 krát  za den, ukrajinští obránci reagují jen  5 000 ranami. Protože většinu mrtvých a zraněných v této válce způsobilo dělostřelectvo, někteří specialisté zpochybňují, že ztráty jsou na obou stranách rovnocenné, jak tvrdí američtí představitelé. Kteří ostatně  právě upravili své odhady. V lednu oznámili asi 100 000 mrtvých a zraněných na obou stranách. Na začátku května evokují „nejméně 200 000 a možná 250 000 mrtvých a zabitých“ . To je potvrzení, že zákopová válka je obzvláště smrtící. V Bachmutu  každý tábor ujišťuje, že rozdrtí ten druhý  (v mezičase už  víme, ohledně  Bachmutu coa  jak, pozn.vlk).

„Ano, Ukrajinci mají méně děl, ale jejich modely jsou mnohem efektivnější a jejich posádky je lépe využívají,“ odpověděli zastánci „vyvážené“ bilance s odkazem na francouzské Caesary a americké Himarsy dodané do Kyjeva. Ti, kdo minimalizují účinky těchto zbraní ( „příliš málo“ ), tvrdí, že Ukrajinci ztratili za posledních osm měsíců nejméně dvakrát tolik mužů než Rusové . Poměry by tedy byly obrácené oproti začátku války, kdy útočníci v pozici taktické a početní méněcennosti měli mnohem více zabitých a zraněných, zejména mezi jejich speciálními jednotkami a jejich důstojníky, zvyklými velet palbě bezprostředně na  bojišti.

Poslední údaje o ztrátách, které Moskva sdělila v září 2022, byly zjevně podhodnoceny: 5 900 mrtvých, 3 800 zraněných. Úřady se však ve skutečnosti nesnaží skrývat lidské náklady na svou válku. Také povzbuzují lidi, aby vzdali hold svým „hrdinům“. Ruská pobočka BBC ve spolupráci s nezávislým médiem mohla projít veřejnými nekrology a navštívit hřbitovy, aby si udělala lepší představu. Její novináři koncem února potvrdili jistou smrt přibližně 15 500 vojáků a odvodili rozpětí 45 000 až 60 000 zraněných (podle vojenského poměru: jeden mrtvý na tři nebo čtyři zraněné). Celkový počet odpovídá prvnímu americkému odhadu.

Strategická hloubka…

V této „opotřebovací válce“ (vyčerpání lidského a materiálního potenciálu nepřítele, řečeno vojenským jazykem) má Rusko nad Ukrajinou velkou výhodu. Jeho populační potenciál  je třiapůlkrát větší (143 milionů obyvatel proti 41 milionům). Otázka „přijatelnosti“ úmrtí je však nepochybně citlivější mezi Rusy, kteří nebojují přímo za obranu svých hranic a svých zemí a nejsou zády ke zdi jako Ukrajinci. Dokud bude volání dobrovolníků za velmi atraktivních finančních podmínek stačit k naplnění řad, Vladimir Putin si s tím jistě vystačí a generálové tomu budou muset přizpůsobit strategii. Před Kongresem Spojených států na začátku května generál Christopher Cavoli, který velí americkým jednotkám v Evropě a jako takový je vojenským šéfem NATO, utlumil nadšení jednoho  zvoleného kongresmana, který uvítal nejnovější odhad ruských obětí poskytnutý Pentagonem: „Velká část ruské armády nebyla tímto konfliktem zasažena. »


Tak takovouhle  bilanci ukrajinské války  sestavil francouzský  politický web valeursactuelles.com. je zajímavé  se občas podívat  i  na to, co píší media této země, zejména je li k dispozici celý článek.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
44 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)